vrijdag 24 augustus 2018

Essentials van Soul Food Comics

Het is al een tijdje geleden dat we onze lezers nog eens een Essentials-lijst hebben gegeven. Hoog tijd dus voor een aantal essentiële strips van één bepaalde uitgever. 


Deze keer: Soul Food Comics.

Waarom Soul Food Comics?
Simpel, we hebben al een paar strips van hen gelezen, maar nooit echt besproken. Bij deze willen we die achterstand wegwerken. 
Het verhaal van de nog vrij nieuwe uitgeverij Soul Food Comics is mooi en droevig tegelijk: oprichter en uitgever Guus van Sonsbeek overleed in maart 2017 ten gevolge van lymfeklierkanker, na twee jaar uitgever te zijn geweest. Het mooie is dat hij de kracht vond om uitgever te worden en dat ook nu de uitgeverij blijft verdergaan. Dit dankzij een sterk team met Sigge Stegeman als uitgever.

Eigenlijk zijn alle titels van Soul Food Comics essentials, maar toch maken we een selectie:

Irmina / Barbara Yelin.
Yelin is een Duitse stripkunstenaar die haar graphic novel vertaald zag worden in het Frans, Engels en Nederlands. In 2017 werd Irmina genomineerd voor een Eisner Award en voor de Ignatz Award for Outstanding Artist. 

Irmina vertelt het verhaal over de Duitse Irmina die in Engels studeert voor secretaresse en daar Howard leert
kennen. Howard, die uit Caraïben komt, en Irmina voelen zich tot elkaar aangetrokken. Hun relatie eindigt wanneer Irmina noodgedwongen moet terugkeren naar Berlijn omwille van de politieke situatie daar. Irmina leeft verder in Berlijn en volgt de ontwikkelingen in Nazi-Duitsland van op de eerste rij; ze is immers getrouwd met een Duits officier. Pas na vele jaren, en een heel leven later, ziet ze Howard op de Caraïben terug. 

Irmina is een lijvige, maar wondermooie graphic novel. De uitgave bij Soul Food is in harde kaft met leeslint.

Boekgegevens: ISBN: 9789082410730, €26,95.

La Casa / Paco Roca.
Paco Roca is bekend van Rimpels, een graphic novel over een oudere man met dementie (ook de moeite waard, maar bij een andere uitgever). Roca is een Spaanse stripkunstenaar waarvan Soul Food ook Sporen van het toeval heeft vertaald. 
Guus van Sonsbeek droeg La Casa op aan zijn zoon Dante. Paco Roca droeg het boek zelf op aan zijn overleden vader. Met het intieme La Casa verwerkt Paco Roca de dood van zijn vader. 
De herinneringen van drie kinderen aan hun vader worden verhaald aan de hand van een oud vakantiehuis. De zus en twee broers komen het huis uitmesten en opknappen om het te verkopen. Gaandeweg rakelen ze herinneringen op en spreken ze gedachten en zorgen uit.

Roca is een vakman en weet een doordachte bladschikking op te bouwen; dit maakt wel dat het voor de onervaren striplezer op momenten wat moeilijker is om te ontcijferen. Over het algemeen is La Casa een echte topstrip die op een kwalitatieve manier een ode brengt aan een overleden vader.

Boekgegevens: ISBN: 9789082410747, €22,50.

Münchhausen en Freud: De waarheid over het liegen / Flix & Bernd Kissel.
Flix is vooral in Duitsland een bekende stripkunstenaar, daar heeft hij een project lopen om een Robbedoesspecial (Spirou durch...) voor de Duitse markt uit te brengen. Münchhausen en Freud is voor de beide heren hun eerste werk in het Nederlands.
Tekenaar Bernd Kissel heeft een klassieke, leuke en vlotte tekenstijl. Zijn stijl doet denken aan wat we Franco-Belgisch kunnen noemen. Alleen is de vraag of dit nu nog wel steek houdt?  Kunnen we het niet gewoon een Eurostrip tekenstijl noemen? Want ook de stijl van Munuera (die toch van Spaanse afkomst is) kunnen we tot het Franco-Belgische stijl rekenen. Kissels stijl heeft ook wel wat weg van Munuera.

Flix (scenario) en Kissel (tekeningen) weten het verhaal van Baron von Münchhausen te bewerken tot een vlotte, modernere versie, een echt blijspel, dat weet aan te spreken. 
Wanneer een oudere, verwarde man op het dak van Buckingham Palace landt, Duits spreeks en beweert van de maan te komen, ziet de Engelse regering hem aan als een spion van Hitler. De beroemde dokter Sigmund Freud wordt erbij gehaald om te achterhalen of de man de waarheid spreekt. 
Is de man een spion? Spreekt hij de waarheid? En aan wat moeten we het meeste geloof hechten: wat de man tegenover jou zegt, of de waarheid die ons is aangeleerd?

De echte baron von Münchhausen, Karl Friedrich Hieronymus was een officier in dienst van het Russische leger en vertelde sterke verhalen over zijn veldtochten. Deze verhalen zijn overgeleverd in verschillende vormen. De mans naam werd zelfs gebruikt om een syndroom te beschrijven. 

Boekgegevens: ISBN: 9789082410778, €19,95.

Op onze leeslijst bij Soul Food Comics staan ook nog: Don Quichot (Flix) en De zomer van haar leven (Yelin).

Afbeeldingen: ©️ Soul Food Comics, 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten