dinsdag 14 maart 2017

Vriendschap, liefde en het internet

De maand maart is Jeugdboekenmaand. Dat lijkt ons een goede reden om eens wat jeugdstrips te bespreken. De eerste is de verstripping van de succesvolle reeks Het lastige leven van Léa Olivier door de Canadese Catherine Girard-Audet. De eerste drie delen van deze serie zijn herwerkt in een graphic novel.
Door Elias Jonkers.


Kleine en grote problemen van een tienermeisje. Een heel universeel verhaal. Het lastige leven van Léa Olivier is de ideale strip voor elke tiener!







Léa Olivier is een Québécoise tiener die in een klein dorpje woont. Daar heeft ze een beste vriendin Marilou en een vriendje, Thomas. Best een goed leven dus. Maar haar leven wordt ernstig overhoop gehaald wanneer haar vader een baan heeft gevonden in Montréal. 
Léa zal een nieuw leven moeten opbouwen in de grote stad. Ze heeft het moeilijk zich te integreren in haar nieuwe school: de populaire meisjes treiteren haar graag, ze moet nieuwe vrienden zoeken, ze is niet goed in Engels en ze mist haar beste vriendin en vriendje.
Terwijl Léa het moeilijk heeft, lijkt haar immer populaire broer Felix geen problemen te ondervinden. Tussen het huiswerk door moet Léa ook nog eens een relatie op lange afstand draaiende houden. En dan zijn er nog de jongens op haar nieuwe school. 

De boeken zijn geschreven in de vorm van een briefroman. Maar dan zoals dat er in onze tijd aan toe gaat: via sms'en, mails en Facebookberichten. Zeg maar briefroman 2.0 of e-mailroman. Hoewel het verhaal zich in Quebec afspeelt is het leven van Léa Olivier heel universeel. 
Léa heeft schrik dat ze zich niet zal kunnen integreren in een nieuwe omgeving. Haar vriendje antwoordt dan ook nog eens vaak niet op haar berichten. Ze begint te twijfelen, wordt jaloers... Dit alles maalt chaotisch door het hoofd van Léa. Maar gelukkig is er internet! Hiermee kan ze in contact blijven met haar beste vriendin. Léa kan haar hart luchten bij Marilou via chat en mail. Ze blijft zo in contact met haar vorige leven terwijl ze aan het nieuwe probeert te werken. 
Door gebruik te maken van de online vorm van communiceren is het verhaal heel herkenbaar. En dat zal het succes van deze boeken wel verklaren. 


De briefromanstijl wordt in de stripbewerking gewoon overgenomen. De romans zijn bewerkt door Didier Swysen uit Ukkel, alias Alcante. We kennen Alcante van reeksen als Rani, Pandora Box en Ars Magna. Tot hiertoe stonden er nog geen strips voor een jeugdig publiek op zijn palmares. 
Tekenaar van dienst is Ludo Borecki. Borecki studeerde in Henegouwen en in Luik en kwam na zijn studies in dienst bij Studio Peyo (Smurfen). Het enige wat van Borecki vóór Léa Olivier was vertaald is de reeks Moeder Killers (Dupuis). Borecki geeft emoties als verdriet, woede, angst... zichtbaar en duidelijk weer. Deze duidelijke tekenstijl past goed bij het verhaal.


Het lastige leven van Léa Olivier is een verhaal over vriendschap, liefde, vreugde, verdriet, twijfel... maar ook humor! Kortom: de dingen des levens. Een oprechte verzameling tranches de vie. Over de strubbelingen en successen van een veertienjarig meisje. Het boek is ideaal voor tienermeisjes. En wat ook leuk is: de boekenreeks is Canadees, maar de striproman is Belgisch!

Boekgegevens:
Catherine Girard-Audet; Alcante & Borecki, Het lastige leven van Léa Olivier, Kennes, ISBN 978-28-7580-303-0 (€13,95)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten