donderdag 30 maart 2017

Zombies, Belgische zombies uit Temse!

Zombies blijven een aantrekkingskracht hebben in de populaire cultuur. De reeksen die wij in het Nederlands hebben over zombies zijn vertalingen: The Walking Dead, Alice Matheson, Night of the Living Dead... en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Vanaf begin 2017 mochten we een nieuwe zombie-reeks verwelkomen: Eén van eigen bodem nog wel! Patrick Cornelis heeft het eerste deel van Virus in eigen beheer uitgegeven. En daar is behoorlijk wat durf voor nodig!
Door Elias Jonkers.


Deze zombiestrip van eigen bodem is een sterk debuut van Patrick Cornelis, die het in eigen beheer uitgeeft. In één woord: bewonderenswaardig!


Pangolin Comics.
Een stripreeks uitgeven in eigen beheer gebeurt wel meer. Maar dan ook nog eens met een eigen uitgeverij beginnen,dat zien we nog niet zo vaak gebeuren. En wat nog meer onze bewondering oproept, is dat Patrick Cornelis dit met behoorlijk wat succes doet. 
Het oprichten van zijn eigen uitgeverij, Pangolin Comics, was eerder uit noodzaak, als beginnend talent kon hij niet binnen geraken bij de mainstream uitgevers. Dat is een probleem dat wel meer beginnende striptekenaars hebben. Vroeger hadden we dan nog verschillende stripbladen waarin tekenaars hun reeksen in kwijt konden en experimenteren. Maar die tijd is voorbij.

Welkom in de tijd van crowdfunding. Het principe van crowdfunding is vrij simpel: je biedt een project aan en de community kan dan financieren. De bekendste crowdfundingwebsite is Kickstarter. 
In België hebben we een uitgeverij die via crowdfunding werk: Sandawe. Het is via deze weg dat Patrick Cornelis zijn project heeft gelanceerd. Sandawe is Franstalig, Patrick Cornelis had zijn verhaal oorspronkelijk in het Engels geschreven en Virus is ook in Nederlands te verkrijgen. De meeste stripkunstenaars moeten een aantal jaar wachten op vertalingen. Virus heeft deze wachtjaren overgeslagen en is ineens in drie talen te krijgen: van een sterke troef gesproken!


Virus 1: Primaire Infectie.
Virus is een zombie-apocalyps verhaal. Het probleem bij zombiestrips is dat het nogal vaak zal worden vergeleken met The Walking Dead. Maar elke zombiestrip is een nieuw gegeven, ook al is het gebaseerd op. Een kopie is het nooit, de tekenaar/scenarist voegt immers iets bij aan. Dat doet Patrick Cornelis ook. Virus heeft een magisch kantje. Deze magische dimensie opent nieuwe deuren.
Neem dit voor Virus best letterlijk want de zombie-infectie komt uit een andere wereld. De zombieplaag begint in het stadje Turbulence waar Will/Patrick samen met zijn zoontje Sammy een zombiefeest bijwoont. Dit feest is ter herinnering aan de helden die de zombieplaag zo'n honderd jaar eerder de kop indrukten. Maar de plaag werd niet vernietigd, want de drijvende kracht achter deze infectie werd slechts opgesloten door magiërs. Wanneer deze kracht terug vrij komt, gaan de poppen aan het dansen.

Virus 1: Primaire Infectie begint in het heden, wanneer de zombieplaag in volle gang is. Het huis van een groep dappere strijders wordt overspoeld door zombies. We zijn getuige van een eerste heldendaad van Will. Hoe Will aan zijn krachten komt en hoe de plaag is begonnen leren we via een flashback. In deze flashbacks krijgen we delen te lezen van het dagboek van Sebastian Roach. In deze dagboekfragmenten leren we meer over de eerste zombieplaag. 
Geleidelijk aan komen we dichter bij het heden en op het einde van het boek zijn we weer mee. De groep vlucht in hun safehome in de bossen. Al gauw leren ze dat ze nergens nog veilig zijn. 

De dagboekfragmenten zijn rustpauzes in het hoge verteltempo en stevige actiescènes. De stijl waarin Patrick Cornelis tekent is realistisch zwart-wit. Soms, heel soms, voelen de tekeningen wat vreemd aan. Maar dit doet niets af aan het indrukwekkende resultaat. Patrick Cornelis heeft dit project met veel liefde en toewijding gemaakt en dat voel je. Nergens kiest hij voor gemakkelijk, nergens een platgereden weggetje volgend. Het is geen Walking Dead imitatie, dat zeker niet. Mede al door het occulte/magische gedeelte is Virus een origineel werk. Welke weg het occulte zal volgen zal het tweede deel moeten uitmaken. Tot hiertoe vind ik het magisch occulte hier en daar wat overdreven. Na het lezen van het tweede deel zullen we uitmaken of het een goede weg is, of niet. Toch heeft de cliffhanger op het einde ons wakker gemaakt om te doen uitkijken naar het vervolg.


Dat Virus op een klein formaat is uitgegeven kan negatief werken doordat het in de winkels dan minder opvalt. Hoewel het in dit geval zeker niet stoort: het is gemakkelijk mee te nemen onderweg en het is gewoon weer eens iets anders dan het standaard formaat dat we al zo vaak tegenkomen.

Goed, tot zo ver het album. Dat Virus in eigen beheer is uitgegeven is bewonderenswaardig. De man had een droom en is er volledig voor gegaan. Zo'n mensen hebben we nodig om de stripwereld (in België) wakker te houden. De strip is een mooi medium en moet blijven evolueren. Dat is al één reden waarom we mensen als Patrick Cornelis nodig hebben. En als we dan toch een vergelijking mogen maken met The Walking Dead: ik vind Virus persoonlijk beter.

Voor wie het tweede deel wil sponsoren kan dit via Sandawe: Virus 2: Highborn.  
Voor het andere project van Patrick Cornelis op Sandawe: Âmes-liges.

Boekgegevens:
Patrick Cornelis, Virus 1: Primaire Infectie, Pangolin Comics, ISBN 9789082635300 (€17,50).

Afbeeldingen: © Pangolin Comics, Patrick Cornelis, 2017. Opgehaald van: http://www.pandolin-comics.com/NL~virus_1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten