zaterdag 31 december 2016

Lucky Luke in het beloofde land

Dit jaar vierde Lucky Luke zijn 70ste verjaardag en dat hebben we gemerkt aan allerlei promoties en herdrukken. Het nieuwe album (#7) in de reeks De avonturen van Lucky Luke naar Morris is een niet te missen publicatie in dit jubileumjaar. Het Beloofde land is ook nog eens een debuut op verschillende vlakken, terwijl tekenaar Achdé nog maar eens bewijst dat hij een waardige erfgenaam van Morris is.
Door Elias Jonkers.

Het eerste debuut is dat van scenarist Jul, die tweede keuze was als nieuwe Asterix-scenarist. Ik hoop alvast dat hij als scenarist van Lucky Luke mag aanblijven, want dit doet hij verdienstelijk. Het tweede debuut hangt samen met het eerste. In een interview op lepoint.fr attendeert Jul ons op het feit dat er tot nu toe nog geen Joden in een album van Lucky Luke voorkwamen. Wel Italianen, Chinezen, Ieren... Maar nooit Joden, terwijl zij ook belangrijk deel uitmaken van de geschiedenis van de VS.
"Lucky Luke et les Juifs, c'est comme une évidence" - Jul.
Jul en Achdé brengen een hilarische Lucky Luke met hedendaagse verwijzingen. Ook in dit album ontmoeten twee verschillende culturen elkaar. Misschien een gedurfd thema in tijden waarin alles met een vergrootglas wordt bekeken? Net nu vindt Jul het belangrijk een verhaal te vertellen over een botsing tussen culturen. Zonder af te zwakken maar juist in te zetten op humor. En daar slaagt hij goed in. Achdé is dan een waardige erfgenaam van Morris qua tekenstijl, Jul is een even waardige erfgenaam van Goscinny als scenarist.
De tekeningen van Achdé zijn verzorgd en hij gebruikt net als wijlen Morris kleur op een gevoelsmatige manier. 

Wanneer Jack 't Haasje, die eigenlijk Jacob Stern heet, aan zijn kameraad Luke vraagt om zijn familie  van Saint Louis naar Chelm City te begeleiden begint er voor onze lonesome cowboy een nieuw avontuur. Jack heeft zijn ouders wijsgemaakt dat hij advocaat is, maar in werkelijk is hij gewoon een cowboy en een grote pechvogel.
De familie van Jack bestaat uit vader Moisje, moeder Rachel en nicht Hannah en neefje Yankel, die sneller bidt dan zijn schaduw. Moisje wil per se dat zijn kleinkind Yankel in Chelm City zijn bar mitswa ondergaat, maar de kleine Yankel is alleen geïnteresseerd in avonturen beleven in de Far West.

Voor Lucky Luke begint het allemaal in de haven van Saint Louis en daar vraagt hij zich af hoe je een Jood kan herkennen. De mensen zijn best behulpzaam:
"Net een Amerikaan, maar dan pessimistischer." zegt de ene, de andere legt iets uit over hun godsdienst: "... hun godsdienst is een constructiepuzzel. Met hen vergeleken zijn de mormonen saloondanseressen..." Het mag duidelijk zijn dat Het Beloofde Land vol humor zit, in de geest van wijlen Goscinny. Zoals wanneer het gezelschap de Blackfootindianen treft en de Joodse familie ontdekt dat er wel veel overeenkomsten zijn in gebruiken. Volgens Hannah zou dit wel eens één van de verloren volkeren van Israël kunnen zijn. Daar moet Moisje eens goed om lachen en hij antwoordt: "...straks kom je ook nog aanzetten met Ethiopische Joden!" Het Beloofde Land is met de komst van een nieuw volk in het mysterieuze Amerika geen uitzondering op de regel in de lijst Lucky Luke-albums. En eigenlijk zijn de Joden in dit verhaal net als alle andere immigranten die de grote oversteek wagen op zoek naar een beloofde land. Al deze immigranten hebben meegebouwd aan de cultuur en geschiedenis van de Verenigde Staten van Amerika.
Maar het verschil in dit specifieke geval is dat deze immigranten kunnen terugvallen op een ervaring in immigreren van zo'n 3000 jaar. De Joden kennen een hele geschiedenis van verhuizen. En nu het volk van het boek het volk van de revolver ontmoet, moet dat wel vonken en humoristische incidenten geven. En Joden? Die hebben toch veel geld? Zo denkt het duo gewetenloze schurken, alleen jammer voor hen dat de grootste schat van Moisje een oude thorarol is. 

Het Beloofde land zit vol met verwijzingen naar de Joodse cultuur en de Amerikaanse geschiedenis, altijd met een humoristische knipoog, zonder kleinerend te worden. Achdé en Jul bewijzen in ieder geval dat Lucky Luke na 70 jaar nog lang niet aan zijn pensioen toe is.Boekgegevens:
Jul & Achdé, De avonturen van Lucky Luke van Morris 7: Het Beloofde Land, Lucky Comics, ISBN 9782884713832 (6,95)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten