zaterdag 9 april 2016

Wetenschap en voorouderlijke mystiek

Een mager pubermeisje, Harmony, dat verzeild is geraakt in een eeuwenoude strijd, is de hoofdrolspeelster in deze nieuwe mysterieuze avonturenreeks van de Franse tekenaar Mathieu Reynès. Harmony balanceert tussen wetenschap en voorouderlijke mystiek. 
Deel 1, Memento, verscheen op 6 april.
Door Elias Jonkers.


De Franse stripkunstenaar Mathieu Reynès is bij ons vrijwel onbekend, ook al maakt hij al een vijftiental jaar strips. Alter Ego is de enige reeks die in het Nederlands werd vertaald, tot nu dan. 
Van oorsprong is Reynès ontwerper van animaties en hij heeft gewerkt in de tekenfilmbranche en in 3D-animatie. Zijn tekenstijl heeft invloeden van deze eerdere ervaring. Zijn stijl is er op gericht om de personages levendig en dynamisch weer te geven. Dat maakt zijn stijl wat we kunnen noemen 'rond', zijn personages bezitten een haast Disney-achtig uiterlijk. Andere personages van Reynès zijn vaak schattig van uiterlijk, al zijn ze dat niet echt. De stijl van Reynès doet denken aan die van de Amerikanen Shane Glines en Bruce Timm. 

De compositie en paginaopbouw zijn grotendeels klassiek met hier en daar lange horizontale zwarte panelen die de black-outs van Harmony moeten voorstellen. Deze zijn heel sterk. Het resultaat is een duidelijk en goed leesbaar album.

Het verhaal dat Reynès in Harmony vertelt is een samensmelting van verschillende projecten die hij had geschreven. Deze projecten liepen qua thema gelijk. Op die manier kon Harmony doorheen de jaren stilaan rijpen. 
Harmony gaat over een begaafd kind: op zich niet nieuw in de stripwereld, maar Reynès heeft geprobeerd het op zijn eigen manier te vertellen door er andere thema's aan te hangen. Zoals balans, een harmonie die er moet zijn in de natuur en in onszelf. 

In het verhaal zitten drie intriges die met elkaar verbonden zijn. Als lezer krijgen we doorheen de verschillende delen geleidelijk de sleutel. We worden uitgenodigd om de intrige mee te ontrafelen, om de puzzelstukjes op hun plaats te leggen. Als lezer stel je jezelf verschillende vragen zodat je geprikkeld wordt om verder te lezen: vragen over de rol van personages. Het album en de reeks zijn zoals Harmony zelf: langzaam komt haar geheugen terug en voor de lezer wordt alles langzaam duidelijk.

De personages.

Harmony, het hoofdpersonage is een engelachtig meisje met fijne trekken en lange blonde haren, maar ze heeft ook een stoere kant, een beetje rock-'n-roll. Harmony is een puber en is een heel dubbel personage. Zij is in conflict met zichzelf en is zowel naïef als slim. Zij heeft een grote kracht en is emotioneel. Zij zal dus een balans, een harmonie moeten vinden. 
Zij is qua uiterlijk gebaseerd op Taylor Momsen en Reynès noemt ook Avril Lavigne als grafische inspiratie. 
Nita, de oude man, is een mysterieus personage. Als lezer twijfel je lang aan de rol van Nita. er hangt een dubbelzinnigheid over hem.Experiment.

De Franse componist Thomas Kubler liet zich inspireren door Harmony om een muziekstuk bij het album te schrijven. Het is niet de bedoeling om dit als soundtrack bij het lezen op te zetten. Het is een origineel muziekstuk dat hetzelfde verhaal op een andere manier vertelt. Kubler volgt in zijn compositie wel hetzelfde ritme en dezelfde ontwikkelingen als in het album. Toch is het een werk dat op zichzelf staat. De compositie van Kubler is een meesterwerk op zich en kan wedijveren met  de werken van Danny Elfman. Ik hoop alvast dat er voor de volgende albums ook een muziekstuk komt.

Lees eerst de strip, surf dan naar de website http://www.dupuis.com/harmony/, en zet de compositie op. U zal zien dat u exact weet wat er wanneer in het stuk gebeurt. 

Harmony is een mysterieuze avonturenreeks die angst aan verwondering koppelt. Mathieu Reynès heeft zich helemaal in deze reeks gestort en met veel plezier gemaakt en dat is te zien ook. Hij weet wat hij doet en houdt de lezer in spanning. Het experiment dat aan het album is gekoppeld, het verhaal op twee manieren vertellen (in beeld en muziek) is een geslaagde nieuwigheid.


Boekgegevens:

Mathieu Reynès, Harmony 1: Memento, Dupuis, ISBN 9789031434275 (7,95)


EJ - 06/04/2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten