donderdag 26 november 2015

Een spook in Brugge

Een opmerkelijk verhaal verdient onze aandacht: een The Phantom-verhaal door Jean-Yves Mitton speelt zich af in Brugge en The Phantom loopt er de schilder Rembrandt tegen het lijf. Voor deze uitgave tekende Mitton speciaal een nieuwe cover. 
Daarnaast geef ik wat achtergrond informatie bij The Phantom en zijn belang in de stripwereld. 
Door Elias Jonkers.

Het album.
Het speciale album is: The Phantom: dood in Brugge. De Phantom van dit album is de 21ste Phantom die zijn vrouw, Diana, het verhaal vertelt van één van zijn voorvaderen, de Phantom uit de 17de eeuw. 
Deze Phantom redt het leven van Rembrandt van Rijn die als dank een schilderij van de Phantom maakt. Rembrandt neemt hiervoor het masker van de Phantom af en schetst zijn ware gezicht. Iets dat niemand mag zien en naar men zegt sterft iedereen die slecht is bij het aanzien van het ware gelaat van de Phantom. 
Terug naar het heden: onze Phantom leest over de ontdekking van het schilderij en wil het mysterie van het doek achterhalen. Hij reist met zijn vrouw af naar Brugge. 

De tekenaar en de schrijver.
Het verhaal werd geschreven door de Engelsman Donne Avenell. Avenell kennen we vooral van de reeks Axa. Avenell schreef de Phantom-verhalen exclusief voor de Zweedse markt. 

Jean-Yves Mitton kennen we vooral als tekenaar van de historische reeksen als Vae Victis en  Quetzalcoatl (ook scenario). Voor Attila... Mijn geliefde schreef hij het scenario en  voor Ben Hur schreef hij het scenario en verzorgde hij de tekeningen. Voor Kroniek der Barbaren kwam hij bij de Vikings terecht en voor Schipbreukelingen liet hij zich inspireren door de Napoleontische tijd. Met het onvertaalde Messalina maakte hij een strip uitsluitend voor volwassenen. Gebaseerd op scenario's van Scott Goodall en Donne Avenell tekende Mitton acht albums. 

Maar wat minder mensen weten is dat Mitton een comicperiode heeft gekend. Mitton werkte eerst als letteraar bij uitgeverij Lug in Lyon. Nadien moest hij Italiaanse en Amerikaanse comics retoucheren om door de Franse censuur te komen. Tussendoor mocht hij ook covers tekenen. 
Eind jaren 1960 gaf Lug de comics van Marvel uit in het Frans. Ook deze moest Mitton eerst retoucheren. Hier kwam hij in contact met de grootste namen als Jack Kirby (Captain America), Steve Ditko (Spider-Man) en John Romita Sr. In deze periode ontwikkelde Mitton zijn realistische tekenstijl. Niet veel later publiceerde Mitton eigen verhalen rond de Marvel helden. Nadat Marvel hier een stokje voor had gestoken publiceerde Mitton 'made in France', eigen originele superhelden. 
De lezer dachten dat deze creaties van John Milton gewoon uit Amerika kwamen, Toch was dit gewoon het pseudoniem van Mitton. Na 74 afleveringen was de inspiratie op en eindigde de reeks.
Vanaf 1993 tekende Mitton The Phantom voor de Zweedse markt, waar het een enorm succes kent. 

The Phantom.
Schrijver en cartoonist Lee Falk (1911-1999) creërde The Phantom in opdracht van King Features Syndicate (distributeur van strips en cartoons) en deze werd voor het eerst gepubliceerd in 1936 als krantenstrip. Falk liet zich inspireren door verhalen als El Cid, Zorro, Tarzan en The Jungle Book
The Phantom woont ergens in de Afrikaanse jungle in een schedelgrot (de Schedelgrot). De Phantom gaat gekleed in een paars strak pak. Zijn ogen zijn bedekt met een klein zwart maskertje. Falk tekende de eerste twee weken van de krantenstrip. Hierna nam Ray Moore het van hem over. 

The Phantom heeft geen superkrachten, buiten zijn uitstekende fysieke conditie en zijn talenten als detective. The Phantom maakt gebruik van de mythe van The Ghost Who Walks, de man die niet kan sterven. Het lijkt inderdaad zo dat The Phantom niet sterft. Maar in feite is het een titel die van vader op zoon overgaat. Wanneer een zoon de identiteit van de vader overneemt moet deze een eed afleggen. In deze Oath of the Skull zweert de nieuwe Phantom zijn leven de wijden aan het bestrijden van misdaad en zweert hij zijn zoon op te leiden om de volgende Phantom te worden. Zo zitten we nu aan de 21ste Phantom.

De eerste Phantom (Christopher Walker, geboren in 1516) leed als jonge zeiler schipbreuk voor de kunst van Bengalla. Zijn vader was een scheepsjongen op de Santa Maria, het schip van Christoffel Columbus. De eerste Phantom werd gered door Afrikaanse pygmeeën van de Bander-stam. In ruil voor hun hulp zou The Phantom hen bevrijden van slavenhandelaars. 
Onze Phantom, Kit Walker, trouwde met Diana en samen kregen ze twee kinderen: Kit en Heloise. 
Een blanke held die de Afrikanen helpt is niet nieuw: Tarzan was een blanke die in de Afrikaanse jungle woont en de lijst met junglehelden in romans, strips en films is legio.
Eerste Sunday strip van The Phantom (28 mei 1939)

De stripreeks The Phantom loopt tot op de dag van vandaag en bestaat in verschillende media: kortverhalen, films (1996 trailer), TV-serie en in Zweden is er zelfs een attractie rond The Phantom in Parken Zoo
De stripreeks wordt over heel de wereld uitgegeven maar kent vooral in Zweden (bekend als Fantomen) ontzettend populair. Egmont Publications publiceerde naast de krantenstrips (dagelijks en weekend) ook eigen origineel materiaal. En voor dit laatste leverde Jean-Yves Mitton ook tekeningen.
Dit jaar bracht Dynamite Entertainment een reeks in vier delen van The Phantom uit. 

Invloed op andere superhelden.
The Phantom stond mede model voor de generatie superhelden na 1938 (waarvan Superman en Batman de bekendste zijn). Omdat The Phantom twee jaar eerder dan Superman werd uitgegeven was The Phantom de eerste superheld die een strak kostuum droeg en een verborgen basis had. De Phantom is een mysterieuze figuur van wie niemand het echte geheim kent. 
Dit zijn ingrediënten van de latere superhelden: niemand weet dat Clark Kent Superman is en hij heeft een geheime basis. Batman en The Spirit (van Will Eisner) lijken nog meer op The Phantom: zij hebben geen superkrachten en zijn uitstekende detectives. De laatste jaren is er meer belangstelling en erkenning voor Jean_Yves Mitton: zijn vergeten comics werden heruitgegeven en de uitgeverij Images Innées gaf in 2011 en in 2012 alle acht The Phantom-strips uit in vier verzorgde bundels. The Phantom; dood in Brugge is uitgegeven bij Saga Uitgaven.  Dit album is een verrijking in iedere collectie!

Boekgegevens.
Jean-Yves Mitton; D. Avenell, The Phantom: dood in Brugge, Saga Uitgaven, ISBN 9789085523901 (€8,99)


Logo van The Phantom

EJ
Geen opmerkingen:

Een reactie posten