donderdag 7 april 2016

Visueel spektakel in Beieren

Historische feiten zijn in Het Kasteel van de sterren verweven met steampunk tot een fantastisch sprookje. Alex Alice geeft ons een verhaal dat een plezier is om te lezen en te bekijken. Een waar visueel spektakel. En neem dat gerust letterlijk, want het speelt zich af in de tijd van de Sprookjeskoning, Lodewijk II van Beieren. 
Door Elias Jonkers.

We kennen de Fransman Alex Alice vooral van Het Derde Testament en van Siegfried. De laatste vertelt het verhaal van de held uit het Nibelungenlied. Alex Alice inspireerde zich op de opera van Richard Wagner, Der Ring des Nibelungen. Ook in Het Kasteel van de sterren speelt Wagner een rol. Net als in het leven van Lodewijk II. 

Lodewijk II was een patroon voor Wagner, die wel eens geld nodig had. Lodewijk II bewonderde meester niet alleen voor zijn muziek en opera's, maar ook omwille van zijn politieke ideeën. Lodewijk II was een eenling en trok zich vaak terug in zijn kasteel waar hij zat te mijmeren. Hij liet zich nauwelijks zien aan personeel en familie. Als hij zich al verplaatste was het vooral 's nachts; hij hield immers van het maanlicht. De koning had een grote interesse in mythen en sprookjes.
Naargelang zijn regeerperiode vorderde trok hij zich steeds verder en verder terug en liet hij in de Alpen diverse kastelen bouwen die zo uit sprookjes geplukt leken. De bijnaam van Lodewijk II was niet voor niets de Sprookjeskoning
Lodewijk II heeft trouwens Slot Neuschwanstein, dat Alex Alice prachtig heeft weergegeven, nooit voltooid gezien, laat staan er echt in gewoond. Het is ook een feit dat de regering de koning onbekwaam lieten verklaren en hem gevangen namen. 
Lodewijk II was een geliefde koning die regeerde van 1864 tot 1886. De Duitse eenmaking valt midden in de regeerperiode van Lodewijk II. Hij heeft altijd het verlies van onafhankelijkheid betreurd. 

Alex Alice neemt deze historische feiten mee in zijn verhaal, maar propt ze allemaal in een kortere tijdsperiode. De koning is nog een jonge knappe man terwijl hij in Neuschwanstein woont en hoopt de sterren te bereiken. De sterren bereiken en de ruimte  veroveren is het centrale thema in Het Kasteel van de sterren. 
Serafijn en zijn vader, een professor, wagen zich aan de oproep van Lodewijk II om een ethernef te bouwen, een soort van steampunk ruimteschip. Serafijn verloor zijn moeder, Claire, in een experiment om de etherbarrière te bereiken. Vader en zoon bouwen verder aan het experiment van Claire. 
Maar een toestel om in de ruimte mee te vliegen is een machtig wapen en al gauw duiken er Pruisische spionnen op, onder leiding van Bismarck.
Om het geheim van de ether te beschermen sluit Serafijn samen met de dienster Sophie en het knechtje Hans een verbond als de Ridders van de Ether. 

Met vuurwerk en de muziek van Wagner op de achtergrond reizen Serafijn, de professor, Hans, Sophie en de koning in de ethernef. De reis moest een proefrit zijn, maar door het verraad van de spionnen is het voor het gezelschap niet meer veilig en reist de ethernef steeds hoger en hoger de ruimte in. 
Hoe dit avontuur afloopt kan u best zelf lezen. Wel kan ik verraden dat het eerste deel op een zeer spannend moment eindigt. U zal op het tipje van uw stoel zitten. Het is dus een aanrader om alle twee de delen vlak achter elkaar te lezen. 



De tekenstijl die Alex Alice hier gebruikt is anders dan zijn vorig werk. Het voelt losser en luchtiger aan met een rijk en warm kleurenpalet. Alex Alice haalde zijn inspiratie bij de fantastische wetenschap van Jules Verne, de Duitse Romantiek en zijn indruk tijdens de reis naar Beieren. Verder noemt hij Tardi, Hergé en De D-duistere steden (van Schuiten en Peeters) en Miyazaki als inspiratiebron. De invloed van de wonderlijke en kleurrijk sprookjeswereld van de Japanner Miyazaki (o.a. Howl's Moving Castle) is duidelijk zichtbaar in Het Kasteel van de sterren
Toch maakt Alex Alice er zijn eigen werk van met Hans als komische noot. Het personage Hans ziet er minder realistisch uit dan de andere en lijkt wel op een verloren gelopen manga-figuur. Verder zijn de compositie en panelen op momenten geniaal bedacht. De tekeningen zijn gewoon magnifiek.

Het Kasteel van de sterren is een prachtig vormgegeven album waarin de passie, obsessie en waanzin centraal staan. De sprookjesachtige elementen en fantastische wetenschap storen helemaal niet. Het is een fantasieverhaal met een historische grondlaag. Dit tweeluik is een absolute aanrader en mag in geen enkel boekenrek ontbreken!

Boekgegevens:
Alex Alice, Het Kasteel van de sterren. 1869: De verovering van de ruimte - vol. I, Dark Dragon Books, ISBN 9789460782947 (19,95)

Alex Alice, Het Kasteel van de sterren. 1869: De verovering van de ruimte - vol. II, Dark Dragon Books, ISBN 9789460783784 (19,95)

Als Collectors Pack: deel 1 en 2 in luxe sleeve: 39,95. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten