zaterdag 6 april 2019

Beste Batman verhalen

Batman: The Long Halloween.
The Long Halloween is een van de beste Batman-verhalen tot nu toe. Het verhaal van Jeph Loeb heeft alles: intrige, spanning, romantiek en natuurlijk actie. 
Tijdens Batman's vroege dagen als misdaadbestrijder loopt er een mysterieuze moordenaar door Gotham, die zijn prooi alleen op vakantiedagen vermoordt. Halloween, Kerstmis, Nieuwjaar… 
Hij wordt door de kranten al snel ‘Holiday’ gedoopt omwille van deze specifieke werkwijze. De moorden leiden dan ook nog eens tot een maffia-oorlog tussen de bendes in Gotham City. Inspecteur Jim Gordon en officier van justitie Harvey Dent zullen samen met Batman deze moordenaar op tijd moeten ontmaskeren. Een ware race tegen de kalender. 
De zoektocht naar de identiteit van de moordenaar hangt dan ook nog eens samen met de gebeurtenissen die uiteindelijk naar de transformatie van Harvey Dent naar Two-Face zullen leiden. 

Ondertussen wordt Batman geholpen en dan weer tegengewerkt door Selena Kyle, Catwoman, en  moet hij het geweld bestrijden door te balanceren tussen vindingrijkheid en brutaliteit. Jeph Loebs scenario zit verdraaid goed in elkaar. En alles is perfect donker en somber in beeld gebracht door tekenaar Tim Sale. 
Christopher Nolan heeft Batman: The Long Halloween gebruikt als inspiratiebron voor zijn Batman-trilogie en dan vooral The Dark Knight

Oorspronkelijk gepubliceerd tussen 1996-97 bij DC Comics en in het Nederlands verkrijgbaar bij RW Lion. The Long Halloween kreeg in 1999-2000 een vervolg in Batman: Dark Victory, ook van Loeb en Sale. In hetzelfde universum speelt het verhaal Catwoman: When in Rome en Batman: Haunted Knight af. 

Batman: Year One.
Frank Miller's Year One vertelt over de vroege dagen van Batman als misdaadbestrijder. Tegelijkertijd onderzoekt het verhaal het leven van de recent overgeplaatste agent James Gordon.
Het contract dat Frank Miller had getekend bij DC voor The Dark Knight Returns verplichtte hem om een oorsprongsverhaal te schrijven. 

Na de kritieke mislukking van Batman & Robin (1997) werden er verschillende pogingen ondernomen om de Batman-filmfranchise nieuw leven in te blazen met Year One als inspiratiebron. Uiteindelijk kwam er een reboot in 2005 door Christopher Nolan met zijn Dark Knight Trilogy. In 2011 werd er van Year One een tekenfilm gemaakt en het vierde seizoen van Gotham haalt eveneens inspiratie bij Year One

De vier oorspronkelijke nummers verschenen in 1987. In hetzelfde jaar verscheen een sequel: Batman: Year Two en in 1989 verscheen een derde deel: Batman: Year Three.

Een gebundelde Engelse editie en een Nederlandse vertaling zijn nog altijd te krijgen. De Nederlandse editie is te krijgen bij RW Lion.

Boekgegevens: Batman: Jaar Een, RW Lion, ISBN 9788866914785.


Frank Miller's Dark Knight.
Frank Miller schreef met The Dark Knight Returns in 1986 een heel nieuwe Batman. De grimmige en louche versie van Miller stak fel af tegen eerdere versies van Batman en dat voor de campy versie van Adam West. De donkere versie van superhelden inspireerde een heel nieuwe generatie. Het succes van The Dark Knight Returns was zo groot dat het bekend staat als begin van de Modern Age of Comics (samen met Watchmen). 

In 2001 verscheen de sequel The Dark Knight Strikes Again en in 2015 begon het derde deel: The Master Race. Miller zou zelfs aan een vierde deel aan het schrijven zijn. In 2016 verscheen er een prequel voor heel de serie: Dark Knight Returns: The Last Crusade.

A Tale of the Batman: Gotham by Gaslight.
In deze steampunk versie van o.a. Mike Mignola (Hellboy) bevinden we ons in het Victoriaanse tijdperk. Aan de oorsprong van Batman is niet veel veranders: de ouders van Bruce worden vermoord en Bruse reist naar het buitenland om te trainen. Bruce gaat in de leer bij o.a. Sherlock Holmes en Sigmund Freud. Terwijl Bruce in Londen is, is er een gek bezig prostituees te vermoorden. 
Als Bruce terugkeert naar Gotham volgen de moorden hem. De politie verdenkt de excentrieke, rijke zoon van een dokter al snel. Want wat doet hij toch elke nacht?Batman: the Doom that Came to Gotham.
In dit verhaal door Mike Mignola bevinden we ons in 1928 en wanneer Bruce terug naar Gotham reist gebeuren er vreemde zaken.

Batman: Broken City.

Batman: Hush.

Batman: The Dark Prince Charming van Enrico Marini.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten