vrijdag 8 december 2017

Topweek voor stripliefhebbers

Het lijkt wel of Sinterklaas speciaal voor ons wat lekkers heeft achtergelaten, zo veel toptitels in één week! Wij geven u alvast een klein overzicht van deze top. Hoewel te laat voor Sinterklaas, want die is al weer het land uit, zijn het ideale tips voor Kerstmis en het eindejaar!
Nerd Vader - Dargaud.
Sinds de voorpublicaties in de krant (Gazet van Antwerpen, Belang van Limburg) vonden we Nerd Vader al GE-WEL-DIG! Het doet denken aan Dating for Geeks (de reeks van Kenny Rubenis) meets Dad (de reeks van Nob). 
Het draait rond de vraag: Wat als een geek vader wordt? Of om het binnen de geek-wereld uit te drukken: wat als Jasper ineens papa zou worden? 

"Ik denk niet dat de barbies wakker liggen van de fundamentele vragen van de mensheid..." - aldus Nerd Vader (p.145)
Met hilarische en vertederende gags vertelt Sébastien Piquet de relatie van een door film en strips bezeten vader met zijn dochtertje Mathilde.  De vader probeert telkens zijn willetje op te leggen wanneer hij speelt met zijn dochter. Hoewel zij op momenten liever gewoon moedertje speelt met haar pop, zijn de ruimtegevechten en dergelijke nooit ver weg. 
Het is alsof we in de toekomst aan het kijken zijn. Zeker een absolute aanrader!

Boekgegevens: Piquet, Nerd Vader, Dargaud, ISBN 9789085585145 (€19,95).

Robbedoes Special 2: Het plan van Wiebeling - Dupuis.

Na een succesvol eerste Robbedoes Special wagen Marc Legendre en Charel Cambré zich aan een nieuw avontuur. Setting van het nieuwe avontuur: 't Stad aka Antwerpen. In de Zoo wordt een Joodse diamantair beroofd, maar natuurlijk zijn Robbedoes en Kwabbernoot toevallig op uitstap in de dierentuin. Ze weten de overvallen te strikken, maar van de diamanten is geen spoor. Later aan de kust komen ze de overvaller weer tegen. Tijd om op onderzoek te gaan!

Legendre en Cambré werken goed samen, dat weten we al van andere reeksen die zij samen maakten. Ook hun eerste Robbedoes samen was een succes. De tekenstijl van Cambré leent zich ook goed tot een Robbedoes-verhaal, ook al is zijn stijl anders dan die van Franquin. 

Nog leuk om te vermelden: het avontuur speelt zich af in de kerstperiode, nu dus. Dat geeft leuke sfeerbeelden van kerstmarkt. Een leuk extraatje in een goed gemaakte strip. 

Boekgegevens: Legendre & Cambré, Robbedoes Special 2: Het plan van Wiebeling, Dupuis, ISBN 9789031435562 (€6,95)

Suske en Wiske: Cromimi - Standaard Uitgeverij.
Vanaf dit jaar, 2017, zal Standaard Uitgeverij jaarlijks een scenarist en tekenaar uitnodigen om een uniek en persoonlijk Suske en Wiske-verhaal te vertellen. Tekenaar Gerben Valkema (Elsje) en scenarist Yann (Yannick Le Pennetier, o.a. Edelweiss, Thorgal) mogen de spits afbijten. 
Jerom en Lambik ontdekken dat er in het begin van de 20ste eeuw een Belgische expeditie naar de Himalaya trok, daar vonden zij onder het ijs een Cro-magnonmens en brachten deze mee naar België.
Jerom is natuurlijk helemaal in de ban van deze ontdekking en gaat samen met het bekende team op zoek naar deze tijdgenoot. 

Naar eigen zeggen hebben Valkema en Yann zich kostelijk geamuseerd bij het maken van dit album. Dat is er dan ook helemaal aan te zien. Voor Valkema is dit trouwens zijn tweede Suske en Wiske-verhaal. Het eerste, De grandioze gitaar, maakte hij samen met Guus Meeuwis voor SOS Kinderdorpen. 
Suske en Wiske door... is een tof initiatief om Suske en Wiske onder de aandacht te houden. Net als bij Robbedoes door... is het altijd boeiend om te zien hoe bepaalde tekenaars en scenaristen aan de slag gaan met bekende personages. Wij lieten ons alvast verleiden tot aankoop. 

Boekgegevens: Yann & Valkema, Suske en Wiske: Cromimi, Standaard Uitgeverij, ISBN 9789002263750 (€6,99) 

Undertaker 4: De schaduw van Hippocrates - Dargaud.
Westernliefhebbers konden in 2015 hun hartje ophalen: bij Dargaud begon begin februari de nieuwe reeks Undertaker, de uiterst succesvolle nieuwe western van Xavier Dorison en Ralph Meyer. Met het verschijnen van deel 2, De dans van de gieren, in december, kwam de eerste cyclus tot een eind en dit was meteen een sterk begin voor een fraaie serie.
Voor het derde deel, De Reus van Sutter Camp, moesten we wachten tot in 2017. Dit was dan het begin van een tweede cyclus. De ontknoping van de klopjacht op de Reus van Sutter Camp volgt in het spannende vierde deel.

Deze indrukwekkende western is al aan zijn vierde album toe. Als Dorison en Meyer zo verder doen, hebben ze een westernklassieker gecreëerd. Zeker lezen dus!
Undertaker is een western vol met cynisme, zwarte humor, knokken, schieten, sterven... en nog veel meer! Zowel Ralph Meyer als Xavier Dorison wijken niet van hun hoge standaard af. Ook het vierde deel, De schaduw van Hippocrates, is indrukwekkend.

Boekgegevens: Meyer & Dorison, Undertaker 4: De schaduw van Hippocrates, Dargaud, ISBN 9789085585053 (€7,95).

Red Rider 3: Het huis Merlijn - Standaard Uitgeverij.
Van deze herinterpretatie van Johan de Rode Ridder zitten we ondertussen ook al aan het derde en laatste deel. We willen Red Rider geen spin-off noemen, want het is meer dan dat. Het is een moderne kijk op een ridderverhaal. Meer bepaald, op de Arthursaga. Natuurlijk is het geïnspireerd op de klassieker, maar de Red Rider kan gerust ook bestaan zonder De Rode Ridder. Er zit trouwens ook internationaal potentieel in, naar onze aanvoeling. 
In het eerste deel, De zevende scherf, maakten we kennis met Red, koerier van RedEx en twee onsterfelijke magiërs: B'hal en Merlijn. Scenarist Lectrr en tekenaar Stedho zaten in ieder geval direct goed met hun eerste deel. 

In het tweede deel, Teufelsberg, lijkt de strijd gestreden want B'hal heeft bijna alle scherven en staat klaar om het einde der tijden in te luiden. Merlijn is te zwak van zijn verslaving om de strijd aan te gaan en ook Red vlucht weg, uit schrik voor zijn verleden.

In het derde deel, Het huis Merlijn, zijn de aanhangers van het kwade klaar om de Duistere Meester te verlossen en zijn Red en Celeste de enigen die het einde der tijden nog in de weg staan. Welke offers zullen zij moeten brengen om de wereld te redden? 

Boekgegevens: Lectrr & Stedho, Red Rider 3: Het huis Merlijn, Standaard Uitgeverij, ISBN 9789002263231 (€7,99)

De Rode Ridder 256: Het offer - Standaard Uitgeverij.
De Rode Ridder zit al een tijdje in een nieuw jasje. De reeks kreeg een vernieuwing en zag er ineens moderner uit. 

Het verhaal tot hiertoe.
Johan arriveert in het leen van heer Landwin, of eerder wijlen heer Landwin, want Malfrat de Wrange heeft op gewelddadige wijze het leen overgenomen. De straffen op verzet zijn zeer zwaar. Alleen de jonge vrouw Allis durft haar mond te openen. Allis krijgt een visioen van de Rode Ridder, en later staat hij ook in het echt voor haar deur. Al snel blijkt dat hun ontmoeting niet toevallig was.

Wanneer Johan op het punt staat op te vertrekken, spreekt Allis de voor haar onverstaanbare woorden nondor mit kie kusto dit - Non Dormit qui custodit (Wie waakt, slaapt niet). Aan deze spreuk zou Johan de uitverkorene herkennen. En dat blijkt Allis te zijn.
De weg naar Camelot is lang en gevaarlijk en Johan en Allis moeten langs allerlei bizarre plaatsen reizen, de een nog gevaarlijker dan de andere. En alsof dat nog niet genoeg is, zit Malfrat nog steeds achter hen aan. Albums 252: De Hellemond en 253:  Het Eindeloze eiland vormen in se een miniserie in de cyclus. In album 253 duiken Lancelot en Mordred op en voert Merlijn een strijd tegen Bahaal (vertrouwde Rode Ridder-elementen). 

Album 254: De Vuurproef is dan weer een overgangsalbum: van het eiland naar de sneeuw. De avonturen van Johan en Allis in het stadje Veras zijn in principe van weinig belang voor het verhaal, maar de flashbacks van Johan naar zijn tijd als kruisvaarder geven een breder plaatje. Ook de taferelen in Camelot dienen als puzzelstukjes om uiteindelijk het hele verhaal te zien. In album 255: De Heks en Merlijn, leren we dan weer wat meer over Merlijn en zijn relatie met Allis.

In het nieuwe album, 256: Het Offer, hebben Johan en Allis een schuilplaats gevonden in een slot dat hen alles behalve veiligheid biedt. De keuze die ze moeten maken is onmenselijk en wreed. Lancelot en Mordred snellen hun goede vriend te hulp, maar wat ze aantreffen is niet wat ze verwachtten.

Tekenaar Fabio Bono (De Tempelier, Katharen) wordt met elk album steeds beter en beter. Zijn tekenwerk is modern en flitsend en vanaf het eerste album van zijn hand zette hij de toon: de sfeer is grimmiger: afgehakte ledematen, blote borsten... Het kan en mag allemaal! Dat Bono ervaring heeft met de middeleeuwen is een pluspunt. Ook in zijn vorig werk zette Bono een sterk staaltje tekenwerk neer en voor De Rode Ridder doet hij niets minder. 
Als Italiaan was het voor Bono moeilijk om de 'juiste sfeer te vatten, maar hij bleef proberen en evolueren. Uiteindelijk heeft Bono de juiste stijl te pakken, maar blijft ook bij zijn bekende stijl: grote en indrukwekkende prenten en taferelen. Dat zou niet passen in klassieke hokjes.


Het verhaal dat Marc Legendre schreef voor deze vernieuwde De Rode Ridder is meeslepender dan zijn vorige scenario's. Misschien was het wel gewoon tijd om het stof van de reeks te blazen. De bedoeling was om de reeks de 21ste eeuw in te loodsen en een nieuw publiek aan te trekken.
Johan is niet meer de perfecte ridder: hij twijfelt aan zichzelf, heeft nachtmerries. Hij is gebroken en zijn avontuur met Allis moet hem helen, al zullen de innerlijke littekens blijven.

Ook Allis is een boeiend personage: de uitverkorene die op het eerste gezicht een gewone 'domme' boerentrien is. Toch heeft zij meer in haar mars. Maar wat juist, dat moet nog blijken. Alle personages uit het bekende universum hebben meer diepgang gekregen. Dat maakt dat deze De Rode Ridder en stuk beter is dan de laatste 'klassieke' albums. Hoewel de albums tot hiertoe niet allemaal even goed zijn, is de reeks in zijn geheel wel een grote verbetering. 
En na de cyclus van Allis zouden we wel wat meer over de menselijke Merlijn willen lezen of misschien Mordred en koning Arthur ook nog wel eens willen terugzien... Wie weet?

Boekgegevens: Marc Legendre & Fabio Bono, De Rode Ridder 256: Het offer, Standaard Uitgeverij, ISBN 9789002263200 (€5,99)

De avonturen van Nero & Co door Kim: De Zeven Vloeken - Standaard Uitgeverij/Matsuoka.
Sinds 2017 heeft Standaard Uitgeverij een nieuwe imprint: Matsuaka. Met deze imprint wil Standaard Uitgeverij spannende en geestige strips uit binnen- en buitenland publiceren. 

Hoewel we, in alle eerlijk, niet zo'n Nero-fan zijn - het ligt waarschijnlijk ook wel aan de tijd - willen we de lezer deze speciale uitgave niet onthouden. Kim Duchateau (o.a. Esther Verkest) laat Nero een nieuw avontuur beleven.
We hebben het zelf nog niet gelezen, maar volgens Ad Hendrickx van stripwinkel Tistjen Dop is het een heel geslaagd album, met de typische Nero-humor die er wel in zit.

Boekgegevens: Kim Duchateau, De avonturen van Nero & Co door Kim: De Zeven Vloeken, Matsuoka, ISBN 9789002265921 (€12,50)
Artbook Thorgal 40 jaar - Le Lombard.
Thorgal werd in 1977 bedacht door Jean Van Hamme en Grzegorz Rosinski en is ondertussen uitgegroeid tot één van de meest succesvolste reeksen van de Belgische strip. In dit mooie verzamelboek kunnen we genieten van o.a. niet-gepubliceerde tekeningen, schilderijen, originele covers ... Geniet van de meesterlijke kunst van Rosinski. 

Boekgegevens: Rosinski, Artbook Thorgal 40 jaar, Le Lombard, ISBN 9789055819744 (€29,95)


Voor de afbeeldingen: © de betreffende uitgeverij en tekenaars en scenaristen, 2017.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten