woensdag 2 mei 2018

Het Orakel van de Maan: complete recensie

Frédéric Lenoir is één van mijn favoriete schrijvers. Hij schrijft non-fictie, theater, fictie en scenario's voor strips. Zijn roman L'oracle della luna bewerkte hij zelf, samen met Griffo en Rodolphe, tot een strip in vijf delen. Ontdek de reeks Het Orakel van de Maan.
Door Elias Jonkers. 

Filosofie, geschiedenis en religie, gecombineerd  met een spannend, intiem en melancholisch  levens- en liefdesverhaal. Een mooi verhaal van Frédéric Lenoir, in beeld gebracht door Griffo. 


Ik leerde Frédéric Lenoir kennen met De filosofie van Christus (2008), waarna ik meer van zijn boeken over religie gelezen en herlezen heb. Toen in 2013 het eerste deel van Het Orakel van de Maan uitkwam heb ik het gekocht omdat het is geschreven door Frédéric Lenoir. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad, ook al zijn de delen mondjesmaat in een periode van vijf jaar verschenen.

De Italiaanse boerenzoon Giovanni gaat op reis om zijn geliefde Elena te vinden. Er volgt een lange zoektocht waarin hij te maken krijgt met filosofische en religieuze vraagstukken, met mystiek, astrologie, kabbala, liefde, geluk en heel veel tegenslag.
Alles begint bij een verboden verliefdheid: een boer en een meisje van adel. Giovanni komt bij een bekende filosoof terecht. Wanneer een kardinaal op bezoek komt met een geheime opdracht van het Vaticaan, gaat Giovanni met een brief van zijn leermeester voor de paus op pad naar Rome. Giovanni komt in Venetië terecht, nadien als gevangene en slaaf in Algiers, waarna hij wordt vrijgekocht door een joodse geleerde. Giovanni lijkt eindelijk het geluk gevonden te hebben. Maar zijn verleden blijft hem achtervolgen. 
Hoewel de brief voor de paus eigenlijk doorheen de reeks wat op de achtergrond komt, leren we in het vijfde deel, Esther en Elena, eindelijk de inhoud en is de cirkel weer rond: Giovanni's grote geliefde, Elena, komt op de plekken uit Giovanni's verleden: het klooster en de hut van zijn meester. 

Giovanni is een sympathiek en gevoelig hoofdpersonage. Je kan moeiteloos met hem meeleven. Het grijpt aan om te zien hoe Giovanni telkens weer het goede probeert te doen, hoe hij worstelt met grote vragen en hoe hij ondanks alle tegenslagen toch weer doorgaat. Hoe hij in elke situatie weer vrienden maakt die met hem begaan zijn, maar evenveel vijanden maakt.
Giovanni is een personage met tegenstrijdigheden en zijn leven verloopt in cirkels: hij gaat van helemaal onderaan de sociale ladder tot respectabele plaatsen naar weer helemaal onderaan.
Zijn drang om aan het verleden vast te houden, maakt dat hij vaak kansen om opnieuw gelukkig te worden laat schieten.

Dit intieme en melancholische levensverhaal situeert zich dan ook nog eens in een interessante periode: de renaissance, de reformatie, keizer Karel regeert, Copernicus komt met zijn theorie en de filosofen vragen zich af wat de vrije wil is. 
Het verhaal wordt nergens te belerend of langdradig. Het gaat niet vervelen, maar neemt de lezer mee op de wonderlijke reis van een bijzonder personage. Het verhaal verwerkt vlot grote filosofische en religieuze vragen. Door de ontmoeting met geleerden van verschillende religies gaat Giovanni deze waarderen en leert hij van elke religie. Het Orakel van de Maan verbindt de drie grote religies: christendom, islam en jodendom.

Spannend en ook wel wat informatief; een prachtig verhaal in beeld gebracht door Griffo (Werner Goelen). Grafisch gezien is deze reeks iets minder sterk. Kunnen we de tekenaar betrappen op een vorm van nonchalance? Of werkt hij op automatische piloot? Qua tekenwerk is het weinig vernieuwend of verrassend.

In Het Orakel van de Maan ontdekken we het vakgebied van Lenoir: filosofie, geschiedenis en religie en dat gecombineerd  met een spannend levens- en liefdesverhaal. Waarbij Giovanni misschien wel symbool staat voor elke mens: iedereen moet zijn eigen reis afleggen en een pad kiezen.
Een aanrader voor wie houdt van historische verhalen, maar ook de meer filosofische literatuur.

Boekgegevens:
Lenoir; Griffo; Rodolphe, Het Orakel van de Maan, Glénat (€9,95).
Deel 1: De meester van de Abruzzen, ISBN 9789491684029
Deel 2: Venetiaanse Minnaars, ISBN 9789491684197
Deel 3: De rode capes, ISBN 9789491684357
Deel 4: De dochter van de wijze, ISBN 9789462940185
Deel 5: Esther en Elena, ISBN 9789462940697

Geen opmerkingen:

Een reactie posten