zaterdag 23 december 2017

Prachtige integrale van Belladonna

Zo'n tien jaar geleden verschenen van de Franse reeks Belladone het eerste en tweede deel in het Nederlands. Het derde deel kwam er nooit. Nu geeft Dark Dragon Books het volledige verhaal uit, in een prachtige integrale uitgave. 
Door Elias Jonkers.

Een spannend mantel- en degenverhaal met een Indische toets en een even mooie als gevaarlijke heldin. Een aanrader voor iedereen die van actie en een historische setting houdt. De integrale uitgave is ontzettend mooi gemaakt.


Korte inhoud.
Parijs, 1680: Belladonna weet een aanslag op Lodewijk XIV te voorkomen. Belladonna is de codenaam van Marie, een speciaal agente in dienst van minister Louvois. Deze geheime dienst, de Geheime Kamer genaamd, is een verzameling van de beste speciale agenten uit het Franse koninkrijk. Het is aan Marie om uit te zoeken wie er achter de aanslag zit. Ondertussen traint Maxime de Breuil, de kapitein van de musketiers, om de samenzweerders zelf het hoofd te kunnen bieden. Hij is heimelijk verliefd op Marie, en dit zou zijn oordelingsvermogen wel eens kunnen aantasten.
Al snel belandt Marie midden in een wereld van intriges en wordt ze het doelwit van de Gilde van Moordenaars. Voor Belladonna lijkt het wel één tegen allen, wanneer zij het leven van twee koningen in haar handen houdt. Er kan er maar één leven ...

Onze mening.

Belladonna is geschreven door Anne en Gérard Guéro, die samenwerken onder het pseudoniem Ange. Zij zijn samen ook bekend als G.E. Ranne en G.-Elton Ranne en schrijven naast scenario's voor strips ook sciencefiction. Als Ange schreven zij o.a. Marie der Draken, De Orde van de Drakenridders en Verloren Paradijs

Voor dit verhaal hebben Anne en Gérard geprobeerd de avonturen van Marie onder te dompelen in een echt spel van politieke intriges, waarin verraders en historische feiten samenkomen. Het doet denken aan een mix van De Drie Musketiers, Zorro en Oosterse gevechtskunst. En de schrijvers slagen erin om de dagelijkse realiteit en het beleid van dit tijdperk te schetsen. 

Het hoofdpersonage, Marie, is een echte superster: zij is een mooi meisje en kent een heleboel technieken, niet alleen met het zwaard. De hindoeïstische oorsprong en alle geheimen van haar zware verleden zijn allemaal mysteries die bijdragen aan de charme van de heldin.

Een klein minpuntje aan Belladonna is dat tussen de spanning, avontuur, dynamische gevechtsscenes, en een vleugje erotiek door, het verhaal nogal moeilijk te volgen is. Maar dat is geheel in lijn met de historische periode: de politieke toestand in Frankrijk onder Lodewijk XIV was ook niet bepaald rechtlijnig.

Belladonna is een spannend verhaal over samenzweringen aan het hof van Lodewijk XIV en het Hof der Wonderen. Dit hof, la Cour des Miracles, kennen we van de Disney-film De Klokkenluider van de Notre Dame. Dit hof bestond in werkelijk ook. In dit deel van Parijs leefden de werkloze immigranten van het platteland. Onder Lodewijk XIV groeide deze buurt steeds verder en verder. 

Het tekenwerk van Pierre Alary (Sinbad, Silas Corey) is vlot en zwierig, alsof de lijnen op het papier dansen. Alary weet eenvoud en detail, ogenschijnlijk, moeiteloos te combineren. Hij kent zijn vak, dat is wel duidelijk.

Belladonna blijft tot het eind een spannend verhaal en met het verschijnen van het derde deel in het Nederlands is het verhaal rond. Of toch niet? We willen graag samen met Marie de boot naar de rest van haar avonturen nemen. 

Boekgegevens:
Ange & Alary, Belladonna, Dark Dragon Books, ISBN 9789460787539 (€29,95)

Voor de afbeeldingen: © Dark Dragon Books, 2017.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten