woensdag 1 maart 2017

Will Eisner Eeuwfeest

In maart vieren en eren we Stripgrootmeester Will Eisner, tijdens de Will Eisner Week. Op 6 maart werd wijlen Will Eisner geboren en dit jaar, in 2017, is dat precies honderd jaar geleden. Tijdens deze week wordt het lezen van een graphic novel aangemoedigd. Het is vooral in Amerika in trek om in bibliotheken en scholen aan deze week mee te doen. Wij hopen dat deze week ook in trek geraakt in Vlaanderen. Lees een graphic novel of strip is dus de boodschap!
Door Elias Jonkers.

Will Eisner Week: 1/3/2017 t/m 8/3/2017.

Bij Gestript vieren we de Will Eisner Week gewoon mee. U krijgt in de loop van deze week een overzicht van graphic novels die het lezen meer dan waard zijn: zowel voor volwassenen als kinderen, tips voor leerkrachten of gewoon in de vrije tijd. Lees eens een strip is de boodschap!
Op de verjaardag van Will Eisner (8 maart) zullen er prijzen te winnen zijn bij Gestript! Hou dus zeker de website en Facebookpagina in het oog. 
De winnaars zullen op het einde van de Will Eisner Week (8 maart) bekend gemaakt worden. 


Grootmeester Will Eisner.

Het leven van Will Eisner is een miniatuurversie van de Amerikaanse stripgeschiedenis. Zoals zovele Amerikaanse stripkunstenaars was Eisner de zoon van Joodse immigranten.
Eisner was een storyteller, ambachtsman, dromer, leraar, uitvinder en groot kunstenaar die zowel wordt gerespecteerd als vereerd over de grenzen heen. Eisner was zo ver vooruit in zijn kunst dat de rest van de wereld nauwelijks bijgebeend is. Zijn werk heeft bezieling en straalt een bedrevenheid uit van iemand die zijn metier door en door kent.
Eisner heeft zijn hele leven lang geprobeerd een kunstvorm te creëren. In deze zoektocht bedacht en ontdekte Eisner nieuwe manieren om verhalen te vertellen. Zijn werken, zowel die van The Spirit als latere albums, zijn lessen in hoe je verhalen moet vertellen in stripvorm.

Doorheen zijn leven kwam Eisner in contact met jonge stripkunstenaars die later zelf legendes werden. Bob Kane, de bedenker van Batman, was een schoolvriend en deed freelance werk voor Eisners studio. Deze studio richtte hij samen met Jerry Iger op: Eisner & Iger Studio (1936). De studio werkte als een fabriek en produceerde strips in verschillende genres om ze in Amerikaanse kranten te krijgen. Jack Kirby (o.a. Spider-Man, Fantastic Four) deed ook freelance werk voor Eisner & Iger. Jerry Siegel en Joe Shuster kwamen met hun idee bij Eisner & Iger. Eisner wees dit idee af. Alleen National Comics (later DC) was geïnteresseerd en kocht het idee voor zo’n $130. Later bleek Superman één van de meest populaire superhelden te zijn.
In opdracht van Fox Comics, opgericht door ex-DC-medewerker Victor Fox, tekende en schreef Eisner de superheld Wonder Man. Van Wonder Comics verscheen slechts één nummer, nadat DC er een rechtszaak tegen aanspande wegens te veel overeenkomsten met Superman.

Wanneer Eisner het aanbod kreeg om aan zijn eigen reeks te werken, hield de studio op te bestaan. Voor The Register and Tribune Syndicate verzorgde Eisner The Weekly Comic Book supplement (1939).  Later werd deze bijlage omgedoopt tot The Spirit Section
Eisner slaagde erin om een tot dan toe nooit geziene voorwaarde af te dwingen: The Spirit bleef zijn eigendom. Dit in tegenstelling tot de andere superhelden, die eigendom waren van de uitgever.
Wanneer Eisner dienst moest nemen, ging The Spirit over naar zijn medewerkers. In het leger maakte Eisner strips als handleiding voor het onderhoud van machines. Hier ontdekte Eisner de kracht van de strip. 
Na de oorlog keerde Eisner terug naar The Spirit. De strip was in minder bekwame handen gevallen en Eisner sprong terug in met een ijver die verhalen van hoge kwaliteit produceerde.
Enkele jaren na zijn legerdienst richtte Eisner de American Visuals Corporation op, een bedrijf dat gericht was op het creëren van illustraties, cartoons en strips voor educatieve en commerciële doeleinden. In 1973 begon Eisner les te geven aan de School of Visual Arts. In 1978 publiceerde Baronet Books Eisners A Contract with God, dit werk wordt wel eens beschouwd als de eerste moderne graphic novel.
In 1985 publiceerde Eisner Comics and Sequential Art, de eerste echte studie over de strip als kunstvorm.

De hoogste onderscheiding in de stripwereld is vernoemd naar Will Eisner: The Will Eisner Comic Industry Awards of kortweg Eisner Awards. Will Eisner overleed in 2005, maar zijn Spirit leeft voort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten