zaterdag 19 augustus 2017

Leestip: Kinderen in het verzet

Er verschijnen zo veel strips doorheen het jaar dat het niet altijd even gemakkelijk is om het kaf van het koren te scheiden. net daarom geven wij u leestips. En Kinderen in het verzet is zo'n leestip: zowel jong als oud kunnen genieten van deze mooie strip van Benoît Ers en Vincent Dugomier. 
Een heerlijk meeslepend verhaal over kinderen in WOII. Perfect leesvoer voor zowel kinderen als volwassenen. Bekroond door de jeugdjury op het stripfestival in Angoulême.

In juni 1940 is Frankrijk verdeeld: het zuiden is vrij gebied, bekend als Vichy-Frankrijk onder Maarschalk Pétain. In het (grofweg) noorden zwaaien de nazi's de plak. Ons verhaal speelt zich af in een Frans dorpje in bezet gebied. De bevolking weet met zichzelf geen blijf: de nazi's tegenwerken of gewoon verder leven alsof er niets is gebeurd? Een moeilijke vraag, want tenslotte was Philippe Pétain in de ogen van velen een held uit de Eerste Wereldoorlog. 
In deze moeilijke tijden zijn het drie kinderen, François, Eusèbe en Lisa, die het voortouw nemen in het verzet tegen de bezetter. De drie vrienden richten een kleine drukkerij op en verspreiden pamfletten gedrukt op behangpapier. Gaandeweg beginnen de volwassenen in het dorp ook in te zien dat ze de bezetter beter tegenwerken, maar dan wel in het geniep. 

Tekenaar Benoît Ers, die op zijn zeventiende de schoolprijs voor jong talent kreeg in Angoulême, neemt vaak deel aan reconstructies van WOII en kent bijgevolg de periode goed. Toch heeft hij er nooit eerder bij stilgestaan om er een strip over te maken. Soldaten tekenen maakte hem niet echt warm. Geen strip over WOII dus!
Totdat scenarist Vincent Dugomier hem overtuigde met zijn verhaal vanuit het perspectief van gewone burgers. En meer bepaald, door de ogen van dertienjarigen. Een kind heeft meer tijd om na te denken  en zijn eigen conclusies te trekken. Volwassenen blijven zitten met zich zorgen te maken over geld zodat er brood op de plank komt. 

Twee Belgen die een verhaal schrijven over het verzet in Frankrijk. Waarom dan niet België? Dugomier wou een nieuwe kijk, een andere invalshoek. En dat vinden we in Frankrijk: hoe de staat collaboreerde en er twee kampen ontstonden. 
Beide heren hebben zich goed gedocumenteerd en mixen feit met fictie. Ze kregen zelf anekdotes van voorbijgangers op festivals. 
Toch is Kinderen in het verzet geen geschiedenisles maar een heerlijk en meeslepend verhaal. Het is een avonturenverhaal met emoties en het dagelijkse leven. 


De heren zetten in Kinderen in het verzet een sfeervol, bijna idyllisch, dorpje neer met sympathieke bewoners. Op doorreis in Frankrijk zou je graag op het dorpsplein vertoeven met een frisse pint, of limonade, want het is deels een kinderstrip. Maar plots verandert dit kleine paradijsje in een ware hel: de oorlog breekt uit en de nazi's komen er ruzie stoken. De leefomstandigheden in het dorp worden harder en de sympathieke mensen reageren ineens anders. 

De tekenstijl van Ers leent zich perfect bij het verhaal, zijn zachte beheerste lijnvoering contrasteert met de moeilijke leefomstandigheden van de oorlog. Maar de echte gruwel van de oorlog wordt nooit getoond. Dat maakt dit verhaal over de oorlog anders en uitermate geschikt voor kinderen. 
Het duo Ers en Dugomier werkt al 25 jaar samen en voelt elkaar ook perfect aan; ze vertrouwen elkaar blind. Zo'n samenwerken, een quatre-mains, komt het eindresultaat echt ten goede.

Kinderen in het verzet is perfect om te gebruiken om het thema oorlog te bespreken. Hoe zouden wij reageren in die situatie? En een link naar vandaag: hoe te reageren in crisis? Thema's in het album zijn o.a. leven onder de bezetting, politiek, burgerzin...
Doordat de hoofdrolspelers drie 13-jarigen zijn, kunnen kinderen zich perfect met hen identificeren. En is geschiedenis niet boeiender als het over mensen gaat? Is het niet gemakkelijker om ons te verplaatsen in tijd als we ons kunnen identificeren met de mensen toen? En voor kinderen is dit nog meer nodig dan volwassenen. Leerkrachten! Gebruik deze strip in uw les! 

Hoewel het album, en de reeks, dus meer gericht is op kinderen, zullen volwassenen ook perfect kunnen genieten van dit verhaal. Een echte aanrader dus!

Boekgegevens:
Ers & Dugomier, Kinderen in het verzet 1: Eerste acties, Le Lombard, ISBN 9789055819706 (€7,95)

EliasJVoor de afbeeldingen: © Le Lombard, 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten