vrijdag 1 juli 2016

Feelgood strip: Kwabbernoot gaat trouwen

Eens komt de tijd dat een man zijn ideale partner vindt, en deze keer is Kwabbernoot aan de beurt. Hij valt in de prijzen in dit negende album uit de reeks Robbedoes door..., deze keer door Benoît Feroumont. 
Feroumont geeft ons met Kwabbernoot gaat trouwen een originele Robbedoes met vier verhaallijnen en heel wat humor.
Door Elias Jonkers.

We mogen wel stellen dat Kwabbernoot met zijn achterste in de boter is gevallen: zijn verloofde is Clothilde Gallantine, dochter en erfgename van de rijke en beroemde Suzanne Gallantine, uitgeefster van modebladen. Kwabbernoot is tot over zijn oren verliefd en de twee besluiten om samen te gaan wonen. Dus pakt hij zijn spullen en laat hij Robbedoes en Spip moederziel alleen achter in de villa. Dit komt oude bekende IJzerlijm ten ore en zij treedt op het voorplan. Ze werpt zich op als de nieuwe partner van Robbedoes in diens avonturen.
Lang kan Robbedoes dus niet van zijn vrijheid genieten. Er is alleen één probleem: IJzerlijm is een vrouw en dat kan Robbedoes niet goed vatten. Hij probeert telkens argumenten op te werpen als tegenspraak. Volgens Robbedoes is avonturen beleven niets voor meisjes!
IJzerlijm merkt terecht op over de reactie van Robbedoes:

"Hij komt uit een andere tijd. Dit zijn argumenten van de vorige eeuw!" 
De nagel op de kop, IJzerlijm!
Een mooi koppel in de maak?
Maar goed, Robbedoes kan niet anders dan toegeven dat vrouwen toch wel even goed, of misschien zelfs beter, geschikt zijn voor avontuur als jongens.

Er is echter nog een probleem: er valt niets te beleven. Totdat Robbedoes vertelt over de diamantroof bij mevrouw Gallantine. De zoektocht naar het juweel legt een duister geheim van de familie Robbedoes bloot. 

Het album vertelt het verhaal van: Kwabbernoot en Clothilde, het zwarte verleden van grootvader Robbedoes, de roof van het juweel en de rol van Suzanne Gallantine.
Er mist naar mijn aanvoelen nog één dimensie: Robbedoes heeft IJzerlijm dan wel als sidekick aanvaard en vertrouwt haar ook. Maar voor de charmes van de dame blijft Robbedoes immuun, de zaak gaat voor alles en iedereen. Bij vrouwelijk gezelschap blijft Robbedoes een vriendelijk jongetje en niet meer dan dat. En dat vind ik persoonlijk toch wel jammer. Maar wie weet iets voor in de toekomst?

Robbedoes gaat trouwen is een mooi album. De decors zijn warm en stralen en de personages staan er, alleen ziet Kwabbernoot eruit als een lange slungel. Dit leunt dicht aan bij het oorspronkelijke idee: Kwabbernoot was de slungel en Robbedoes de zelfzekere avonturier. Pas wanneer Kwabbernoot met Guust Flater te maken kreeg, werd hij serieuzer. 
De Robbedoes van Feroumont is nog altijd de zelfzekere en deftige avonturier, maar soms net dat ietsje te veel een braaf jongetje. 

De Belg Benoît Feroumont kennen we o.a. van Ivan Ivanka en Wondertown, wat zijn eerste reeks werd voor het blad Robbedoes. Feroumont volgde tekencursus en animatie in Brussel en werkte mee aan Les triplettes de Belleville. Zijn eerste professionele kortfilm, Bzz, werd in 2000 uitverkoren tot de officiële selectie van het festival in Cannes. 

Kwabbernoot gaat trouwen is een origineel verhaal met heel wat humor, met vier verhaallijnen die allemaal samenkomen en magie. Dit album kunnen we onder de noemer feelgood plakken. Net als de feelgood films geeft dit album je een goed gevoel: lees het vlak voor het slapen om na een lange werkdag eens goed te ontspannen. 

Laat de magie van het verhaal inwerken en je zal veel plezier beleven aan het lezen van dit album. Geniet van het lezen, want dat gaat zeker lukken!

Boekgegevens:
Benoît Feroumont, Kwabbernoot gaat trouwen, Dupuis, ISBN 9789031434473 (€9,50)

PS: Dit artikel is al het honderdste op onze blog! Bedankt om ons te volgen en op naar de 200!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten