donderdag 14 juli 2016

De Haesjager 7

Het is telkens toch weer fijn om een Haesjager in de brievenbus te krijgen! En omdat het weer een tijd geleden is dat er nog eens iets op Gestript! over Haes is verschenen, bespreken we dit keer de nieuwe Haesjager: nummer 7.
Door Elias Jonkers.


Haesjager #7 ofwel Kleur en stilte.

Want dat zijn de twee hoofdingrediënten van deze Haesjager. De cover van dit nummer is getekend met als vuistregel eenvoud boven overdaad; hoe simpeler, hoe beter. Simpel gezegd met het adagium: "Less is more".

"Als je geen woorden, vindt, zeg het dan zonder..." 
- Voorwoord van Haesjager #7

Strip 1: Cell.

Mensen die ineengedoken in een scherm/cell over het straat lopen. Klinkt bekend? Ja, het zijn wij, ieder van ons. Ja, ook jij, ja! 
We zijn haast vergroeid met onze smartphone, onze cell phone. Zo erg dat onze telefoon een prison cell is geworden. Maar ook het denken in hokjes is als een gevangenis. 
Maar zo af en toe zie je iets wat je aandacht helemaal opeist. Iets wonderbaarlijks dat je er zelfs toe brengt om uit de bekende wereld te stappen: weg van het scherm, ontsnappen uit die cell. 
In dit verhaal is dat wonderbaarlijks een vrouw: een rode vrouw, terwijl de wereld koel blauw is. Daarin valt zij wel op. Maar toch alleen voor diegene die kijken wil.

Gevangen. Uit Haesjager #7, p. 3
Bestaat de vrouw echt? Wie zal het zeggen? Het punt is dat het personage bereid is het pad te volgen tot hij in een wereld komt die niet meer bekend is. Het onbekende wacht op verkend te worden!

De rode vrouw. Uit Haesjager #7, p. 6


Strip 2: Citroen of Hoe een eerste indruk misleiden kan.

De man, detail uit Haesjager #7, p. 13
We zien een man die veel weg heeft van een clochard. Hij gaat een winkel in en staat te kijken voor de rek met fruit. We denken zo al: "Hij gaat die citroen stelen zeker".
Maar nee, de man betaalt mooi, hij krijgt zelfs wisselgeld.
Maar waarom koopt hij nu maar één citroen?
Wel, om zijn vrouw een plezier te doen: zij schildert namelijk stillevens met citroenen.
Strip 3: Kringloop of De afwas was af.

"Ik wou dat de afwas af was" Het afwaslied van de Chiro.

Een man zit in een vicieuze cirkel: er staat afwas dus de man doet de afwas. Hij is vervolgens net klaar wanneer zijn vrouw met meer afwas de keuken binnenkomt. Dus de afwas is nog niet af. De arme man zal ook wel denken: "Was je nu maar af, afwas".

Als laatste krijgt u ook nu weer een uit het leven gegrepen Paljas.

Voor meer informatie over de Haesjager: http://www.mijnnaamishaes.nl/de-haesjager/

1 opmerking:

  1. Bedankt voor je heerlijke review weer Elias. Fijn om te merken dat je de verschillende elementen oppikt (altijd weer een vraag voor de maker). Oh en wat heerlijk dat je het woord 'clochard' gebruikt :D!

    BeantwoordenVerwijderen