maandag 23 mei 2016

Duistere geheimen in de Aubrac

Christophe Becs jongste werk, Verdwaald, is een vrije bewerking van La Peur, de novelle van Guy de Maupassant geschreven in 1882. Het resultaat is een fantastische en mysterieuze thriller. Deze one-shot is verschenen bij Glénat.
Door Elias Jonkers.

Antoine is een fotograaf die in opdracht van een uitgever een fotoreportage maakt van het veengebied in de Aubrac, Zuid-Frankrijk. De mooie natuur van de Aubrac ontroert Antoine zodanig dat hij de tijd helemaal uit het oog verliest en noodgedwongen bij een oude versterkte boerderij moet aankloppen om er te overnachten.
Maar heeft Antoine wel geluk dat hij toch een dak boven zijn hoofd heeft? Dat misschien wel, maar de bewoners, een vader met zijn dochter, sporen niet helemaal. Antoine komt terecht in een waar horrorverhaal en wordt meegesleurd in een oud familiegeheim.

Christophe Bec heeft er al een carrière van 25 jaar in de stripwereld op zitten en is de laatste jaren vooral bekend als scenarist. In het Nederlands verschenen van Bec o.a. Prometheus, Heiligdom, Duisternis en Bunker. Heiligdom is in 2005 als Sanctum ook in Amerika verschenen bij DC Comics. Bec werkt vooral met ingenieuze verhalen verdeeld over meerdere albums. Met Verdwaald is Bec beperkt tot één album.
Het verhaal is te klein om alles te kunnen vertellen: zo is er de dochter Melodie, die geen andere rol heeft dan die van wulpse dochter. In het midden van het album laat Bec dan ook nog eens Swamp Thing uit de DC Comics opdraven. Geen idee wat die er in komt doen. Het gaat natuurlijk om het mysterie van het veengebied en wie weet zitten daar ook wel moerasmonsters. Het moet wel gezegd worden: Christophe Bec kan tekenen. Hij weet hoe hij een strip moet maken want de opbouw is pakkend en de kadrering gevarieerd. De inkleuring is trouwens ook zeer geslaagd en draagt bij tot de algemene donkere sfeer van het verhaal. Met de inkleuring heeft Bec hulp gekregen van Bertrand Denoulet.
Het album zit vol met digitale bewerkingen, maar dat stoort geenszins. Bij het zien van het tekenwerk begrijpen we waarom Antoine zo in beslag wordt genomen door het landschap van de Aubrac. Dat heeft Bec namelijk wonderschoon in beeld gebracht. In de traditie van Servais (bekend van o.a. Orval, Godfried van Bouillon, Het dagboek van een bos) geeft Bec ons een mystiek, triest, bedreigend maar ook mooi landschap. Toch gek hoe de natuur al deze elementen kan combineren.

Met Verdwaald geeft Bec ons een prima en dynamische thriller over bijgeloof, wraak, passie maar ook angst. En met zijn tekentechniek zit hij al helemaal niet op het verkeerde spoor.

Boekgegevens:
Christophe Bec, Verdwaald, Glénat, ISBN 9789462940109 (17,95)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten