woensdag 7 oktober 2015

Nieuw bij Dargaud: Mooie Zomers 1: zuidwaarts

Het leven zoals het is.

 Dit artikel is ook verschenen op de website van de Boekenkrant: http://www.boekenkrant.com/het-leven-zoals-het-is/

Deze keer geen sprookje of verhaal over een oorlog maar een eerlijk verhaal over het echte leven. Het leven zoals het is van een Belgisch gezin dat heel het jaar werkt om in de zomer naar de zon te kunnen gaan. Een familie die leuke maar ook droevige momenten meemaakt. Mooie Zomers is een wondermooi en nostalgisch familieverhaal.
Door: Elias Jonkers

Het verhaal speelt zich af in 1973. Met een volgepropt RV'tje in de blakende hitte met vakantie naar het zonnige zuiden.
Pierre, de vader, is striptekenaar van beroep en wacht nog steeds op zijn grote doorbraak. Madeleine of kortweg Mado, de moeder, werkt als verkoopster in een schoenenwinkel, al heeft ze daar schoon genoeg van. Dit echtpaar heeft vier kinderen: Julie, de oudste dochter, Louis, hun enige zoon met zijn onzichtbare vriend Tchouki, Nicole en Paulette, de jongste dochter.
De vader zit aan het stuur. Want hoe kan het ook anders? De moeder heeft de landkaart bij zich en de kinderen zitten achterin te spelen en elkaar aan het plagen. Louis zit rustig in zijn Lucky Luke-albums te lezen en zegt niet veel. Je kan het de arme jongen met drie zussen niet kwalijk nemen.

We ontmoeten dit gezin wanneer ze op reis vertrekken naar het zuiden van Frankrijk. We zijn deelgenoot bij de vrolijke momenten, de doldwaze situaties maar ook bij de kleine en grote problemen dat elk gezin heeft. We zien de ouders hun best doen om hun kinderen een onvergetelijke zomervakantie te geven. Maar het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, zoals de familie Faldérault ontdekt. Toch kan een vakantie een gezin terug dichter bijeen brengen. Vakantie is het moment om de zorgen van de dagdagelijkse sleur even te vergeten en de batterijen terug op te laden.

Zidrou bewijst ook in dit album dat hij een meesterlijk schrijver is van in dit geval een mooie en eerlijke familiesaga. Hij geeft ons een herkenbaar verhaal, laat ons lachten en we voelen ons soms gegeneerd als onbeschaamde toeschouwer.
Dat Jordi Lafebre de scenario’s van Zidrou geloofwaardig kan vertalen weten we al van de reeks La Mondaine. Ook deze keer is Lafebre er grandioos in geslaagd. We kunnen het geluk, verdriet, angst, schaamte, kwaadheid en hoop in de ogen van de personages zien. De personages komen tot leven. Hierdoor lijkt het alsof we naar een film zitten te kijken en hier en daar beelden te zien krijgen die kunnen dienen als mooie vakantiefoto’s.

Mooie Zomers is een wondermooi en heerlijk nostalgisch familieverhaal om herinneringen mee op te halen aan de voorbije zomers en vooruit de denken aan de vele zomers die nog mogen volgen.

Boekgegevens:
Zidrou en Lafèbre, Mooie zomers 1: zuidwaarts, Dargaud, ISBN 9789085584087 (€ 9,50)


EJ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten