zondag 22 mei 2016

Eenzamehartencruise

Tien jaar geleden creëerde rijzende ster Cyril Pedrosa zijn eerste solo-album Les Coeurs solitaires, nu voor het eerst in het Nederlands verschenen bij Dupuis als Eenzame harten. Dit solo-debuut bevat al veel van de thema's die Pedrosa in zijn latere werk ook naar voren schuift: familie, relaties, verlangens... 
Door Elias Jonkers.

Het verhaal.
Paul heeft één groot probleem: hij durft geen 'nee' zeggen. Hij heeft er het lef niet voor. Hij hangt vast aan zijn moeder die alles voor Paul voorschrijft. Elke dag gaat hij lopen om dat ene meisje tegen te komen. Maar meer zeggen dat 'Hallo'? Nee, dat zit er niet in. Paul leeft niet zijn eigen leven.

Dus waarom zou hij niet eens 'foert' zeggen? Waarom zou hij niet eens alleen aan zichzelf denken? Hij heeft er het recht toch wel op zeker! Dus vertrekt Paul op cruise en krijgt hij een blauw hartje opgespeld: hij is een vrijgezel op zoek naar een partner.

Eenzaamheid.
Het verhaal gaat over de moeilijkheid om relaties met anderen op te bouwen wanneer je zelf een heel laag zelfbeeld hebt. Paul is introvert, een grijze muis in de massa, en wordt verstikt in zijn omgeving: op het werk, in zijn familie... Paul kan zichzelf niet zijn en is ontzettend ontevreden over zijn leven en vriendenkring. Het gaat over de strijd die Paul voert om een liefdesrelatie op te bouwen en zichzelf te worden en te blijven.
Zoeken naar identiteit, familiale banden en relaties zijn thema's die in andere werken van Pedrosa ook aan bod komen zoals, om er enkele te noemen, in Portugal, Drie Schimmen en Vier jaargetijden.

De eenzaamheid van Paul komt nog meer naar voren door de verschillende kleurrijke personages, zoals het koppel op de cruise, Caro en Louis: zij hebben elkaar gevonden en zijn heel actief, grappig en ontzettend verliefd op elkaar.
Maar er zijn nog meer eenzame mensen op de cruise en anderen met problemen, zoals Sonja, die zowat iedereen op het schip probeert te versieren. Stijl en inkleuring.
Cyril Pedrosa bouwt rondom het timide hoofdpersonage een prachtig verhaal op vol met tegenstellingen en kan dit technisch ook uitstekend in beeld brengen. 
Zijn tekenstijl is expressief, vol leven en ergens tussen realistisch en humoristisch met fijne, bijna tere lijnen afgewisseld met dikke expressieve lijnen. Pedrosa weet de sfeer van het scenario perfect om te zetten in tekeningen.
Hoewel kleur heel belangrijk is in het verhaal, heeft Pedrosa de inkleuring toevertrouwd aan Walter Pezzali. En Walter heeft een bijzonder waardevolle bijdrage geleverd aan het verhaal: de inkleuring is verhalend en draagt bij aan de diepgang van het verhaal en maakt dat de personages helemaal tot leven komen. 

In dit album zit de hand van een meesterverteller. Het is een mooi verhaal met humor en toch ook een tristesse. Deze mooie uitgave zit in de collectie Vrije Vlucht bij Dupuis.

Boekgegevens:
Pedrosa, Eenzame harten, Vrije Vlucht, Dupuis, ISBN 9789031434282 (16,95)
EJ
Geen opmerkingen:

Een reactie posten