donderdag 13 april 2017

Every boys dream: een volwassen Fanny

Het is zo ver: Fanny Kiekeboe heeft haar eigen reeks! Moordgriet, het eerste deel van Fanny K., is het begin van een trilogie geschreven door de Limburgse thrillerschrijver Toni Coppers en getekend door Brusselaar Jean-Marc Krings. Na Suske & Wiske, Jerom en De Rode Ridder bleven ook De Kiekeboes niet gespaard van de vernieuwingszucht van Standaard Uitgeverij.
Door Elias Jonkers.


Fanny, de sexy dochter van Marcel Kiekeboe, staat op eigen benen in haar gloednieuwe stripreeks Fanny K. Scenarist van dienst is de bekroonde thrillerschrijver Toni Coppers, Brusselaar Jean-Marc Krings zorgt voor de tekeningen.





Het nieuws was al langer bekend dat Fanny in haar eigen reeks zou schitteren. Een volwassen spin-off in de lijn van Amoras. Fanny is zo één van die figuren die ontzettend populair is geworden, hoewel het eigenlijk in het begin maar een nevenfiguur was. Merho vernieuwde zelf al zijn reeks Kiekeboe naar De Kiekeboes. De aandacht kwam meer op de hele familie te liggen, waardoor Fanny al wel meer op de voorgrond kwam. Maar dat Marcel Kiekeboe een nevenfiguur zou worden, dat zat er (nog) niet in. Nu is deze tijd dus wel aangebroken.


In Fanny K. zijn de bekende personages een paar jaar ouder. Fanny woont niet meer bij haar ouders maar in Antwerpen, in dezelfde blok als haar jarenlange vriendin Alanis. Ze trekken nog altijd op met Tomboy. Ook Jens, een ex van Fanny, woont in dezelfde blok. Fanny werkt als styliste bij een modellenbureau en heeft zich verloofd. Wanneer één van Fanny's vriendinnen in gevaar blijkt gaan de poppen aan het dansen en komt Fanny in een ware misdaadserie terecht. Of zoals ze het zelf zegt een slechte B-film. Afpersing, moord, overspel en een mysterieus cadeau maken dat Fanny op weg is naar Zwitserland. Zal Fanny zich weten te redden in deze harde wereld?

Hoewel Fanny al in De Kiekeboes geen katje was om zonder handschoenen aan te pakken, zijn de gebeurtenissen in haar eigen spin-off toch wel wat gewelddadiger. Fanny K. is een detective en Fanny moet een moord onderzoeken. Toni Coppers raakt ook hedendaagse thema's aan zoals partnergeweld. Jammer genoeg is Fanny daar het slachtoffer van. 

Het team.
Merho, de geestelijke vader van Fanny, nam bewust afstand van de spin-off. Wel heeft hij met Toni Coppers gesproken over het project. Merho en Coppers zijn trouwens al jaren fan van elkaars werk. Dus was Coppers ook vereerd dat Merho aan hem dacht voor de spin-off te schrijven. In 2014 won Coppers de Hercule Poirotprijs met Dood water en zijn misdaadromans zijn vertaald naar een tv-reeks. Fanny K. is trouwens het stripdebuut van Coppers.

Tekenaar Jean-Marc Krings kennen we van reeksen als Wauw! en van de biografische strip Jacky Ickx. Krings werkte als assistent voor o.a. Dupa (Dommel) en decortekenaar bij Walli. Krings is tevens de bedenker van Agence Quanta. En Tomboy, de vriendin van Fanny, heeft wel iets weg van het hoofdpersonage Iona. Krings heeft een dynamische stijl die blijk geeft van een souplesse. De tekenstijl is niet vernieuwend, maar eerder traditioneel, en daar is helemaal niets mis mee. Deze Fanny is in ieder geval heel anders dan de originele. Niet beter of slechter, maar gewoon anders. 


Fanny K. is een derde poging van Standaard Uitgeverij om hun catalogus wat bij te werken. Na het lezen vroeg ik mij wel af of we wel zitten te wachten op een spin-off van een ijzersterke en goedlopende reeks? De Kiekeboes zijn al jaren een succesformule, dus waarom per se hiermee gaan knoeien? Misschien heeft Standaard Uitgeverij nu toch net iets te veel willen veranderen.

Het eerste deel is vooral een kennismaking met de nieuwe Fanny en haar nieuwe achtergrond schetsen. Moordgriet is vooral een druk album, de gebeurtenissen volgen zich allemaal zo snel op en er worden te veel personages opgevoerd. Van enkele personages is de rol min of meer duidelijk, van anderen is het een groot vraagteken.
Wat is uiteindelijk de rol van Pieter (de verloofde van Fanny)? Is hij er alleen om een thema als partnergeweld bij te halen? Door al de nevenverhalen is de hoofdlijn niet spannend genoeg. In eerste instantie zitten we na het lezen niet met een hunkerend verlangen naar het vervolg.
Fanny zelf is ook minder sterk dan in de reguliere reeks. Nu, veel mensen zouden partnergeweld in eerste instantie bedekken onder de mantel der liefde. Dus dat is jammer genoeg wel realistisch. Het is gewoon heel vreemd om de sterke Fanny Kiekeboe in deze situatie te zien. Dat maakt dat we ons heel snel gaan afvragen waar haar sterke karakter is gebleven en de lessen zelfverdediging waar ze zo goed in was. 

Ondanks het iets of wat tegenvallende begin willen we toch graag weten  hoe de vork in de steel zit. Pas dan kunnen we een volledig oordeel vellen. En zo zitten we nu toch nog op de volgende twee delen te wachten.

Boekgegevens:
Coppers & Krings, Fanny K. 1: Moordgriet, Standaard Uitgeverij, ISBN 9789002262234 (€6,99)









Voor de afbeeldingenFanny K. 1: Moordgriet © WPG, Toni Coppers & Jean-Marc Krings. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten