vrijdag 20 november 2015

Zwijgen als vermoord: een nieuwe Zidrou

Ook deze maand verscheen er een nieuwe strip van duizendpoot Zidrou. Na een grappig en ontroerend familieverhaal krijgen we deze keer een haast psychologische thriller met thema's als schuld en onschuld, schuldgevoelens en spoken uit het verleden. Voor Zwijgen als vermoord heeft Zidrou voor Philippe Berthet als partner gekozen. 
Door Elias Jonkers.

Het verhaal begint met de afscheidsbrief van Ike Hopper aan zijn broer Greg. De sheriff is aan het praten met de dominee. We weten nog niet wat er precies gaande is.
De volgende pagina's gaat de focus naar Greg Hopper. Al krijgen we eerst een dubbele pagina met sfeerbeelden over het leven van zijn kudde schapen in de Australische natuur. Als lezer kan je bij deze pauze even nadenken over de afscheidsbrief van Ike en wat er zou kunnen gebeurd zijn. De afscheidsbrief blijft heel het verhaal door spelen. 
Zidrou gebruikt wel meer van deze pauzes om de lezer wat rust te gunnen en andere zaken aan te snijden. Vlak voor Greg wil terugkeren naar zijn geboorteplaats, Dubbo City, zien we hem praten met een jonge vrouw. Later leren we dat dit zijn vermoorde beeldschone, maar losbandige vrouw Lee is. Maar heel even lijkt het wel of de vrouw ook echt aanwezig is. 
Greg komt aan in Dubbo City en wordt opgewacht door een journaliste en de sheriff. De mensen staren Greg na, ze roddelen en ze treiteren hem. Zo zie je maar weer dat in een klein dorpje veel geroddeld wordt. En er valt wat te roddelen. 

Naarmate het verhaal vordert komen er steeds meer skeletten uit de kast en leren we veel over het vorige leven van Greg en zijn vrouw Lee. Waarom keerde Greg echt terug naar Dubbo City? Om terug een normaal leven te leiden of werd het schuldgevoel hem toch te groot? 

De woordloze delen die de lezer de nodige pauzes gunnen, worden afgelost door dialogen en delen waar de brief van Ike als aan bandje afspeelt. De delen waar de woorden uit de brief samenkomen met de huidige gebeurtenissen zijn fenomenaal. In het verhaal komen zeer sterke uitspraken aan bod zoals onder andere:
"Herinneringen zijn als schapen: je moet ze nooit te veel uit het oog verliezen. Als er een ontsnapt, is het hek van de dam. En probeer ze dan maar eens te vangen!" (p. 20)
Met deze one-shot tonen scenarist Zidrou en tekenaar Berthet dat ze tot de Belgische top behoren. 

Van Zidrou weten we dat hij een gevarieerd parcours bewandelt en verschillende genres aankan terwijl hij toch een eigenheid weet te behouden. Zidrou is een groeiende scenarist die zowel humoristische kinderstrips als verhalen rond verwassen thema's blijft maken. In zijn oeuvre zit momenteel: humor, sprookjes, oorlog, maatschappelijke strips, thriller, historische verhalen. 

Detail: het bloed contrasteert met het de rode achtergrond.
Tekenaar Philippe Berthet werkte al eerder samen met namen als Tome en Andreas, en met Yann maakte hij serie Pin-Up, over Betty Page en haar pikante foto's uit de jaren 1940-50. Berthet is dan ook een kei in het tekenen van mooie vrouwen. 
Berthet is qua tekenstijl een kind van de klare lijn en weet de goede camerastandpunten vast te zetten en een ingenieuze belichting te gebruiken. De sfeer van Zwijgen als vermoord doet dan ook denken aan een film. De dramatische scene waar de moord wordt getoond is meesterlijk weergegeven, waarbij het rode bloed sterk afsteekt op de zwart-witte achtergrond. Deze scene doet denken aan Frank Miller's Sin City.

De cover van Zwijgen als vermoord is een meesterwerk op zichzelf en alle elementen van het verhaal zitten er in: het lammetje, het bloed en de mysterieuze blik van de mooie vrouw. De zwarte kleur van de kaft past heel goed bij de collectie Zwartlijn. 
Dargaud omschrijft Zwartlijn als: "een collectie gitzwarte verhalen getekend door Philippe Berthet."
De eerste titel in deze collectie was Perico (2014). 

Zwijgen als vermoord is een donker verhaal maar een pareltje en een waardevolle aanvulling op de schitterende collectie van creatieve duizendpoot Zidrou. We zijn uiterst benieuwd naar wat de volgende jaren brengen op vlak van verhalen.
De tekeningen van Philippe Berthet passen goed bij het scenario maar komen op momenten niet veel verder dan standaardwerk van Berthet. Al is de cover een groot pluspunt aan het album.
Het album is een absolute aanrader!

Boekgegevens:
Zidrou & Berthet, Zwijgen als vermoord, Dargaud, ISBN 9789085584148 (€ 9,50)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten