donderdag 1 oktober 2015

Suske en Wiske BV Specials

Suske en Wiske-strips door BV's: 6 zaterdagen op een rij.

Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Suske en Wiske biedt Het Laatste Nieuws zes bijzondere en exclusieve albums aan.
Zes bekende Vlamingen schreven elk een Suske en Wiske-verhaal en gingen elk aan de slag met een tekenaar. Het resultaat zijn zes unieke albums, allemaal getekend in een aparte stijl.
Deze albums zijn slechts tijdelijk te verkrijgen. De actie loopt van 26 september tot 31 oktober en de opbrengst gaat naar SOS Kinderdorpen

De duo's:
Tom Waes en Charel Cambré (26/09)
Jan Verheyen en Jan Bosschaert (3/10)
Pieter Aspe en Kim Duchateau (10/10)
Staf Coppens en Ivan Adriaenssens (17/10)
Alex Agnew en Kris Martens (24/10)
Siska Schoeters en Ilah (31/10)

Album 1: De Spitse bergen / Tom Waes; Charel Cambré

Tijdens de tv-opnames in Spitsbergen raakt Tom Waes vermist. Pascal, de klankman van Tom, roept de hulp in van Suske en Wiske. Onze vrienden zetten samen met Pascal koers richting het hoge noorden waar Tom in de dichte mist verdween. Al snel vinden ze de plek terug waar hij het laatst werd gezien. Maar verder dan dat geraken ze niet, want iemand saboteerde hun sneeuwscooters. Gelukkig is Jerom er om hen uit de nood te helpen. Na enig oponthoud zetten onze vrienden hun tocht verder, maar zullen ze Tom terugvinden?

Tom Waes gebruikte één van zijn reizen voor Reizen Waes als inspiratiebron voor dit verhaal en had al heel wat achtergrondinformatie over Spitsbergen. Hierna was het naar eigen zeggen slechts wachten op inspiratie. En die inspiratie is duidelijk gekomen.
Het verhaal heeft alles. Van een jaloerse Lambik tot het complot van Krimson en Jerom die als een deus ex machina de boel komt redden. 
Het is overigens geen verrassing dat Suske het favoriete personage van Tom is. Net als Tom Waes  is Suske een echte avonturier.

Charel Cambré werkte een tijdje mee in Studio Vandersteen aan de reguliere Suske en Wiske en is sinds 2013 nauw verbonden met het duo als tekenaar van Amoras
Cambré tekende dit album in zijn herkenbare stijl die wel wat weg heeft van Amoras, vooral bij Jerom en Lambik. 
Dat de personages Cambré wel liggen is duidelijk zichtbaar en herinnert aan het onvoltooide project van Cambré en Grossey: een prequelspin-off. Lang voor Amoras had Cambré dus al het idee om Suske en Wiske vanuit een andere invalshoek te benaderen. 
Over het scenario van Tom zegt Cambré: 
"...Het scenario van Tom sprak in feite voor zich en was makkelijk om te zetten naar tekeningen. Ik ben zeer tevreden over het eindresultaat..." 
En het is helemaal terecht dat Cambré tevreden kan zijn, net als Tom Waes. 

Album 2: De verwoede verzamelaar / Jan Verheyen; Jan Bosschaert.

Lambik treft de woning van Sidionia in complete chaos aan. Even later vindt Jerom een brief waaruit blijkt dat ze is ontvoerd. De ontvoerder eist geen losgeld maar filmrelikwieën. De enige die onze vrienden kan helpen, is professor Barabas. Met de teletijdmachine worden onze helden naar de filmklassiekers geflitst. Wat volgt is een aaneenschakeling van de meest waanzinnige achtervolgingen uit de filmgeschiedenis. Zullen ze alle voorwerpen verzamelen en Sidonia redden uit de handen van haar ontvoerder?

Film is een logisch onderwerp voor regisseur Jan Verheyen. Het album zit dan ook vol met iconische filmscènes, maar dan verstoord door onze helden. Het album bevat niet alleen verwijzingen naar films maar ook naar andere strips van Bosschaert. Hoewel Jan Bosschaert zich wat te beperkt voelde met de indeling in vier stroken en liever zijn Jaguar-stijl nog eens had bovengehaald, kunnen we het volledig eens zijn met Jan Verheyen: het eindresultaat is een hebbeding, vooral dankzij de tekeningen van Jan Bosschaert. 

Album 3: Vredeskruid / Pieter Aspe; Kim Duchateau.

Op een zomerse dag ontvangt Sidonia een noodkreet van haar lang verdwenen broer (!) Adonis. In een boodschap vertelt hij over zijn levenswerk op de Zuidpool, het kweken van vredeskruid, een plantje dat oorlog en geweld onmogelijk moet maken. Enkele gewetenloze wapenhandelaars hebben echter zijn hele voorraad vernietigd. Gelukkig kon Adonis één plantje veilig verstoppen. Met de Gyronef gaan onze vrienden op zoek naar het overgebleven plantje en naar Adonis, die gevangen gehouden wordt door de wapenhandelaars.

Voor Pieter Aspe was het schrijven van een Suske en Wiske-scenario een jongensdroom die in vervulling is gegaan. En dat zien we. Het verhaal zit goed ineen en de verloren gewaande broer van Sidonia, nonkel Adonis, is goed gevonden. Misschien kunnen we nog meer stripscenario's van Aspe verwachten? Het zou in ieder geval zeker geen kwaad kunnen.

Kim Duchateau wou oorspronkelijk meer experimenteren met de tekeningen voor dit album. De stijl die hij gekozen heeft is zijn typische humoristische stijl die een tegengewicht biedt voor het scenario van Aspe, dat vooral de nadruk legt op actie en avontuur. De personages zijn nog herkenbaar en bij sommigen is er een extra nadruk gelegd: Sidonia is extra dun en Wiske is sexy, net als Esther Verkest, het bekendste personage van Duchateau.

Album 4: Het naderende noodlot / Staf Coppens; Ivan Adriaenssens.

Crimsonodactyl roept alle dinosaurussen op hun wintervoorraden af te staan aan de vuurdraak om hem zo gunstig te stemmen. Niet iedereen gelooft het verhaal over de vuurdraak, maar uit angst voor natuurrampen zijn ze bereid hun voedsel in te leveren. Suskosaurus en Wiskosaurus lopen even langs bij Professaurus die hen iets anders vertelt: de vuurdraak is een vallende ster die afstevent op hun planeet. Ze moeten zo snel mogelijk iedereen in veiligheid brengen. Gelukkig krijgen ze hulp van Lambikotops en Jeromosaurus...

Suske en Wiske als dinosaurussen? Jerom is een T-rex omdat hij zo sterk is en Lambik heeft nu drie horens in plaats van zes haartjes, Barabas is een Pachycephalosaurus, die met zijn grote stevige kop, omdat de professor slim is. Leuk gevonden maar geen hoogvlieger. 

Het idee kwam tot stand om iets te doen met het verleden van Staf Coppens, toen hij nog dierenprogramma's maakte. Ivan Adriaenssens kennen we vooral van zijn graphic novels over de Eerste Wereldoorlog. Hij werkte al eerder samen met Staf Coppens voor het programma Aya (vtmKzoom). 

Album 5: De groffe grapjas / Alex Agnew; Kris Martens.

Lambik neemt Jerom, Sidonia, Suske en Wiske mee voor een avondje stand-up comedy met Alex Agnew. Lambik heeft bovendien nog een verrassing, want na het optreden mogen ze backstage. Wiske is enorm in haar nopjes met de meet & greet en valt bijna in zwijm. De anderen zijn minder onder de indruk, maar Sidonia stemt toch in om met z’n allen samen met Alex naar de Sinksenfoor te gaan. Wanneer Alex iemand het leven redt, is Wiske helemaal betoverd en Jerom op zijn tenen getrapt. Alex Agnew begint een belangrijke rol te spelen in het leven van onze vrienden, tot ergernis van velen.

Alex Agnew vertelt dat hij best wel geïntimideerd was door het schrijven van een script, omdat hij dat nog nooit gedaan heeft. Dit is spijtig genoeg te zien aan het resultaat. 
We weten dat Alex Agnew een stripliefhebber is en vooral van Amerikaanse comics houdt. Maar stripliefhebber zijn, is niet genoeg om er zelf één te kunnen maken. Hij heeft heel wat verwijzingen in het album verstopt naar comics, films en muziek. Het vertrekpunt was: een paar scenes die er per se in moesten zitten. Het resultaat is op een middag verzonnen, vertrouwt Agnew ons toe. En het album doet dat ook vermoeden.
Voor Kris Martens was het een hele eer om in het universum van Suske en Wiske te mogen spelen. De personages zijn herkenbaar gebleven en Alex Agnew is goed getekend maar je wordt niet weggeblazen door het resultaat. De heren hadden beter minder gespeeld. 

Album 6: De Barabass / Siska Schoeters; Ilah.

Suske en Wiske hebben een vakantiejob op een festival waar ze instaan als loopjongen en -meisje voor de artiesten. Wanneer ze even vrij zijn, komen ze nog meer bekend volk tegen. Professor Barabas komt er zijn nieuwste uitvinding tonen en Jerom staat in voor de veiligheid. De organisator van het festival is echter in alle staten: zijn belangrijkste artiest, Dj Bas Vegas, is verdwenen. Hoewel er meteen twee andere dj’s klaar staan, gaan Suske en Wiske op onderzoek. 

Siska Schoeters heeft gekozen voor een onderwerp dat dicht bij haar leefwereld zit: festivals. Op festivals gebeuren altijd onvoorziene zaken. Siska heeft duidelijk de juiste keuze gemaakt voor dit album. Ze mag terecht trots zijn op haar Suske en Wiske.

Inge (Ilah) Heremans is bekend van haar Cordelia-strip en haar Mira verscheen tot 2008 in Flair. Zij maakte illustraties voor een De Lijn-campagne en Boekenbeursaffiches. 
Voor Ilah komen de personages even tot leven wanneer ze aan het tekenen is. Ze zit in het verhaal en werkt intuïtief. Deze betrokkenheid voelen we als lezer ook. Ilah mag tevreden zijn met het resultaat, ook al zegt ze zelf dat ze het er soms moeilijk mee heeft. Misschien een idee om meer albums uit te brengen? 

Een overzicht.

De Suske en Wiske special begint in stijgende lijn met drie sterke verhalen en twee zeer mooie tekenstijlen. De stijl van het derde album past niet echt bij Suske en Wiske. Een echt dieptepunt is het vijfde album. Gelukkig kunnen we weer met een stijger eindigen. 
De reeks toont ons dat het schrijven van scenario's niet altijd even gemakkelijk is en we kunnen er de geoefende handen zo uithalen. 
Het is een leuke reeks en het verzamelen waard, zeker als je bedenkt dat je daarmee ook nog eens het goede doel steunt. Wij wensen Suske en Wiske nog een fijne zeventigste verjaardag toe.

Elias Jonkers en Sien Vrolix






Geen opmerkingen:

Een reactie posten