woensdag 5 april 2017

Nostalgie: Er was eens... De mens

Wie kent de tekenfilmserie, Er was eens...De mens uit 1978 (tot 2008) niet? Generaties zijn opgegroeid met deze educatieve serie. De serie begon met de geschiedenis: van prehistorie tot een vooruitblik in de toekomst. De reeks die Silvester uitgeeft is het tweede leven van de stripadaptatie van deze prachtige tekenfilm. 
Door Elias Jonkers.

Een tijdloos klassiek verhaal geadapteerd van de tekenfilmserie uit de jaren 1978. Het immense succes van de serie is nu ook beschikbaar als strip om nieuwe generaties aan te spreken. Ontdek de evolutie van de mens opnieuw met Maestro! In de jaren 1990 werd de reeks al eens uitgegeven bij Hachette (de uitgever die ook Asterix uitgeeft) in 40 delen. In 2016 begon Editions Soleil met een vernieuwde reeks. De oorspronkelijke tekenfilmserie liep van 1978 tot 2008 en was bedacht door Albert Barillé. De man wou kinderen onderwijzen, moraal bijbrengen en amuseren. Het verhaal stond bij de tekenfilms voorop en paste Barillé de historische feiten in zijn verhaal. Daardoor durfde Barillé wel eens een loopje te nemen met de geschiedenis. De reeks kent ook heel wat archetypische personages zoals Maestro, de oude man met een lange witte baard en de schurken.
Toch blijft het een leuke manier om aan te tonen dat geschiedenis niet per se een saaie opeenvolging van feiten is. Het gaat over mensen als u en mij, ook al leefden ze eeuwen geleden.


Voor de nieuwe stripreeks heeft Soleil de hulp van scenarist Jean-Charles Gaudin (De boeken van de Zieners) ingeroepen om de reeks moderner te maken. De tekeningen van, de bij ons vrij onbekende, Jean Barbaud werden aangevuld of bewerkt door de Indische outsource studio Minte. Het verschil in stijl is opvallend: een moderne stijl voor de hedendaagse klas van Maestro en de nostalgische tekeningen om het verleden weer te geven. Hoewel de moderne tekeningen mooier zijn, is het verschil niet storend. Het is zelfs logisch om een verschil in tijd aan te duiden met een tekenstijl.

Er was eens... De mens was een groot succes vanaf het eerste begin dat tot op de dag van vandaag blijft duren. In het eerste deel De prehistorie onderzoekt Maestro de oorsprong van het leven op aarde en de evolutie van de mens. Maak weer kennis met Maestro, Dikkie, Pieter, Pieternel, de Naarling enzoverder. Al de personages uit de tekenfilms staan weer paraat om ons te onderwijzen en te amuseren. 
De oorspronkelijke tekenfilmserie gaf aanleiding tot zes andere seizoenen met dezelfde personages in educatieve insteek rond: het leven, Amerika, ruimtevaart, uitvinders, ontdekkingsreizigers en de aarde. En ook leuk om te weten: de tekenfilms werden uitgezonden in zo'n 120 landen. Of de stripreeks ook zo populair wordt is nog af te wachten. Ondertussen is het zeker de moeite waard om de reeks te gaan halen en lezen. Ook voor leerkrachten is het de moeite waard om te ontdekken. 

Boekgegevens:
Gaudin, Barbaud & Minte, Er was eens... De mens Deel 1: De prehistorie, Silvester, ISBN 9789463062060 (€6,95)Voor de afbeeldingen: Er Was Eens... De Mens 1 © Soleil, Mint, Jean Barbaud & Jean-Charles Gaudin. Nederlandse uitgave © 2017 Silvester Strips Licenties B.V.. All Rights Reserved. www.silvesterstrips.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten