zondag 16 september 2018

The Dark Knight strijdt voor de derde keer

Het is ondertussen al drie jaar geleden dat Frank Miller aan het derde deel van The Dark Knight begon. In de loop van de uitgaveperiode (2015-2017) zijn er nummers bijgekomen waardoor het totaal op negen issues zit. Het heropgestarte RW Lion bracht dit jaar de vertalen uit in een mooie luxe-uitgave.
In Millers derde deel van The Dark Knight blijft Batman eerder een nevenpersonage. Alle glorie gaat naar Wonder Woman, Superman en hun dochter Lara. Bewijst Frank Miller dat hij het nog steeds kan?

Frank Miller bracht met het originele The Dark Knight Returns (DKI, 1986) een nieuwe beweging op gang. Samen met Alan Moores Watchmen (1986-87) luidden deze uitgaven de Modern Age of Comics (of alternatieve benaming Dark Age of Comics) in. De superhelden zijn niet meer allemaal perfect, maar hebben vaak een duister kantje. Door de inmense populariteit van The Dark Knight kwam Batman weer in beeld en werd hij een centraal figuur in de popcultuur.

The Dark Knight Returns was qua thematiek heel sterk: superhelden die voor de overheid werken en de vraag of helden het antwoord zijn op schurken of juist andersom? Want de Joker wordt terug actief wanneer Batman weer ten tonele verschijnt. De twee meest iconische superhelden komen tegenover elkaar te staan: Batman, met zijn intelligentie, en Superman, met zijn pure kracht.

Het tweede deel, The Dark Knight Strikes Again (DKII), was bij uitgave in 2001-02 al minder sterk dan het eerste deel. Voor het derde riep Frank Miller de hulp in van een andere grote naam: Brian Azzarello. Andy Kubert hielp bij het tekenwerk en Klaus Janson was weer inkter van dienst (ook voor de vorige delen). 

Het resultaat kan bijna tippen aan DKI; het is een typisch Miller-werk: zowel het verhaal als de tekenstijl. Miller laat Trump meespelen in zijn werk, Wonder Woman vecht met een baby op haar rug en we zien haar borstvoeding geven, Green Lantern verliest zijn hand en ring... Miller wil met dit derde deel weer een kracht uitstralen. Maar het heeft niet meer helemaal dezelfde kracht als toen.
De titel van het werk, Master Race/Superras (DKIII), verwijst naar de Kryptonians die in de miniatuurstad Kandor wonen. Wanneer de Atom de stad terug groter maakt, gaan de poppen aan het dansen. 

Alles uit de doeken doen, gaat ons te veel tijd kosten. U zal het dus vooral zelf moeten ontdekken. Dit geven we u alvast mee: één van de thema's is de relatie tussen Bruce en Carrie (de nieuwe Robin in het eerste deel). Toch spelen Bruce en Carrie meer een bijrol en gaat het vooral over de familiale problemen tussen Superman en Wonder Woman en dan vooral de keuzemoeilijkheden van hun dochter Lara. Wonder Woman komt er als een echte sterke vrouw uit wanneer zij en haar Amazonians strijden tegen de Kryptonians: een moeder, leidster en superheld. 


Omdat de Kryptonians de grote bedreiging zijn in DKIII, zal ook Superman een grotere rol spelen dan in DKI en II. DKIII is uiteindelijk niet echt een Batmanverhaal, maar eerder een episode uit het Miller-universum. Het geniale aan DKIII is dat er in elk issue een tie-in zit. In de losse comics zijn dit effectief mini-comics. Uitgeverij RW Lion heeft dit op een andere manier opgelost. Deze tie-ins focussen op wat er tussen de issues speelt en daarin zien we o.a. Green Lantern, Aquaman, Carrie, Lara... Het verhaal van de tie-ins gaat gewoon door in de volgende issues.

Om echt van DKIII te genieten moet u de vorige delen gelezen hebben. Het probleem is dan wel dat u ook zal merken dat het eerste deel gewoon het beste is en dat ook The Master Race/Het Superras net als DKII proberen, maar niet kunnen, is. Voor de Nederlandse uitgave verdient RW alle lof, want het is een verdomd mooi boek geworden!

Trouwens, leuk weetje: DKIII moest het einde worden van Millers The Dark Knight, maar de auteur heeft ondertussen besloten om ook een vierde deel te maken.

Boekegegevens:
Miller, Azzarello, Batman: De Dark Knight III: Het Superras, RW Lion, ISBN 9788833041384 (€49,95)


Afbeeldingen: ©️ The Dark Knight III: The Master Race, DC Comics, RW Lion, 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten