vrijdag 21 september 2018

Door Malta met een kat

The Lions of Valletta is een Kickstarter-project van de Amerikaanse illustrator en comics teacher Ursula Murray Husted. Haar boek is een (kunst)historische reis door Valletta en Malta met twee jonge straatkatten als gids. Heerlijk leesvoer.
Door Elias Jonkers.

Katten, kunst, geschiedenis en de betekenis van het leven... Alles komt mooi bij elkaar in The Lions of Valletta. Een perfect boek dat het lezen meer dan waard is!Cilla, een jonge straatkat, denkt dat ze het goede leven kan vinden bij mensen en meer bepaald bij de Good Lady. Bij deze goede vrouw krijgen katten alles dat hun hartje begeert. De beste vriend van Cilla, Betto, wil eigenlijk gewoon liever bij de haven blijven. Er zijn daar immers genoeg vissenkoppen om te eten. Maar bezorgd als hij is voor de veiligheid van Cilla, gaat Betto mee op een ongewone en interessante reis doorheen de landschappen, kunst en geschiedenis van Malta. Een reis die hen, hopelijk, zal leiden naar de waarheid... of eten, welke van de twee eerst komt.

Het boek is opgedragen aan Ursula's vader, die na een herstel van maligne lymfoon naar Malta reisde. Daar kreeg het verhaal voor Ursula vorm. De vele katten daar vormden de inspiratiebron voor de personages. De verschillende groepen katten daar zijn als volgt: zij die interesse tonen in mensen en affectie nodig hebben, zij die de mensen volledig negeren en de groep die stil gaat zitten en kijken naar de mensen alvorens weer te vertrekken. Wat dachten deze katten van de derde groep? Deze vraag werd het uitgangspunt voor The Lions of Valletta.


De uitgave van 2018 is de tweede editie met extra pagina's en een director's cut. Ursula tekende voor deze editie 24 extra pagina's, een nieuwe cover en layout. De eindnoten zijn heel interessant als u meer wilt weten over Malta en de gebouwen en kunstwerken waarlangs de reis van Cilla en Betto leidt. Maar deze noten zijn niet nodig om van het verhaal te genieten.

Er is een reden waarom ik dit werk steunde op Kickstarter en die is, naast het interessante verhaal, dat de tekenstijl van Ursula M. Husted mij aansprak. Haar tekenstijl is helder, fris en speels. Haar illustraties zijn gewoon heerlijke kunstwerken. 
De cover van het boek is ontzettend mooi verzorgd: gouden letters op een textuur van een oud schoolboek. 

The Lions of Valletta kreeg dit jaar van de Society of Illustrators de MoCCA (Museum of Comic and Cartoon Art) Fest Award of Excellence Silver Medal. En dat is meer dan terecht!

Boekgegevens:
Ursula Murray Husted, The Lions of Valletta, Winter Prairie Press, ISBN 9780989749619

Afbeeldingen: ©️ Ursula Murray Husted, 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten