donderdag 23 maart 2017

Bijbelse Road Trip met heilige zeurpieten

In 2007 begon David Ratte aan zijn Voyage des pères. Nu, tien jaar later, zijn er van De Reis van de Vaders al acht albums in het totaal. De Eerste Cyclus is een originele kijk op de evangeliën. Drie vaders zoeken hun verloren zonen die Jezus zijn gevolgd. Onderweg verzamelen ze informatie over deze Jezus van Nazareth. Het verhaal zit vol humor en het tekenwerk is zeer goed verzorgd.
Door Elias Jonkers.

De Reis van de Vaders is in één woord geweldig! We bekijken de gebeurtenissen uit het Nieuwe Testament vanuit een origineel standpunt: die van de vaders van vier van de Apostelen. Zij geven als heilige zeurpieten commentaar bij de mirakeltocht van Jezus. Deze reeks is het ontdekken zeker waard!

Drie vaders zijn wanhopig. Hun zonen zijn vertrokken nadat een zekere Jezus hun hoofd op hol heeft gebracht met allerhande nonsens. Och, de jongens komen later wel weer.
Eén van deze vaders heet Jonas, zijn zonen zijn Petrus en Andreas. In het begin maakt Jonas zich niet al te veel zorgen over deze Jezus, maar wanneer deze Nazareeër de schoonmoeder van Jonas geneest is dat een brug te ver. Hij heeft genoeg van deze historie en gaat zijn zonen achterna om hen terug naar huis te brengen. Desnoods sleurt hij ze met hun nekvel terug.

Onderweg komt Jonas de twee andere vaders tegen: Alfeüs, vader van Matteüs de belastinginner, en Simon, de vader van Judas. De drie vaders volgen de mirakeltocht van Jezus doorheen Palestina. Onderweg komen de vaders zowel voor- als tegenstanders tegen.
Gaandeweg beginnen ook twee van de vaders te twijfelen over deze Jezus: misschien is Hij toch wel de echte Messias. Alleen Jonas blijft onwrikbaar. De drie vaders worden onderweg vergezeld door twee dames van lichte zeden. Zij geloven dat ze bij de groep van Jezus meer kansen krijgen. 

In De Reis van de Vaders is Jezus maar een nevenpersonage, de echte ster is Jonas: de nukkige pater familias met een hart van goud. Jonas is een goede burger: hij respecteert de Joodse wet en heeft een hekel aan de Romeinse bezetter. Jonas heeft kritiek op alles en iedereen. Dat leidt vaak tot hilarische situaties doorheen hun tocht.
Alfeüs en Simon zijn de tragische figuren van de groep. Alfeüs begint te geloven en hij raakt onder de indruk van de charismatische prediker. En wanneer zijn zoon ook nog eens gelukkig blijkt te zijn, sluit Alfeüs zich aan bij de groep. Maar dat loopt niet zo goed af voor hem.
Simon Iskariot zorgt in het derde deel voor een emotionele nood en daar aan het einde begint zelfs Jonas een beetje te geloven in deze Jezus die blijkt herrezen te zijn. In het derde deel, Simon, weet David Ratte de onmacht van vader Simon perfect weer te geven. De onmacht van iedereen. En zoals het bij elke reis hoort, is er op het einde ook een inzicht: Jonas is bij zijn thuiskomst nog altijd één brok chagrijn, maar hij heeft ook wel geleerd zijn zonen los te laten. Zij hebben hun keuze gemaakt.

Het tekenwerk van David Ratte past perfect bij het geheel. Hij geeft ons een mooie en realistische natuur en dorpen met oog voor detail. De personages zijn kleurrijk, goed uitgewerkt en eerder cartoonesk getekend. Het tekenwerk is helder en grappig. David Ratte speelt af en toe wel met de compositie van de panelen en met de kadrering. Het is allemaal niet baanbrekend, maar gewoon degelijk vakwerk! En niet alleen zijn tekenwerk is degelijk vakwerk, ook het scenario geeft blijk van een grote vakkennis. 

De Reis van de Vaders is een leuke aanpak om de gebeurtenissen uit het Nieuwe Testament te ontdekken. We bekijken deze gebeurtenissen door de ogen van de vaders van de Apostelen, waarbij vooral Jonas als een zeurpiet alles met onmacht aanschouwt en zorgt voor de komische toets. Maar deze reeks is niet alleen humoristisch: een heel scala aan emoties passeert de revue. Deze emoties zijn ook goed te merken bij de personages. We voelen de twijfel bij de mensen, ook de vaders.
David Ratte gebruikt (hedendaagse) humor om vragen te stellen bij (blind) geloof, maar dat zonder vooroordelen. Hij sleurt er geen enkele religieuze visie door: humoristisch maar wel respectvol.


De Reis van de Vaders is een road movie over beproevingen en ontmoetingen. Het is een mooie reeks die eens een andere kijk op de Bijbel geeft. Origineel, levendig en leuk om te lezen. 

Boekgegevens:
David Ratte, De Reis van de Vaders, Gorilla (€14,95 per deel)
1: Jonas ISBN 9789462800922
2: Alfeüs ISBN 9789462801356
3: Simon ISBN 9789462801479

Het Vierde deel.
Het vierde deel, Barabbas, is een beetje de vreemde eend in de bijt. Dit deel gaat over de veroordeelde misdadiger die vrij kwam in plaats van Christus: Barabbas.
In dit album zijn ook de vaders maar figuranten, de echte sterren van dit deel zijn een bende ongeregeld onder leiding van Barabbas. Zij zien zichzelf als revolutionairen en willen een Romeinse functionaris, Polus Botus, ontvoeren. Barabbas wil losgeld voor deze Romein. Maar de hele actie loopt niet helemaal zoals gepland af en Barabbas wordt gevangen genomen door de Romeinen. Het vervolg is wel bekend: Barabbas komt vrij en Christus wordt gekruisigd.

Ook in dit album is de humor nooit ver weg en zijn de personages al even kleurrijk als in de vorige delen. Hoewel Barabbas het vierde album is, speelt het zich eigenlijk voor een groot deel tussen album 2 en 3 af. Toch wel één van de leukste grappen uit het album is dat die Jezus een actie van de cel van Galilea is, want die hebben wel meer maffe ideeën.
Barabbas blijft beweren dat hij niets te maken heeft met de dood van Polus Botus. Maar wie dan wel?

Waar David Ratte in de vorige delen eerder klassiek bleef qua paginaopbouw, gaat hij voor Barabbas wat verder. Zo gebruikt hij geregeld een stijl die we kunnen omschrijven als mozaïek. Vooral pagina 37 is heel sterk. Ook hier weer zijn de emoties goed zichtbaar in de ogen van de personages.

In Frankrijk verscheen begin maart het vijfde album in deze reeks, met als titel Moshe, ofwel Mozes, de broer van Barabbas. Misschien krijgen we een antwoord op de vraag wie de Romeinse functionaris dan wel heeft vermoord? Ook dit deel is met de nodige luchtigheid en levendigheid getekend en geschreven.

Boekgegevens:
David Ratte, De Reis van de Vaders 4: Barabbas, Gorilla, ISBN 9789462801882 (€14,95)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten