donderdag 29 augustus 2019

Excalibur Kronieken deel 1


Volgende maand, 20 september verschijnt bij Daedalus het vijfde deel van Excalibur Kronieken. Dit is het slot van de serie waarin Jean-Luc Istin en Alain Brion het bekende verhaal rond Excalibur hervertellen. Daedalus brengt het vijfde deel van deze knap vertelde en getekende reeks in hard- en softcover uit. Al zal u voor de softcover wel moeten wachten tot 18 oktober. 

Toen we hoorden dat bij Daedalus het slotdeel van Excalibur Kronieken uit zou komen, hebben we de vorige delen nog eens gelezen, wat ik zeker kan aanraden. We geven u alvast een samenvatting.De situatie tot nu toe.
De Bretoenen zijn verdeeld in kleine koninkrijkjes, sommige al christelijk, de andere moeten nog kiezen. Uther is koning van één van die koninkrijken. De koning waarin Merlijn zijn hoop vestigt, want Excalibur is oorspronkelijk voor Uther bedoeld. Totdat Merlijn een visioen heeft van een andere koning, één die nog niet geboren is: Arthur. 
Uther en Ygerne, een vrouwe van Avalon en moeder van Morgane, zullen de ouders zijn van Arthur. Wanneer Uther sterft, steekt Merlijn Excalibur in de rots: alleen de uitverkorene kan het zwaard eruit trekken en zo de Bretoenen verenigen.

Patricius, een christelijke monnik, wil ook dat er maar één koning regeert. Alleen moet deze christelijk zijn en dus wil Patricius komaf maken met de oude religie. Dit willen zeggen dat hij oorlog tegen Avalon zal voeren.
Viviane, de hoedster van Avalon, probeert Patricius zo veel mogelijk tegen te werken, met wisselend succes. Ze krijgt hulp van oude bondgenoten, maar anderen sluiten zich uit schrik aan bij Patricius. 
Ook de oude Keltische god Cernunnos wil liever dat de oude religie blijft bestaan en smeedt zo zijn eigen plan. 

Merlijn loopt tussen al deze partijen zijn eigen visioen na en probeert samen met Viviane Avalon te redden. Doorheen de reeks volgen we nog een andere partij: we zien Morgane groeien en sterker worden. Zij zal uiteindelijk Merlijn kunnen overtreffen in de toverkunsten. 

Bretoens of Brits?
In de albums spreekt Merlijn telkens over het verenigen van de Bretoenen. Maar speelt het verhaal zich dan af in Bretagne of in Engeland, zoals we gewoon zijn van een Arthurlegende? 
Hiervoor moeten we naar het volk kijken: Britten zijn oorspronkelijk een Keltisch volk, de Keltische Britten. De Bretoenen, uit Bretagne, vinden hun oorsprong bij Britse Kelten die zich in Bretagne vestigden. Dus de Bretoenen zijn eigenlijk een onderdeel van de oorspronkelijke Britten. Trouwens, de historische naam van Bretagne is Brittania minor (Klein-Brittannië). De Excalibur Kronieken gaan over een Keltisch volk met Picten als buren. Vermits Picten de inwoners van Schotland waren, speelt de reeks zich dus wel degelijk in Engeland af. 

De Arthurlegende staat ook bekend als Matière de Bretagne en handelt over de geschiedenis van Groot-Brittannië en Bretagne. Deze twee staan bekend als Brittannië. Brocéliande, een andere reeks bij Daedalus, is een legendarisch betoverd woud gelinkt aan Arthurlegende, Merlijn en Morgane. Dit bos ligt in Bretagne, Frankrijk. Dus uiteindelijk kunnen we met zekerheid stellen dat Excalibur Kronieken een Keltisch verhaal is.

Een Arthurlegende?
Is Excalibur Kronieken een Arthurlegende? In het eerste album gaat het vooral over de vader en moeder van Arthur. In het tweede album wordt Arthur geboren. Tot nu toe gaat het over de oorsprong van Arthur en de situatie in Britannia. Elke partij smeedt zijn plannen en in het derde deel ontmoeten we ook Lancelot. Tot en met het vierde deel kan het nog altijd een Arthurlegende zijn, al speelt Arthur zelf een kleine rol en is hij tot nu toe slechts een jong kind. Zal Arthur de legendarische rol spelen die we van hem kennen? We zullen moeten wachten tot het vijfde deel verschenen is.

Hervertelling.
Scenarist Jean-Luc Istin is geen onbekende in de stripwereld en al zeker niet met Merlijn, de Keltische wereld en de Arthurlegende. Van zijn hand zijn de eerste delen van de reeks Lancelot (ook bij Daedalus), waarin we ontdekken dat Lancelot een vrouw is. Dus ook Excalibur Kronieken kan alle kanten uitgaan. 
Istin is een uitstekend schrijver, dat bewijst hij telkens weer en hij verstaat de kunst verhalen zo te draaien dat het zijn eigen unieke versies worden. 

Kunstenaar Alain Brion is minder bekend in het Nederlands taalgebied. Zijn tekenstijl is realistisch, en al is zijn bladschikking met momenten nogal braaf, ze is ook ontzettend doeltreffend. Brion is een vakman, zo simpel is het.

Excalibur Kronieken Vijfde lied: Morgane 
verschijnt 20 september bij Daedalus.

Afbeeldingen strip: ©️ Daedalus, reclamebanner: ©️ Gestript Design.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten