zaterdag 24 juni 2017

De Bello Gallico

Geschiedenis, het is meer dan alleen maar data en gebeurtenissen. Het gaat over mensen, personen die op de juiste plaats waren op het juiste moment. Personen die door hun ambitie een stempel op de geschiedenis hebben gedrukt. Het verhaal van deze mensen was bepalend voor hoe de wereld er nu uitziet. In de reeks Zij schreven geschiedenis gaan historici, scenaristen en tekenaars samen aan de slag om boeiende stripbiografieën af te leveren over markante personages uit de wereldgeschiedenis.
Het eerste album in deze reeks is: Vercingetorix.

Een boeiende biografie vol actie over de eerste Franse nationale held: Vercingetorix, de koning der Galliërs.



Wat maakt geschiedenis bevattelijk? Mensen. Wanneer geschiedenis verteld kan worden aan de hand van personen met dromen, verlangens en problemen, die af en toe toch falen, dan wordt geschiedenis een concreet iets in plaats van een ver-van-mijn-bed-show. De eerste one-shot in de reeks Zij schreven geschiedenis is zo'n verhaal. We volgen Vercingetorix, een jonge krijger van de Arverni, een Gallisch volk uit wat nu Midden-Frankrijk is. De droom van Vercingetorix? Koning van alle Galliërs worden zodat de Galliërs als één blok tegen de Romeinen kunnen strijden en zo hun vrijheid herwinnen en behouden. 
Aanvankelijk boekte Vercingetorix enig succes, maar uiteindelijk moest hij zich toch overgeven na zijn nederlaag in Alesia in 52 v. Chr. of 701 Ab urbe condita, vanaf de stichting van de stad, zoals de Romeinen telden. 

Vercingetorix was slim maar tegenover Julius Caesar kon de Galliër niet veel beginnen. Een andere factor van de succesvolle campagne van Caesar tegen de Galliërs was het feit dat het Romeinse leger veel gedisciplineerder was. Hoewel de Galliërs grote legermachten bij elkaar wisten te brengen, zoals Vercingetorix, waren deze strijders geen beroepsmilitairen. Het Romeinse leger was sinds de hervormingen van Scipio en Marius een geduchte gevechtsmachine met beroepssoldaten. 

Aan het begin van het album is Caesar bezig aan zijn Commentarii de bello Gallico. De enige bron die we hebben over de Gallische koning. De bello Gallico is een meesterwerk in politieke propaganda en Caesar durfde hier en daar wel eens een feit te verdraaien. 
Maar de scenaristen van het album gaan verder: het is Vercingetorix die zijn verhaal aan Caesar doet. Dat is goed gevonden, want op die manier lijkt het wel of we het levensverhaal van de Galliër uit eerste hand hebben. 
Scenaristen Didier Convard en Eric Adam, die we kennen van de reeks Roma, deden voor het album Vercingetorix beroep op historicus Stéphane Bourdin. Bourdin schreef een historisch dossier dat achteraan in het album zit. 
Het schrijvend team wil in eerste plaats een boeiend en vermakelijk verhaal vertellen over een man die door zijn beslissingen de toekomst mee vorm geeft. En daar zijn de heren glansrijk in geslaagd.


Frédéric Vignaux (De roep van de legenden) weet de actie van de veldslagen treffend weer te geven in zijn realistische tekenwerk. Op enkele dubbele pagina's weet hij een mooi overzicht van de veldslagen neer te zetten, waarin zowel achtergrond als personages evenveel aandacht krijgen. Dat doet hij trouwens doorheen het album even consequent. 

Vercingetorix is het eerste deel uit de reeks Zij schreven geschiedenis. Deze reeks telt in Frankrijk intussen al 22 albums over historische personages. De meeste biografieën passen in één album, alleen krijgt Lodewijk XIV er twee en Napoleon I zelfs drie delen. Tja, sommige mensen hebben nu eenmaal meer betekend in de loop van de geschiedenis. 

Vercingetorix is, net als de rest van de reeks, een grote tip voor leerkrachten geschiedenis: gebruik het in uw les!

EJ

Boekgegevens:
ISBN Hardcover: 9789088107832 (€17,95)
ISBN Softcover: 9789088107849 (€8,95)

Afbeeldingen: © 2014 Editions Glénat, Adam, Convard, Vignaux.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten