vrijdag 20 september 2019

Nieuwe feelgood-strip bij Daedalus

De dag waarop... is een prachtige, filosofische feelgood-strip, perfect voor een zondag in de zetel onder een dekentje. Het album bestaat uit verschillende kleine verhalen verweven in het grote verhaal. 

De dag waarop... is een uitstekend album en perfect begin voor deze nieuwe serie bij Daedalus. Ook nu doen zij hun slogan weer eer aan: gevederde kwaliteit!


Het grote verhaal vertelt over een episode uit het leven van Clementine, een jonge vrouw die wat worstelt met zichzelf. Zij zoekt naar antwoorden op existentiĆ«le vragen en komt terecht bij een groep onder leiding van een zelfverklaarde verlichte geest. Clementine gaat mee op meditatieweekend. De  groep stopt onderweg bij een biowinkel. Dat is de dag, de dag waarop de bus zonder haar vertrekt. Clementine blijft alleen achter. Gelukkig is de eigenaar van het winkeltje, Antoine, een vriendelijke man en blijkt hij zelfs een ware wijsgeer, mogelijks zelfs wijzer dan Clementines yogameester. 

De wijsgeer vertelt de korte verhaaltjes aan Clementine. Deze verhaaltjes zijn gebaseerd op Tao/zenverhalen en volksverhalen. 

Hoewel het album in eerste instantie lijkt op een zelfhulpboek voor de weg naar een gelukkig leven is het alles behalve dat. Scenarist BeKa (Bertrand Escaich en Caroline Roque) weet het verhaal vol wijsheden met de nodige lichtheid te brengen, dat gecombineerd met een roerend verhaal. Zo hebben zij een moraliserend verhaal kunnen vermijden. Als lezer kan je zelf lessen trekken uit de verhalen van Antoine. Door het uitstekende verhaal kan je als lezer het album steeds weer opnieuw lezen. 

De tekeningen van Marc Armspach (Marko) is in de Nederlandstalige stripwereld iets minder bekend. Zijn tekeningen passen perfect bij het verhaal. De stijl van Marko draagt perfect bij tot de lichtheid van het verhaal. Tekenwerk en verhaal zijn een uitstekende match en leuke ontdekking. De opbouw van de pagina's blijven standaard, wat bijdraagt tot de leesbaarheid van het album. De witte pagina's met de leuke theekopjes zorgen er voor dat het verhaal is opgebouwd uit een aantal hoofdstukken en kan je als lezer even pauze nemen. 
De warme en speelse inkleuring is van Maƫla Cosson, zij heeft al meerdere keren samengewerkt met het duo/trio BeKa & Marko aan verschillende projecten.

De dag waarop de bus zonder haar vertrok is het eerste deel is een serie. Uitgeverij Daedalus heeft er goed aan gedaan om deze te vertalen, het is een uitstekende ontdekking geweest. Wij kunnen dit album alleen maar aanraden.

Boekgegevens:
BeKa; Marko & Cosson, De dag waarop..., Daedalus, ISBN 9789463940238 (€19,95)
(Prijs NL: €20,50)

Afbeeldingen & cover: ©️ Daedalus, 2019. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten