vrijdag 22 februari 2019

Geesten en was

De cover van Sheets is visueel erg sterk: een grappig, cartoonesk beeld dat aanspreekt. Een spook in een wasmachine: realiteit en fantasie. Twee tegenstrijdige gegevens die in dit prachtig verhaal worden gecombineerd. Brenna Thummler verdient lof voor haar eerste graphic novel.
Door Elias Jonkers.

Sheets is een heerlijk verhaal om te lezen en hopelijk niet het laatste van Brenna Thummler.

Sheets is een YA coming of age-verhaal, waarin realisme en fantasie handig worden gecombineerd. Het hoofdpersonage, Marjorie Glatt, is een leerling op de middelbare school die vrij onhandig is in de omgang met leeftijdsgenoten. Zij wordt dan ook gepest op school.De moeder van Marjorie stierf door verdrinking; haar vader is depressief door verdriet. Hierdoor moet Marjorie het huishouden zien te redden en voor haar jongere broer zorgen. Naast leerling is zij de uitbaatster van de familie-wasserette. Op zakelijk vlak vlak wordt ze dan ook nog eens tegengewerkt door de valse Mr. Saubertuck, die maar al te graag het pand wil kopen voor een yogastudio. 
Tot overmaat van ramp verdwaalt er een geest in de wasserette. Deze geest, Wendell, is een overleden jongetje dat alleen zichtbaar is met een (vies) laken over zich. Hij maakt het Marjorie niet bepaald gemakkelijker, maar wordt uiteindelijk toch een bondgenoot. 

Brenna Thummler laat Sheets op twee verschillende locaties afspelen: het kleine dorpje Finster Bay en de wereld van de geesten. Het verhaal speelt zich af rond Halloween. Hierdoor lijkt het dorp van de geesten op het eerste zicht een doodnormaal dorp, één waarin de kinderen langsgaan voor trick or treat. Maar de lakens zijn geen verklede kinderen. 
De geesten zelf zijn geweldig leuk bedacht: onzichtbaar, daarom moeten ze een laken met twee gaten voor de ogen dragen. Een verklede mens en een echte geest zien er dus ongeveer hetzelfde uit. Dit is een leuk detail in Sheets.

Sheets is een verhaal over verdriet, eenzaamheid, depressie, herinneringen aan een dierbaar iemand, maar ook over vriendschap en het overwinnen van verdriet. Aan het eind van een donkere tunnel schijnt er altijd licht. Ook al lijkt het leven van Marjorie een echte puinhoop zonder uitzicht. Alles komt op een gegeven moment goed.

De tekeningen van Brenna Thummler zijn kleurrijk en contrasteren op dat vlak met de inhoud. We haalden al aan dat de cover ontzettend sterk is, de inhoud van het boek is al even sterk. Brenna weet krachtige visuele beelden te brengen. 
De eerste pagina bijvoorbeeld: Marjorie met een hoop was en één zin: dat het moeilijk is om op te lijsten wat ze het meest haat (was of spoken). In één zin en één beeld weet Brenna een heel verhaal samen te vatten. We zien Marjories gezicht niet (haar eenzaamheid) door het laken (de geest) en de stapel was die haar beroepsmatige leven voorstelt. Een leven dat ze eigenlijk niet wil omdat het haar herinnert aan haar moeder.


Sheets is alleen in het Engels te krijgen, maar zou het verdienen om vertaald te worden. Goede YA-strips zijn altijd welkom. 

Boekgegevens: 
Brenna Thummler, Sheets, Lion Forge, ISBN 9781941302675 (€12,99)

Images © Brenna Thummler & Lion Forge, 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten