donderdag 22 december 2016

Een surrealistische reis

Weer een biografie over een kunstenaar? De biografieën lijken over de kop op te steken. Maar toch is het deze keer anders, origineler. Magritte. Een surrealistische kroniek is een luchtig en vermakelijk album dat ons een nieuw soort biografie geeft.
Door Elias Jonkers.



Een inventieve, vermakelijke en wondermooie biografie over René Magritte. Vincent Zabus en Thomas Campi nemen ons mee doorheen de schilderen van één van de grootste Belgische schilders.







Charles Singulier staat aan de vooravond van een grote verandering in zijn leven. En dat kunnen we zowel letterlijk als figuurlijk bekijken. Op het werk krijgt hij een promotie en op een rommelmarkt koopt hij een bolhoed. Goed, toegegeven de bolhoed staat menner Charles wel goed. Zo goed zelfs dat hij hem niet af kan zetten. Een figuur in de TV spreekt tot Charles. Het is Fantomas. En een grote naakte vrouw komt gezellig meepraten. Zij geven Charles de opdracht om het geheim van Magritte te ontsluieren. 
En de bolhoed? Wel, dat was die van René Magritte.
Door de bolhoed op te zetten is Charles in de wereld van Magritte terechtgekomen. We volgen Charles op een wonderbaarlijke en vooral surrealistische reis door alle hoogtepunten van deze grote Belgische schilder. We passeren zijn schilderen en periodes uit het leven van Magritte: zijn studententijd, Parijs, Brussel… 


Alles gaat nogal als een sneltrein voorbij, de scenarist Vincent Zabus heeft maar 64 pagina’s om een heel leven te bestrijken. Toch weet Zabus een mooie biografie over Magritte neer te zetten. Zabus neemt ons niet alleen mee doorheen het leven van de kunstenaar maar laat ons de sfeer van het oeuvre van Magritte opsnuiven. En daar zit de beeldende kant natuurlijk ook voor iets tussen.


 Het is altijd boeiend om te zien hoe kunstenaars het werk van een collega weergeven. En in dit geval doet de Italiaan Thomas Campi dit voortreffelijk. Campi en Zabus werkten voordien al samen aan Macaroni! (2016) en Les larmes du seigneur afghan (2014). Beide zijn onvertaald uitgegeven bij Dupuis.
Hoe Campi het personage door de schilderijen van Magritte weet te bewegen maakt dat het nooit vervelend wordt om naar te kijken.
Het is geen opeenvolging van schilderijen maar een verwerking. Campi heeft ze zelf herschapen en toch de originelen eer aangedaan. Echt knap en ingenieus gedaan!
De cover van het album is al een meesterwerk op zich. Waardig om naast de surrealistische meester zelf te hangen.

Magritte. Een surrealistisch kroniek is een inventieve, ludieke en vermakelijke biografie over één van de grootste Belgische schilders. Het verhaal en de tekeningen doen de titel ook alle eer aan: het is een surrealistische reis. Je krijgt als lezer doorheen het album een inzicht in het oeuvre van Magritte. Het album verscheen pas half december, maar is toch wel één van de opmerkelijkste van 2016.

Boekgegevens:

Zabus & Campi, Magritte. Een surrealistisch kroniek, Le Lombard, ISBN 9789055819355 (€16,95)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten