woensdag 18 mei 2016

Een held uit de stripwereld verlaat ons

Op 14 mei 2016 verloor de stripwereld één van zijn kampioenen. Op 13 mei 2016 liet de vrouw van Darwyn Cooke weten dat haar man palliatieve zorg kreeg na een gevecht met een agressieve vorm van kanker. Een gevecht dat hij de dag erna verloor. Darwyn Cooke werd maar 53.

Onderstaand bericht werd op de blog van Cooke gepost: 
"We regret to inform you that Darwyn lost his battle with cancer early this morning at 1:30 AM ET. We read all of your messages of support to him throughout the day yesterday. He was filled with your love and surrounded by friends and family at his home in Florida."

Zijn eerste stap in de stripwereld was in 1985 met een kortverhaal in New Talent Showcase #19. De volgende jaren werkte hij als art director en grafisch ontwerper voor een Canadees magazine. In tussentijd werkte hij ook nog aan de Batman- en Superman- animated series
Zijn uiteindelijke terugkeer naar de stripwereld was met Batman: Ego (gepubliceerd in 2000). In Ego toonde Cooke ons de gekwelde psyche van Bruce Wayne/Batman. Darwyn Cooke kon niet alleen uitmuntend tekenen maar ook nog eens geweldig schrijven. 
Het meest bekende werk van Cooke was DC: New Frontier (2004), zijn bewerking van Parker (2009-2013), naar de gelijknamige roman van Richard Stark (Donald E. Westlake). 
Verschillende albums uit de bibliografie van Cooke zijn in het Nederlands vertaald. Natuurlijk is Darwyn Cooke veel meer dan een opsomming van zijn verwezenlijkingen. Zijn stijl, dat is waar we hem vooral voor zullen herdenken. 

Darwyn Cooke was een geniale kunstenaar die met weinig veel kon zeggen; met enkele lijnen en kleurvlakken (inclusief witruimtes) kon hij een heel universum bouwen. De ogenschijnlijke eenvoud van de tekeningen van Cooke is net wat deze kracht geeft. Darwyn Cooke begreep hoe de stripkunst werkt en niets van wat hij deed was toevallig. Hij wist waar hij mee bezig was.
De tekeningen van Darwyn Cooke hebben wat weg van Bruce Timm en Shane Glines, maar waar de laatste twee vooral hoekig blijven combineert Darwyn Cooke dit met rondingen.
Darwyn Cooke had een minimalistische klassieke lijnvoering die zijn tekeningen een naïef maar ook brutaal cartoon-uiterlijk geven. 

Zijn werk is krachtig, maar toch ook zuiver, en soms gedurfd. Dit alles wordt op een moderne manier gecombineerd tot iets unieks: de stijl van Darwyn Cooke. 
Voor mij zit hij in de top 5 van beste stripkunstenaars aller tijden.

Een lijst van Darwyn Cooke-verhalen die u niet mag missen:
1) DC: The New Frontier
2) Before Watchmen: Minutemen
3) Richard Stark's Parker
4) Batman/ The Spirit
5) Superman: Kryptonite
6) Batman: Ego

Elias Jonkers
Schets voor cover voor Batman: Golden Age Omnibus vol. 1

Uiteindelijke resultaat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten