donderdag 30 juli 2015

Genres in strips: Teen humor.

Naast het superheldengenre is teen humor één van de weinige constante genres. Het personage dat dit genre zijn populariteit gaf is Archie Andrews. Archie debuteerde in 1942 als een back-up in Pep Comics #22. John Goldwater, de J in MLJ Publishing, kwam met de vraag waarom strips altijd over superhelden moeten gaan. Tekenaar Bob Montana creëerde Archie vanuit zijn eigen schoolervaringen. Door het succes van Archie in Pep Comics, kreeg Montana de opdracht Archie #1 (1942) te tekenen.

Het idee rond Archie was het gebruiken van de grappige situaties bij coming of age-beproevingen. De sociale groep teenagers kwam op in de eerste helft van de 20ste eeuw. Wanneer Archie in de jaren 1940 verscheen, hadden de humoristische tegenslagen van tienerprotagonisten een publiek gevonden bij krantenstrips, film en radio.
Door het succes van Archie en zijn vrienden Jughead, Beety, Veronica en Reggie, veranderde MLJ Publications zijn naam in Archie Comics in 1946. Er verschenen ook verschillende imitaties op de markt, zoals Katy Keene (1945-1994) door Bill Woggon en Patsy Walker door Ruth Atkinson. Patsy Walker verscheen voor het eerst in Miss America Magazine #2 (1944), dat gepubliceerd werd door de Marvel-voorganger Timely Comics. In 1976 werd Patsy Walker geïntroduceerd als Avengers-superheld Hellcat.

In de jaren ’60 kwam Archie Comics, leider op de markt voor het teenage humor genre, met Sabrina The Teenage Witch (1962) en Josie and the Pussycats (1963). Beide reeksen zijn vertaald in film en tv-series. Het succes van Archie Comics ging de hoogte in.
Bij DC kwamen ze met Binky en bij Tower Comics kwamen ze met Tippy Teen door Samm Schwartz, die eerder bij Archie werkte aan Jughead Jones, één van de vrienden van Archie. Maar alleen Archie bleef succesvol in het genre.
Link naar Tippy Teen #1 op Comic Book Plus: http://comicbookplus.com/?dlid=12334

Binnen het genre sprak men al snel van de ‘Archie style’, omwille van het commerciële succes. Bij teen humor lag de focus op een groep tienerpersonages, meestal in het middelbaar. Vele personages zijn stereotype zoals de prom queen, stoere sporter, de intelligente nerd…
Meestal blijken de personages op het einde van het verhaal een hart van goud te hebben.
De focus van de verhalen ligt op het humoristische aspect van coming of age zoals daten, zelf geld verdienen, een gsm krijgen, leren autorijden…
Vele verhalen leunen aan bij slapstick, komedie met lichamelijke actie.

Het succes van teen humor ligt vooral bij meisjes tussen 6 en 13[1]. Dat zou te verklaren zijn doordat preteens zo kunnen uitvinden wat het is om een teenager te zijn.
Teen humor comics, zoals Archie, tonen een veilige kijk in de wereld van teenagers, terwijl ze toch volwassen regels volgen. Personages zullen dus bijvoorbeeld geen drugs gebruiken of in gevechten betrokken raken.  Strips zoals deze geven een lichte, humoristische interpretatie van een levensfase die vol kan zitten met kleine en grote problemen.

Enkele voorbeelden: Sisters, Mooie Navels, Dokus…
EJ
Comic Book Plus: https://plus.google.com/+Comicbookplus/posts
[1] Geciteerd uit The Power of Comics, 2014, p. 172.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten