zondag 30 april 2017

Klassieke en degelijke fantasy

De nieuwe miniserie Yuna, bij Dark Dragon Books, combineert fantastisch tekenwerk met een oeroud verhaal waarin het lot van een koninkrijk op de schouders van een jonge vrouw uit een profetie ligt. Het verhaal van scenarist Jacques Lamontagne verscheen in het Frans bij Soleil Celtiques.
Door Elias Jonkers.

Een klassiek verhaal met fantastisch tekenwerk. Yuna combineert actie, avontuur en mythologie. Voor alle fans van degelijke fantasy. Het verhaal begint zoals vele heldenverhalen beginnen, van Luke Skywalker tot Harry Potter, allen hebben ze hetzelfde gemeen: een onwetende persoon is een uitverkoren held die de wereld moet redden. Ook Yuna is zo'n onwetend personage, dat opgroeide als een boerendochter, maar in werkelijk de erfgename van een groot krijger en druïde blijkt. De jonge Yuna zal de duistere heer moeten verslaan en het koninkrijk redden. Maar eerst moet ze wel zelf nog geloven dat ze een heldin kan zijn. 
En daar zit het probleem, net als bij zo veel andere personages uit verhalen en mythologieën. Dat noemen we de 'weigering van de oproep'. Alleen kan de weigering niet lang duren, want anders hebben we geen verhaal. De held(in) zal het lot dat voor hen ligt moeten aanvaarden en wedergeboren worden als redder van de wereld.

We leren aan het einde van het eerste deel, De profetie van Winog, dat het gezelschap op zoek is naar het door feeën gesmede legendarische zwaard Calabol. Het tweede deel, Het grafeiland, gaat verder met die zoektocht. 
Dit legendarische zwaard bevindt zich op een onbekende locatie en alleen de uitverkorene kan de magische krachten van dit zwaard in de steen ontluiken.

Een magisch zwaard in de steen? Ja, dat kennen we ergens van. Yuna is een reeks die we dan ook het best kunnen omschrijven als een mengeling van de Arthurlegende en Lord of the Rings. Het ontleent heel wat elementen uit Keltische verhalen. De wereld van Yuna wordt bevolkt door druïden, dwergachtige wezens, draken en andere mythologische wezens. 
Het scenario is bijna een standaard avonturenverhaal met de archetypische personages: een uitverkoren held, een oude wijze leermeester, een metgezel, een verrader, slechte duistere heer... Alle elementen zijn aanwezig.
Maar dit is absoluut geen slecht gegeven, want alle grote verhalen volgen dezelfde structuur. Laten we het een oerstructuur noemen. 

De personages die scenarist Lamontagne (Haven, De druïden) opvoert zijn aan de andere kant ook uniek: de joviale druïde Samzun en natuurlijk ook de schattige maar opvliegende heldin Yuna. Zij zorgen voor de grappige aspecten van het verhaal. 
Toch voegt Lamontagne nog een extra dimensie aan de heldin toe: volgens de duistere heer Kaour is Yuna slechts een valse uitverkorene. Want hij gelooft dat de echte uitverkorene lang geleden werd vermoord door zijn toedoen. Is Yuna de uitverkorene of is ze gewoon een toevallig symbool voor het verzet? 

De tekeningen van Ma Yi (Elfen) zijn indrukwekkend. De Chinese tekenaar werkt heel de tijd even gedetailleerd en degelijk. Of het nu adembenemende landschappen zijn, dieren of de mensen en hun emoties, Ma Yi weet er wel raad mee. De magische wezens zijn prachtig en modern weergegeven. Ma Yi zet zijn panelen nogal propvol, waardoor we niet weten waar eerst te kijken. Maar waar we ook eerst kijken, het is duidelijk dat Ma Yi een degelijke tekenaar is. 

De wereld van Yuna zit goed in elkaar: de drie koninkrijken, de achtergrond, de geschiedenis. Een leuk achtergrondverhaal in deze magische wereld is dat in het dorpje Kerkoreff een wereldberoemd bier, het Cervoisebier, wordt gebrouwen. Mensen komen van heinde en verre om van dit bier te proeven. Cervoise is in werkelijkheid een historisch bier van Keltische origine dat tot op de dag van vandaag wordt gebrouwen. Alleen heet zo'n kostelijke en goddelijke drank bij ons Trappist.


Yuna is een fantasy-trilogie die actie en avontuur combineert met mythologie. Het verhaal is geïnspireerd op klassieke verhalen, maar Lamontagne heeft toch eigen elementen toegevoegd. De tekeningen van Ma Yi zijn fantastisch. Aan het einde van elk van de eerste twee delen zitten we met een cliffhanger. Hoe zullen onze helden zich weten te redden uit deze benarde situaties? En zal er een eind komen aan het kat-en-muisspel? Yuna is een perfecte reeks om 's avonds rustig te lezen en te genieten van de prachtige tekeningen. Of ga in het zonnetje op een terras zitten met deze strip met een Trappist erbij, of toch een Cervoise?

Boekgegevens:
Lamontagne en Ma Yi, Yuna, Dark Dragon Books (€8,95 per deel)
#1: De profetie van Winog, ISBN 978-94-6078-608-2
#2: Het grafeiland, ISBN 978-94-6078-609-9
Voor de afbeeldingen: © Dark Dragon Books, Ma Yi & Jacques Lamontagne, 2017 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten