maandag 20 juli 2015

Hilda: een modern sprookje.

In Hilda en de reus van middernacht zet Luke Pearson het magische en het moderne harmonieus naast elkaar in een fantasiewereld zowel voor kinderen als volwassenen. Dit tweede nummer in de Hilda-reeks, is een kwalitatieve strip met prachtige tekeningen. Het verhaal zelf is fris en heerlijk anders. Ook deze uitgave bewijst meer maar eens dat uitgeverij Scratch kwaliteit van hoog niveau levert.

Genomineerd voor een Eisner Award.Luke Pearson is een Brits illustrator en stripkunstenaar. Zijn Hilda reeks gaf hem al snel de erkenning als één van de nieuwe vooraanstaande Britse stripkunstenaar. Pearson noemt Tova Jansson (Moomins) als groot voorbeeld.
De Scandinavische mythen stonden model voor Hilda. Toch heeft Pearson een eigen wereld gecreëerd. Verschillende gekke creaturen passeren de revue: strijdlustige en onzichtbare elfjes, vliegende wolven, een houten man, en een stel eenzame eeuwenoude reuzen.
Midden in deze magische wereld wonen Hilda en haar moeder. De aanwezigheid van deze normale mensen vormt een moderne en nieuwsgierige aanwezigheid in een eeuwenoude wereld. De problemen van Hilda en haar moeder zijn werkelijke problemen: hoe omgaan met de buren en waar te wonen. Aan de andere kant willen de onzichtbare elfjes maar één ding: dat de mensen verhuizen. Want het huis staat immers midden in hun stad. Maar er is één ding dat Hilda nu net niet wil, en dat is verhuizen. Er zit niets anders op dan de elfjes van andere gedachten te brengen, daar begint het avontuur van Hilda. En alsof Hilda al niet genoeg problemen heeft, komt ze nog een reus tegen die alleen om middernacht verschijnt.

Pearson verbeeldt zijn verhaal door middel van herhaling waardoor het verhaaltechnisch sterk ineenzit: wanneer Hilda dichter bij de oplossing komt, wordt ze verder gestuurd met het zinnetje:
“Ik heb het niet meer in de hand! Ik heb zelfs geen handen…”

Deze herhaling maakt dat het verhaal als een gedicht aanvoelt. De lezer blijft hierdoor in de flow van het verhaal.

Hilda is in een licht en vrolijke stijl gebracht met prachtige kleuren en een meesterlijke eenvoud die de essentie in elke tekening weet vast te leggen. Pearson bewijst dat hij de erkenning meer dan waard is.
Of het nu melancholisch, triestig of vrolijk en kleurrijk is, één ding hebben alle werken van Pearson gemeen: ze gaan over mensen, relaties, en over het vinden van je plaats in de wereld.

Hilda en de reus van middernacht is, net als de andere Hilda boeken, een schat om te koesteren. Het is een verhaal om van te genieten voor het slapengaan. Het meisje met de grote ogen en het blauwe haar zal jong en oud, over verschillende generaties heen, aanspreken. Hilda is van een niveau waarvan er nog maar weinig gemaakt worden.
EJ

Boekgegevens:

 Luke Pearson, Hilda en de reus van middernacht, Scratch, ISBN 9789492117182 (€14,90)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten