dinsdag 28 juli 2015

Ben X – de graphic novel.

Een verhaal met vele levens heeft er één bij gekregen in de vorm van een graphic novel. Er zijn weinig Vlaamse boeken die zo’n imposante geschiedenis kunnen voorleggen. Een geschiedenis die zich volop uitbreidt, want deze graphic novel is niet de laatste stap in de levensloop.

Levensloop.
Het begon allemaal met het boek ‘Niets is alles wat hij zei’ geschreven door Nic Balthazar in 2003 voor de Fahrenheit-reeks van uitgeverij Averbode. Na het boek kwam er een theaterstuk dat zowel in het Frans, Engels en Duits opgevoerd wordt. In 2007 kwam er de film Ben X. De titel verwijst naar de oorspronkelijke titel: ben x – ben niks. De film viel internationaal in de smaak en won verschillende prijzen. Deze internationale aandacht maakt van Ben X één van de meest succesvolle Vlaamse films. In 2013 kwam er een Zweedse remake van de film.  In Amerika is men ondertussen bezig aan een eigen remake.

Het verhaal.
Nic Balthazar baseerde zich op het waargebeurde verhaal van de Gentse tiener met het syndroom van Asperger die na onophoudelijk gepest op school van het Gravensteen sprong (2002).
Het personage is Ben, een 17-jarige jongen met het syndroom van Asperger, die omwille van zijn anders zijn voortdurend gepest wordt op school. Ben kan aan de moeilijke realiteit ontsnappen door het computerspel Avenged Kingdom, waarin hij Scarlite leert kennen.
Het verhaal speelt zich af in de realiteit en in het virtueel spel/ Bens fantasie. Dit spreekt jongeren aan omdat ze veel tijd in virtuele werelden spenderen.
Het verhaal brengt de gevaren van pesten op school en de gevolgen ervan onder de aandacht. Het laat jongeren kennis maken met autisme en met jongeren die anders zijn.

De graphic novel.
Het verhaal blijft ijzersterk, filmmaker Senne de Beul werkte mee aan het scenario. De tekeningen zijn van de hand van Veerle Colle, online beter bekend als nDurlie. nDurlie hanteert twee stijlen om de twee verschillende werelden van elkaar te onderscheiden. De tekenstijl die de realiteit weergeeft is geloofwaardiger. In de visuele game-verhalen zijn de achtergronden van een betere kwaliteit dan de personages. Het lijkt alsof nDurlie zich beter kan vinden in het realistische dan in fantasy.
Het kleurgebruik beperkt zich vooral tinten grijs en blauw. Dit past goed bij het verhaal vanwege het moeilijke leven van Ben en zijn ontsnapping in het spel.
De lettering is in de realiteit gewoon computerachtig. Als we kijken naar het personage Ben is dit een goede keuze: de dagelijkse routine van mensen met autisme heeft voor buitenstaanders iets computerachtig. Voor de virtuele wereld en de dagdromen zou een meer levendige lettering een leuke afwisseling geweest zijn.
Ben is dan weer prachtig weergegeven als een stuntelige jongen met meestal geen zichtbare emoties. Op momenten zijn de verwarring en angst van Ben wel duidelijk zichtbaar. We voelen dat de wereld voor Ben als één grote onbegrijpelijke puzzel is.

De recentste bewerking van Ben X is wel degelijk een graphic novel. Het is mooi uitgegeven voor Lannoo en mikt op een jeugdpubliek zodat ze kennis kunnen maken met autisme en de gevaren van pesten. Vanwege het thema is dit een graphic novel die zijn weg moet vinden naar scholen en opvoeders.
Er wordt getwijfeld of Ben X wel echt een graphic novel is. Dit maakt van de term een keurslabel en dat is jammer. Bij het benoemen van graphic novels zouden persoonlijke smaken geen rol mogen spelen. In het album zit genoeg in over een graphic novel te spreken, daarbij komt de uitgave en de voorgeschiedenis van Ben X.

Het is een graphic novel die op leeslijsten moet verschijnen en waarvan het lezen geen verloren tijd is. Al is er nog werk aan sommige aspecten van de tekenstijl van nDurlie.

EJ

Website nDurlie: http://www.ndurlie.be/

Boekgegevens:

Nic Balthazar; nDurlie; Senne De Beul, Ben X, Lannoo, ISBN 9789401422833 (€19,99) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten