donderdag 19 september 2019

Excalibur Kronieken deel 2

In het vorige artikel over Excalibur Kronieken namen we jullie mee naar de vorige delen en vroegen we ons af of het nu een Arthurlegende is of niet. Excalibur Kronieken is alleszins een hervertelling door Jean-Luc Istin en Alain Brion. Aan het eind van dit artikel krijgen jullie een antwoord op de vraag. 

Het vijfde deel van deze meesterlijke reeks is spannend en verrassend tegelijk. Een absolute aanrader! Bedankt Daedalus om deze reeks te vertalen en zo mooi uit te geven.


Patricius is zijn leger aan het klaarmaken en zoekt een aanvoerder tussen de Bretoense koningen. Viviane en Merlijn zijn hun bondgenoten aan het verzamelen en Morgane is aan het trainen en wordt steeds sterker en sterker. Zal zij wraak nemen op Merlijn?
Aan de vooravond van de grote oorlog doemt een figuur op met een glimmend zwaard... Is het Arthur die zijn bekende rol zal spelen? En wat met de prins Natre, nog steeds bezeten door Cernunnor, en aan het hoofd van het christelijke leger van Patricius? 

We gaan niet te veel verklappen van het einde, maar wat we u zeker willen meegeven is dat de spanning te snijden is in dit slotdeel van de uiterst knap geschreven en getekende reeks. 

Arthurlegende?
We stelden al dat tot nu toe deze reeks nog steeds een Arthurlegende kan zijn, al zien we de jonge Arthur slechts sporadisch. Merlijn is een sleutelfiguur, net als Viviane die Avalon wil behouden en Patricius die het gezag van Rome (Roomse kerk) overal wil doen gelden. 
In wezen is Excalibur Kronieken een strijd tussen Avalon/oude religie en Patricius/Rome/christendom. Alle opgevoerde legendarische koningen zijn een middel tot hetzelfde doel: een verenigd rijk onder één vorst. 

Een verenigd koninkrijk. In de visie van Merlijn zal dat Arthur zijn. Arthur is de uitverkorene die Excalibur uit de rots zal trekken en de kleine Bretoense koninkrijkjes zal verenigen tot één koninkrijk, een droom dat vele historische lokale koningen doorheen de geschiedenis van Groot-Brittannië hadden. Maar wat als er aan ander is? Wat als er een partij is die nog meer kan verenigen? 

Nee, Excalibur Kronieken is geen Arthurlegende zoals we ze kennen. Istin geeft er een meesterlijke draai aan. Het is een Morganiaanse legende. Want uiteindelijk speelt zij, Morgane (le Fay) de echte hoofdrol.

Boekgegevens:
Istin & Brion, Excalibur Kronieken: Vijfde lied: Morgane, Daedalus, 
ISBN 9789463940306 (€17,95, Hardcover).
ISBN 9789463940313 (€8,95, Softcover).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten