woensdag 1 maart 2023

Welkom in een klein Vlaams plattelandsdorpje


Een kroniek van het dagelijks leven, een ode aan het platteland, het eenvoudige leven met zijn drama, zwakheden, de kracht van geruchten, maar ook pracht en aangename momenten. Dit alles en meer weet Clara Lodewick vast te leggen in haar eerste strip Merel. En indruk heeft ze gemaakt, zowel verhalend als grafisch.
Een sociaal schilderij van het Vlaamse platteland, een tranche de vie waarin de menselijke relaties centraal staan. Door de toon en tekeningen kan je niet anders dan onmiddellijk dicht bij de personages te staan.

Merel, veertiger, is een vrije vrouw, zonder man of kinderen. Ze verdeelt haar tijd tussen het fokken van eenden, de plaatselijke voetbalclub en schrijven voor een lokale krant. Het leven van Merel is er één van harmonie en vriendschappen. Maar, dat zal snel veranderen. Na een grap, die het gerucht zal verspreiden dat Merel slaapt met alle mannen van haar kleine dorpje, keert de gemeenschap zich tegen haar. Hoe sterk blijft de trouwe, behulpzame vriendin? Hoe blijf je staande als iedereen zich tegen jou keert?


Merel is de eerste strip van Clara Lodewick (1996), een jonge Belgische die studeerde aan de École Saint-Luc in Brussel. Clara geeft met Merel een perfect sociologisch verhaal. Hoewel het onderwerp niet nieuw is, weet Clara het toch op een eigen manier te behandelen doordat haar personages en de dialogen perfect zijn geconstrueerd.

De tekening van Clara Lodewick heeft een naïeve lijn (of eerder een bedrieglijk naïviteit?). En hoewel haar lay-out eerder klassiek is, staat Merel vol van grafisch zeer sterke platen. Clara heeft met haar onberispelijk, haast poëtisch, kleurgebruik een ijzersterke sfeer gecreëerd. Haar tekstloze fragmenten versterken de sfeer en het kleugebruik. We hebben hier maar één woord voor: wauw! 

Merel is een strip dat je in eerste instantie wat beschroomd binnenstapt voordat je volledig wordt opgeslokt en aankomt bij de laatste pagina. Het verhaal gaat over de meest gewone banaliteiten, over menselijkheid en onze relaties. Clara Lodewick heeft een sterk debuut neergezet en we kunnen niet wachten om weer van haar te horen.

Boekgegevens:


Clara Lodewick, Merel, Dupuis. ISBN: 9789031440610 (€32,5).Afbeeldingen: © Clara Lodewick & Dupuis, 2023.Geen opmerkingen:

Een reactie posten