donderdag 3 augustus 2017

Nieuw bij Ballon

Vanaf 2 augustus te koop bij uw favoriete strip- of boekhandel:

De Bank: Derde generatie 1882-1914. Deel 6: De kolonale tijd.

De Bank is een historische familiesaga van het Franse adellijke geslacht de Saint-Hubert. Onder de Franse koningen hield deze familie de titel van baron. Tijdens de Revolutie raakten ze alles kwijt. Charlotte en haar broer Christian de Saint-Hubert weten uiteindelijk hun fortuin terug op te bouwen. Christian sticht de Banque générale d'investissement. De familie de Saint-Hubert valt uiteindelijk in twee delen: de erfgenamen van Charlotte en de erfgenamen van Christian voeren een onderlinge strijd om de zeggenschap over de bank. 

In het eerste deel van het tweeluik over de derde generatie (Deel 5: Het Panama-Project) zien we hoe de leden van de familie toenadering tot elkaar zoeken. Een belangrijke speler is Joseph de Saint-Hubert, kleinzoon van zowel Charlotte als Christian. Uiteindelijk reikt het imperium van de Saint-Huberts tot in Afrika en Azië, en wil Joseph ook Amerika veroveren.

De eerste twee delen werden getekend door Julien Maffre. Vanaf het derde deel neemt Malo Kerfriden het van Maffre over. Voor het vijfde en zesde deel is tekenaar van dienst Stéphane Brangier. Het verhaal van Pierre Boisserie en Philippe Guillaume blijft even sterk en ook de tekenstijlen sluiten naadloos aan op de vorige delen. 

Waar De Bank zich onderscheidt van andere financiële strips (o.a. Hedge Fund) is dat het focust op één familie. Het is een boeiende familiesaga met aspecten uit de geschiedenis. Het toont de evolutie van een familie, maar ook de ontwikkelingen in Parijs, Frankrijk, Europa en uiteindelijk ook heel de wereld. 
Met het zesde deel glijdt ook de familie de Saint-Hubert uiteindelijk in de Eerste Wereldoorlog. De Bank gaat zelfs na zes delen niet vervelen of klinkt dan ook maar enigszins ongeloofwaardig. En voor wie wil: aan het einde van elk album krijgen we een historische achtergrond bij de gebeurtenissen. 

Boekgegevens:
Boiserie, Guillaume & Brangier, De Bank: Derde generatie 1882-1914. Deel 6: De kolonale tijd. Dargaud, ISBN 9789085584872 (€9,95)


De Roofdierenclub 2: Het feest. 

De Roofdierenclub is een thriller in twee delen. Of moeten we eerder horror zeggen? Het begin van het eerste deel was goed, maar het slot was eenvoudig gezegd weerzinwekkend. In het verhaal schuilt een ongelooflijke gruwel. 
Gedegouteerd wisten we niet wat er van te denken. Was het nu goed? Zouden we het tweede deel wet lezen? En kijk, de nieuwsgierigheid heeft het gehaald. 

De setting is het victoriaanse Londen. Het is een tijd van grote tegenstellingen: de rijken zitten in  hun exclusieve clubs en de armen werken zich te pletter in de fabrieken van de heren. De Roofdierenclub is één van de meest exclusieve clubs uit de stad waar de mist niet dik genoeg is om alle gruwel te verbergen. Door de stad loopt de zogenaamde boeman rond, die de vader van schoorsteenveger Jack heeft vermoord. De jonge knaap wil maar wat graag de roofdieren op hun donder geven. 
Gelukkig loopt hij Liz tegen het lijf. Zij is de dochter van een rijke gentleman. En daddy is dan ook nog eens een roofdier. 
Jack en Liz zullen niet langer onschuldige kinderen blijven wanneer ze in contact komen met de horror van de Roofdierenclub. Want wat eten roofdieren? Vlees. En wat gebeurt er als een onschuldig kind in een kooi bij een hongerige leeuw belandt? 
Als u eens graag gechoqueerd wil worden, moet u zeker dit horror-tweeluik lezen. Zo niet, dan deze goede raad: lees dit verhaal dan zeker niet. Toch heeft schrijfster Valérie Mangin een een sterk verhaal neergezet. De tekeningen van Vlaming Steven Dupré passen perfect bij het verhaal. 

Boekgegevens:
Mangin & Dupré, De Roofdierenclub 2: Het feest, Casterman, ISBN 9789030372363 (€7,95).


De nieuwe avonturen van Snoesje 1: Het geheim van Melanie Distel.

In 1965 bedacht Raymond Macherot Snoesje voor Spirou/Robbedoes. Snoesje lijkt veel op Chlorophyl, een reeks die Macherot maakte voor Leblanc van Tintin/Kuifje. Snoesje is alleen zachter omdat Dupuis een jonger publiek aansprak. 

Na de heropstart van Macherots reeksen zoals Clifton en Chlorophyl is het nu ook de beurt aan Snoesje. Deze nieuwe avonturen zijn opnieuw van scenarist François Corteggiani, die in 2009 ook al een verhaal schreef. De tekeningen zijn van nobele onbekende Netch. 
Beiden doen een verdienstelijke poging om de avonturen van de muis Snoesje en haar verloofde Tadoem nieuw leven in te blazen. Geen hoogstaand verhaal, maar wel leuk entertainment. 

Boekgegevens:
Corteggiani & Netch, De nieuwe avonturen van Snoesje 1: Het geheim van Melanie Distel, Casterman, ISBN 9789030372394 (€4,95)

EJ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten