zondag 2 juli 2017

Vrijheid en gelijkheid in Madagaskar

Het is altijd leuk om te fantaseren bij historische vermeldingen, hoe klein en onwaarschijnlijk deze ook zijn. Het uitgangspunt voor de reeks Libertalia bij Casterman is de vermelding van de gelijknamige onafhankelijke piratenstaat op het eiland Madagaskar. Libertalia werd vermeld in het boek A General History of the Pyrates door een zekere Captain Charles Johnson. Maar ook de identiteit van de auteur staat allerminst vast. Materiaal genoeg dus om te speculeren over de staat Libertalia. De auteurs van de stripreeks hebben er in ieder geval een boeiend avonturenverhaal van gemaakt.

Een spannend avonturenverhaal over Libertalia, een vrije piratenstaat in Madagaskar. Het verhaal is zo goed geschreven dat het wel eens waar kon zijn en het tekenwerk is indrukwekkend.


Voor God en Vrijheid!
Dat was de leuze van deze piratenstaat die stond voor gelijkheid en vrijheid. Het bestaan van deze staat is nooit bewezen, maar we kunnen evenmin bewijzen dat Libertalia niet heeft bestaan. Wel wordt het beschreven in het boek A General History of the Pyrates, geschreven door Captain Charles Johnson in 1724. Maar er bestaan geen gegevens over die kapitein Charles Johnson. Mogelijks is het een pseudoniem van Daniel Defoe (Robinson Crusoe), maar ook dat is niet zeker.

Als Libertaria heeft bestaan, was het waarschijnlijk tussen 1690 en 1730, de tijdspanne waarin Thomas Tew als piraat actief was. Tew zou ook één van de stichters van Libertalia zijn geweest. De leider van deze staat zou Olivier Misson zijn geweest. Samen met een Italiaanse priester Caraccioli droomden de heren van vrijheid, onafhankelijkheid en gelijkheid. Na een muiterij koos de bemanning Misson als nieuwe kapitein. Samen kaapten ze schepen en lieten ze slaven vrij. De bemanning steeg gestaag en uiteindelijk vonden ze bij de kunst van Madagaskar de perfecte plaats voor hun utopia. 

Waar lag dit Libertalia precies? Dat weten we natuurlijk niet zeker, maar het zou in de Baai van Antongil zijn. Ook de eilanden Foulpointe en Île Saint-Marie zouden bij de kolonie horen. Er bevindt zich op Saint-Marie in ieder geval wel een piratenkerkhof.


De stripreeks die scenarist Rudi Miel en tekenaar Paolo Grella maakten is een spannend en boeiend avontuur. Heel het verhaal zou tot hiertoe zo maar eens kunnen kloppen. Of toch in grote lijnen. Zoals in andere historische (correcte) verhalen, kunnen we nooit helemaal zeker zijn over details. Het verhaal speelt met de mogelijkheid: wat als het nu wel allemaal waar is? En dat geeft een boeiend verhaal dat aanspreekt.
Het tekenwerk van Grella is realistisch, expressief en dynamisch. De man gebruikt veel zwart, telkens op het juiste moment om de expressie te accentueren. De man schildert trouwens ook en dat zorgt voor een gebalanceerd kleurgebruik. De cover is dan ook een pareltje om naar te kijken.

Triomferen of sterven is het eerste deel van de avonturentrilogie Libertalia en zal alleen in hardcover verschijnen.

JonEl

Boekgegevens:
Miel, Pigière & Grella, Libertalia 1: Triomferen of sterven, Casterman, ISBN 9789030372226 (€15,95)

Afbeeldingen: © Grella, Casterman, 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten