vrijdag 25 mei 2018

Absolute topper: Dating for Geeks

Dating for Geeks, de gagreeks van Kenny Rubenis, zat tot vorig jaar bij Strip2000. Toen deze uitgeverij de boeken dicht deed, was het even spannend voor deze reeks. Maar gelukkig bracht Uitgeverij L de reeks onder hun hoede. Het eerste album bij L is het zevende in de reeks.
Door Elias Jonkers.

Dating for Geeks is gewoonweg de beste reeks op dit moment!

Als je het ons vraagt, is Dating for Geeks (en bedenker Kenny Rubenis) één van de absolute toppers in de stripwereld. De formule blijft al zeven albums hetzelfde, maar is alles behalve voorspelbaar en wordt nooit saai. Zelfs niet na de 20ste keer herlezen. Kenny Rubenis heeft het talent om leuke grappen te maken en in te spelen op de (geeky) actualiteit.

Kenny Rubenis speelt met zijn reeks: interactie op facebook, originele platen op diskette, stickers, shopper, wenskaarten, speciale tekeningen en recent een ongelooflijk mooie limited artprint op aluminium. Experimenteren met het medium, daar is het om te doen. 

De tekenstijl van Kenny valt het beste te omschrijven als virtuoos vakwerk. Het is eenvoudig, strak, helder, vrolijk... De cartooneske stijl past gewoon in heel het plaatje. Kenny heeft zijn tekenstijl doorheen de jaren geperfectioneerd tot de meesterlijke kwaliteit dat het nu is. 


Dating for Geeks debuteerde oorspronkelijk als een kleine, in eigen beheer uitgegeven strip. Het is boeiend om te zien dat de reeks is uitgegroeid tot wat het nu is. Zelf speelt Kenny ook mee in Dating for Geeks als tekenaar/personage. Soms zien we Kenny in de strip worstelen om de strook op tijd klaar te hebben en op andere keren volgen we hem op een date. Om als tekenaar jezelf op te voeren, kan riskant zijn, maar Kenny komt er uitzonderlijk goed mee weg. Klasse!


Hoewel de titel verraadt dat het vooral over single players gaat die op zoek zijn naar een tweede speler, was er al vanaf het begin een koppel bij: Edward en Renee. Daarnaast hebben we nog Claire, die wel dates vindt maar nogal een hoge standaard heeft; Jeff, die keer op keer faalt een vrouw te versieren en natuurlijk Jasper en Yvon. En sinds album 6 is er ook Yvet: een meisje dat Jasper leuk vindt. Wie zal Jasper kiezen? Of zal hij toch weer alleen eindigen? Je kan het lezen in Dating for Geeks: Time Out...

Al deze personages geven stof genoeg voor een succesvolle reeks, en ondertussen komen er personages bij. Het leuke aan de verhalen is dat ze voor de geeky lezer vaak heel herkenbaar zijn, maar ook wie niet zo thuis is in de popcultuur kan zich in de personages verplaatsen. Kenny Rubenis slaagt er steeds in om fris en origineel te blijven, zonder dat de grappen ooit kwetsend worden. Dat is op zich al een uniek talent.

Trouwens, even een woordje tot de nieuwe uitgever: bedankt om het nieuwe album in dezelfde stijl als de vorige te drukken. Dat is voor ons, verzamelaars enorm prettig. Dus daarom: dank je wel, Uitgeverij L!

Dating for Geeks is een unieke must have voor iedereen die zichzelf een geek vindt, maar ook voor stripliefhebbers, want het is toch één van de beste komische reeksen op de markt op dit moment.
Wij bij Gestript! verzamelen er zo goed als alles van, dus doe gewoon gezellig mee!


Boekgegevens:
Kenny Rubenis, Dating for Geeks: Time Out, Uitgeverij L, ISBN 9789088864223 (€8,95)Cover en Strook: ©️ Kenny Rubenis en Uitgeverij L, 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten