zondag 6 november 2016

Post-apocalyptische humor

Wat doe je als de wereld vergaat en er eigenlijk niets meer is om mee te lachen? Juist, dan lach je, dan zoek je de humor op! En dat is wat Strip2000 ons geeft met de reeks CaztarDe kastaar is Caztar en hij belandt geheel ongewild van de ene grappige situatie in de andere terwijl hij zich moet weten te redden in een post-apocalyptische wereld die hij nota bene zelf heeft bewerkstelligd. Een originele reeks met frisse en vrolijke grappen. 
Door Elias Jonkers.

Een originele, opgewekte en uiterst ontspannende reeks in een post-apocalyptische wereld waarin overleven een niet al te serieuze zaak blijkt te zijn. Strip2000 doet hun slogan weer alle eer aan: Strips met humor!In deel 1 - laten we deze gemakshalve No Fly Zone noemen - ontmoeten we Caztar die professioneel vliegenmepper van beroep is en het bedrijfje No Fly Zone heeft. Samen met zijn hond, Barney, moeten ze in een geheime basis van de overheid een vliegenplaag gaan oplossen, een plaag die hij zelf op zijn geweten heeft. Met zijn supersnelle vliegenmepmoves drukt Caztar per ongeluk op de verkeerde knop. Resultaat? Een nucleaire oorlog. Nu moeten Caztar en zijn ondertussen gemuteerde hond Barney zien te overleven in een verwoeste wereld.

Het eerste deel van No Fly Zone is een volledig verhaal waar we zien hoe Caztar de moderne wereld om zeep helpt. Hier moet je als lezer wel even je hoofd bijhouden, want de tekst is een mengelmoes van verschillende talen, het lijkt wel een beetje op Esperanto. 
In het tweede deel zien we hoe Caztar is veranderd in een post-apocalyptische primitieveling die zijn weg probeert te banen. Dit deel is opgebouwd uit gags van telkens één, tot maximum drie pagina's lang. Dit deel is woordloos en de communicatie verloopt via pictogrammen, klanknabootsingen en tekeningen. Het heeft wel wat weg van een nieuw pictografisch schrift.


In het tweede deel, Nibi Nibi, zien we hoe het Caztar verder vergaat in de woeste wereld. Hij komt restanten tegen uit de 'oude' wereld, hij maakt popcorn, bouwt een soort drive-in cinema, helpt een vrouw bevallen... Hij probeert enorme zeemonsters, gorilla's en andere wezens te overleven.
Het scenario is van Ivan Petrus, vooral bekend van zijn strips over de Eerste Wereldoorlog zoals Afspraak in Nieuwpoort en Elsie en Mairi. Hier zien we hem aan het werk in een humoristische setting, waarin hij niet moet onderdoen aan grootheden zoals Cauvin en Dupa. En hij geeft ons zeer vermakelijke grappen.
De tekeningen van Poetzarelli (Luc Poets) zijn levendig en cartoonachtig, wat zeer goed past bij dit soort verhalen. Omdat de tekst grotendeels ontbreekt, moet het verhaal veel hebben van gezichtsuitdrukkingen, die dan ook overdadig aanwezig zijn in het tekenwerk. Poetzarelli tekent fris en helder.


De grappen zijn opgewekt, levendig en origineel. Dat de strips grotendeels woordloos zijn, maakt dat ze een groot publiek kunnen bereiken, internationaal en van alle leeftijden. Caztar maakt duidelijk dat gags gerust in een verhaal verpakt kunnen zitten en het heeft wel wat weg van die andere gag-reeks: Game Over. Strip2000 geeft ons met Caztar een vermakelijke strip, en daar is niets mis mee. Want zeg nu zelf, wie wil er van tijd tot tijd niet eens goed ontspannen? Wel, met Caztar is dat zeker mogelijk!
Benieuwd of de volgende albums even opgewekt en origineel blijven. 

Boekgegevens:
Poetzarelli & Ivan Petrus, Caztar: deel 1, Strip2000, ISBN 9789462800342 (€8,95)Poetzarelli & Ivan Petrus, Caztar 2: Nibi Nibi, Strip2000, ISBN9789462802438 (€8,95)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten