dinsdag 24 november 2015

De arme ridders van Christus


Het lot van de tempeliers stond al vaak model in de fantasie van schrijvers. Film- en stripscenario's zijn er over gemaakt net als romans en games. Bij uitgeverij Daedalus verscheen er deze maand een nieuwe met een onthullende titel: Complot. De ondergang van de tempeliers. Hoewel dit niet de enige strip over de tempeliers is bij Daedalus, is het verhaal toch verrassend. Daedalus maakt zijn slogan ook bij deze prachtige uitgave weer waar: 'gevederde kwaliteit'. 
Door Elias Jonkers.

De Tempeliers zijn rijk. Rijkdom is macht. Dus, de tempeliers zijn machtig. En dus wil de Franse koning, Filips (IV) de Schone, van ze af. Maar hoe kan hij het geweld tegen de Tempeliers rechtvaardigen? Op 13 oktober 1307, een vrijdag, laat Filips de Schone alle Tempeliers in de boeien slaan. Hij beschuldigt hen ervan de heidense god Baphomet te aanbidden. De orde bestaat niet meer. Maar niet alle Tempeliers zijn op de brandstapel terecht gekomen. Enkelen konden ontsnappen om hun schat veilig te stellen. Deze schat bestaat, naast een haast onuitputtelijke goudmijn, vooral uit kennis: de route naar een onbekend continent dat één van de moedigste ridders op zijn queeste naar de Heilige Graal heeft ontdekt. Uiteindelijk komt hij daar in de stad Bäfh-Homett terecht en wordt hij vereerd onder de verbasterde naam Quetzalcoatl.

Historische achtergrond.
De Tempeliers zijn inderdaad op vrijdag 13 oktober 1307 opgepakt en verhoord op gronde van valse beschuldigen. Zij werden beschuldigd van ketterij, afgoderij en homoseksualiteit. Zij zouden op het kruis spuwen en deze afzweren. Een zonde tegen de Heilige Geest dus en dat kan niemand vergeven, zelfs de paus niet. Omdat dit op een vrijdag de 13de gebeurde, zegt men nog altijd dat een vrijdag de 13de een ongeluksdag is. 
De laatste grootmeester van de orde, Jacques de Molay, stierf op 18 maart 1314 op de brandstapel nadat hij de beschuldigingen bleef ontkennen.
In datzelfde jaar zou paus Clemens V de Tempeliers hebben vrijgesproken en in 2007 deed het Vaticaan dit nog eens opnieuw. De paus zou zijn bezweken onder de politieke druk van Filips IV.

Het creatieve team.


Scenarist Didier Swysen (alias Alcante) werd al bekend met de reeks Pandora Box (2005). Samen met Jean Van Hamme (Largo Winch, XIII) schrijft hij aan de reeks Rani. Hij schreef voor de reeks Complot al de drie verschenen verhalen: Le krach de 1929 en La Bataille de Hamburg Hill. De ondergang van de Tempeliers is oorspronkelijk nummer 2 in de reeks.
Co-schrijver Gihef (Jean-François Baudot) kennen we van reeksen als Slangengebroed en als tekenaar van o.a. High Security
Tekenaar Brice Cossu werd al vroeg besmet met het tekenvirus en zou het nooit meet kwijt geraken. Zijn invloeden zijn andere reeksen die hij las en films.  
De tekenstijl doet wat denken aan manga. Hoewel de personages soms moeilijk uit elkaar te houden zijn, zijn de tekeningen helder. Op de lay-out is niet veel aan te merken, deze is vrij gewoon, toch weet Cossu op de juiste momenten een dubbele paginaverspreiding (double-page spread) te gebruiken. Soms maakt Cossu theoretische fouten in zijn bladschikking, maar door de expressieve en heldere tekeningen blijft het album vlot leesbaar.

Hoewel het creatieve team in ons taalgebied vrij onbekend is, staat dit werk op zichzelf en is het een verrassend verhaal over een bekend en veelgebruikt thema: wat is er met de Tempeliers gebeurd? 
Dit album geeft een nieuw antwoord op bovenstaande vraag en op de vraag waar de rijkdommen van de Tempeliers vandaan kwamen. Een must have voor alle fans van het genre en voor wie graag eens een spannend verhaal leest.

Boekgegevens.
 Alcante, Gihef & B. Cossu, Complot: de ondergang van de Tempeliers, Daedalus, ISBN 9789088106248 (7,95).

EJ




Geen opmerkingen:

Een reactie posten