zondag 10 maart 2019

Ontboezemingen aan Allah

In 2005 debuteerde de Frans-Marokaanse Saphia Azzeddine met haar roman Confidences à Allah. In 2008 werd de roman bewerkt tot een toneelstuk en in 2015 volgde een stripbewerking door Eddy Simon (scenario) en Marie Avril (tekeningen). In 2019 brengt Dark Dragon Books een Nederlandse vertaling. Na een mooie geschiedenis is het verhaal van Saphia Azzeddine nu voor de eerste keer in het Nederlands te lezen.

Jbara woont in de bergen van de Maghreb, met haar familie en schapen. Daar hoog in de bergen lijkt de tijd stil te staan en wijst haar ongeschoolde, gewelddadige vader zijn dochter op haar plek als vrouw. Onderworpen. Jbara ontdekt dat ze een knappe vrouw is en om haar problemen enigszins te vergeten deelt ze het bed met passerende herders met een soort drinkyoghurt als betaling. Ondertussen droomt ze van een ander leven. Het leven van Jbara neemt een andere wending wanneer ze de koffer van een Amerikaanse toeriste vindt en ontdekt dat ze zwanger is. 

Jbara wordt verbannen en neemt de bus naar de stad. Daar verdient ze geld als schoonmaakster en
prostituee. Dat laatste in het geheim natuurlijk, want wie zou nu een gesluierde vrouw verdenken? Haar kamer kost haar slechts enkele pijpbeurten per maand. 

Pragmatisch en gedesillusioneerd vertelt ze over haar leven: de ellende, de prostitutie, haar leven als personeelslid bij een rijke familie, haar weldoener de sjeik, de gevangenis, de minachting van anderen, de mannen die haar alleen maar zien als seksobject... 
In een wereld waar ze niets te betekenen heeft, praat ze met Allah, haar enige vertrouweling.

Jbara is een gelovig moslima die zich tegelijk wil afzetten tegen God, maar toch telkens weer met Hem praat, om vergeving vraagt. Zij praat zonder nadenken met God, wat in haar opkomt zegt ze - ook als ze kwaad is - en ze vraagt of Hij een oogje wil dichtknijpen. Zonder het te beseffen lijkt Jbara wel een mystica en probeert ze haar ziel bij God te leggen.

Ontboezemingen aan Allah is een aangrijpend verhaal en meesterlijk bewerkt door scenarist Eddy Simon, dit is tot hiertoe zijn eerste strip in het Nederlands. Het verhaal gaat nogal snel maar weet de lezer wel vast te houden. 
Het tekenwerk is van Marie Avril. Haar tekeningen zijn realistisch en weten de sfeer goed vast te leggen. 

Boekgegevens:
Simon; Avril; Azzeddine, Ontboezemingen aan Allah, Dark Dragon Books, ISBN 9789463731089 (€19,95).


Voor de afbeeldingen; Cover: ©️ Dark Dragon Books, 2019, Reclame beeld: Gestript!, 2019.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten