dinsdag 9 april 2019

Kleine overwinningen

Woorden schieten tekort om deze graphic novel te bespreken. Zo mooi, zo aangrijpend en zo ontroerend is het verhaal. Laat zowel je lach als je traan de vrije loop want dit verhaal verdient het. 
De Canadees Yvon Roy vertelt in Kleine overwinningen over zijn leven met een autistische zoon. 
Kleine overwinningen is één van de mooiste verhalen dat ik tot hiertoe heb gelezen. Aanrijpend en uitzonderlijk teder. Dit kan wel eens de beste strip van 2019 worden!


"Ik heb lang getwijfeld..." schrijft Yvon Roy in de introductie van het boek. Twijfels om aan dit verhaal te beginnen. Zijn omgeving liet hem niet met rust, want iedereen mocht weten waar Yvon en zijn zoon in slaagden. Wat zij hadden doorgemaakt. Herkenbaar en toch uniek. Het is geen werk over autisme, maar een getuigenis over één bepaalde persoon met autisme. Want er is niet één vorm van autisme, het is anders van persoon tot persoon. 

Marc en Chloé, een stralend jong koppel, krijgen een kind, Olivier, een zoon. Alles lijkt goed te gaan totdat ze merken dat er iets 'mis' lijkt met Olivier. Het gezin laat het kind onderzoeken en de diagnose slaat in als een bom: Olivier lijdt aan autisme. Marc gaat er onderdoor en hij en Chloé gaan uit elkaar. 
Wat volgt is een getuigenis van hoe Marc beetje bij beetje de muren rond Olivier afbreekt en blijft oefenen met zijn zoon om hem uit zijn isolement te halen. 
Een werk van lange adem, met tegenslagen, maar vooral met kleine overwinningen die leiden tot een groot succes. Het verhaal beslaat dan ook vele jaren en we zien Olivier letterlijk en figuurlijk groeien, samen met zijn vader.

Het verhaal van Yvon Roy is heel bijzonder, want meestal zijn het de vaders die sneller opgeven, kunnen zij het minst goed om met de diagnose. Dat lijkt in het begin zeker ook waar voor 'Marc'. Maar hij besluit te gaan experimenteren, en wijkt zo af van raadgevingen van behandelende specialisten. Want er is niet één autisme, er zijn ontelbare unieke personen met autisme die weliswaar overeenkomsten vertonen, maar toch uniek zijn.

De tekenstijl is helder en duidelijk. Roy maakt zeer effectief gebruik van beeldspraak, zodat er op de belangrijkste punten in het verhaal amper woorden nodig zijn. Dit sleept de lezer mee in het verhaal en maakt moeilijk beschrijfbare gevoelens zeer voelbaar.

Yvon Roy stelt zich kwetsbaar op en maakt één van de mooiste strips. Het is geen kennismaking met autisme, wel is boek een kennismaking met een vader en zijn zoon met autisme.
Bedankt Daedalus om dit verhaal te vertalen en zo mooi uit te geven!

Elias Jonkers

Boekgeggevens:
Yvon Roy, Kleine overwinningen, Daedalus, ISBN 9789088109560 (€19,95).


Afbeeldingen: ©️ Daedalus, 2019.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten