donderdag 3 november 2016

Magiërs en demonen in Frankrijk

Arthus Trivium is met De derde magiër aan zijn tweede album toe. Deze historisch fantastische reeks combineert geschiedenis met avontuur en fantasy in een originele omgeving. En ook de intriges woelen weer volop. Waar het eerste deel een introducerend album was, krijgen we in De derde magiër al wat antwoorden, maar blijven we wel met vragen zitten. 
Door Elias Jonkers.

Een spannende reeks waarin geschiedenis met fantasy wordt gecombineerd tot een boeiend geheel. Een dikke pluim voor scenarist Raule en vloeiend in beeld gebracht door Landa.Al millennia lang waken grote magiërs over een groot geheim dat ons allemaal beschermt tegen het kwade. Maar wat als dat geheim de wereld kan vernietigen en dat moment niet meer zo ver is? Dan is er nog maar één magiër over: Nostradamus. Samen met zijn drie leerlingen kan hij de wereld redden en de poorten van de hel weer sluiten.


We zitten in Frankrijk, 1565 en de jonge koning Karel IX (1560-1574) regeert. De godsdienstoorlogen, de Hugenotenoorlogen (1562-1598), woeden en het is onder Karel IX dat de massale moordpartij op de Hugenoten in Parijs, de Bartholomeusnacht, plaatsvond. De moeder van Karel IX, Catharina de' Medici was een groot bewonderaar van Nostradamus.
Ook Karel IX doet beroep op de diensten van meester Nostradamus. Maar bij het bezoek van de koning aan de meester gaat het helemaal mis. Het huis van Nostradamus wordt aangevallen door een leger van levende doden recht uit de hel, onder leiding van Zagan opgeroepen door de overleden Julius Caesar Scaliger, een Italiaanse arts die het grootste deel van zijn carrière in Frankrijk doorbracht. 
De gebeurtenissen uit het eerste album werden allemaal door Scaliger in gang gezet om wraak te nemen op Nostradamus. De reden? Scaliger voelde zich ontzettend vernederd na een onderhoud met twee grote magiërs Paracelsus en Agrippa von Nettesheim, beiden arts en ingewijd in de magie. Als derde magiër wilden de twee meesters niet Scaliger maar Nostradamus. 

Om te bewijzen dat Scaliger toch een groot magiër is, roept hij op faustiaanse wijze een demon op: één van de grote koningen van de hel, Zagan. En dan sterft Scaliger en zitten Zagan en zijn leger vast in de levende wereld, tenzij ze een magische bol kunnen bemachtigen en terugkeren naar de hel. Een leuke bijwerking van de bol: ze kunnen er de wereld der levenden mee vernietigen. De bol is gemaakt door farao/magiër Nectanebo II, de laatste inheemse koning van Egypte. 

Gelukkig zijn er nog de drie leerlingen van Nostradamus: Arthus Trivium, Angelus Dante en Angelique Obscura. Het is vooral Arthur waar we op moeten letten. Hij is niet alleen de titelheld maar ook Zagan is nogal geïnteresseerd in Arthur. 

Scenarist Raule kennen we van reeksen als Isabellae en Jazz Maynard. Ook in Isabellae zien we al een voorliefde voor bovennatuurlijke fenomenen. Dit zet hij gewoon verder in Arthus Trivium. Deze periode leent zich natuurlijk wel goed tot het gebruik van magie: artsen en apothekers hielden zich bezig met astrologie en magische zaken.
Tekenaar Juan Luis Landa is in Spanje vooral bekend als illustrator, maar bij ons alleen van Arthus Trivium. Ook in dit deel kunnen we zien dat hij perfectionistisch is in zijn tekenwerk en een begenadigd tekenaar is. De stijl die hij liet zien in het eerste deel trekt hij verder in De drie magiërs, een beetje manga-achtig. Het illustratieve karakter zit er nog altijd in.
De mise en page voelt wat klassiek aan, met weinig experimenten, maar zeker niet verkeerd. De gevechten en actiescènes zijn heel sterk en levendig weergegeven. De beginpagina en eindpagina zijn nog altijd enorm krachtig.

Arthus Trivium is een spannende en boeiende reeks over Nostradamus en zijn leerlingen. Wat nu juist de rol van Arthus Trivium is, weten we nog altijd niet. Maar dat maakt de serie nu net zo goed, deze vragen waar we maar mondjesmaat antwoord op krijgen. Goed werk van de scenarist.
Ook in De derde magiër wordt een historische setting gecombineerd met fantasy, actie, avontuur en spanning. De cliffhanger op het einde van het album doet ons weer uitkijken naar het volgende deel. En dit alles vloeiend in beeld gebracht door Landa. 

Boekgegevens:
Raul & Landa, Arthus Trivium 2: De derde magiër, Dargaud, ISBN 9789085584483 (€7.95)Geen opmerkingen:

Een reactie posten