donderdag 16 november 2017

Een psychische detective in Londen

Af en toe kom je in een stripwinkel een album tegen waarvan je zowel de auteur als tekenaar niet kent. En als iemand het je niet had aangeraden, zou je het album misschien niet eens kopen. Byron P.D.: Het portret is zo'n album. Een mooie ontdekking, maar je moet er op gewezen worden. Bij deze dus!


Byron P.D. is een aangename verassing. Een mysterieus verhaal, in het Londen van de late 19de eeuw, met een ander soort detective. Een aanrader voor iedereen!Het verhaal speelt zich af in Londen in 1880. Alles begint in een antiekwinkeltje in Portobello Road. Het gezellige straatje is vandaag nog bekend voor z'n antiek en trekt heel wat toeristen aan. Maar in 1880 was het niet bepaald gezellig, want voor Katrina en Denton Wingham begint hun miserie hier.
Katrina raakt verliefd op een antiek schilderij van een dame. Een mooi en mysterieus schilderij dat wel mooi staat in het huis van de Winghams. Het schilderij is zelfs zo mysterieus en de miserie van het koppel zo groot dat de dokter de hulp inroept van Psychisch Detective (P.D.) Ian Byron. Vanaf hier begint een fantastische reis doorheen een magische wereld vol demonen en heksen. 

Ian Byron P.D. is met zijn heterochromie zo mogelijk nog mysterieuzer dan het schilderij en de zaak die de detective moet oplossen. We zien nauwelijks het volledige gezicht van Byron, want dat zit goed verstopt onder een hoge hoed. Wie is deze Byron? Zelf een heks of een demon? Of misschien een priester? Want hij heeft tenslotte wijwater en splinters van het Heilige Kruis op zak. Lady Katrina Wingham besluit in ieder geval dat deze mysterieuze detective een beschermengel is. 
Deze van oorsprong Historieta Argentina is geschreven door een zekere Alberto Moreno. De tekenaar, Rodrigo Luján, werkt al zo'n 10 jaar als striptekenaar en freelance illustrator en heeft al meer dan 100 publicaties op zijn naam staan. Vooral in Argentinië, Colombië, Puerto Rico, VS, Spanje en Frankrijk. 
Het tekenwerk van Luján is van een degelijk niveau, al blijft de opbouw van de pagina's behoorlijk klassiek. Het album mocht wel wat dynamischer zijn. Maar de tekeningen van Luján op zich zijn van een kwalitatief niveau. De donkerheid in de tekeningen en de vrij sombere tinten passen perfect bij het mysterieuze verhaal.

Het verhaal is leuk om te lezen, misschien niet altijd even origineel: iemand die bezeten is van een boze geest en demonen. We zien het wel vaker gebeuren. Maar het verhaal heeft iets waardoor het toch aanspreekt, iets dat we niet goed kunnen definiëren. Het geheel werkt ontzettend goed. De delen, ook al komen ze herkenbaar over, vormen een nieuw en wel origineel geheel.
We willen in ieder geval meer avonturen lezen van deze Psychisch Detective. Welke andere vreemde zaken heeft hij al moeten oplossen? Want private detective Sherlock Holmes had zijn handen al goed vol in Londen, dus dan gok ik dat een ander soort detective ook heel wat om handen heeft in de bloeiende metropool die Londen is. 

Het aanwakkeren van onze nieuwsgierigheid naar het personage kunnen we dan alleen maar omschrijven als vakwerk. Dus mensen, lees het album. Koop het of ga het in uw bibliotheek bestellen, het maakt mij niet uit. Maar lees het wel.

Boekgegevens:
Alberto Moreno & Rodrigo Luján, Byron P.D.: Het portret, Prestige, ISBN 9789089821256 (€14,95)

EJVoor de afbeeldingen: © Rodrigo  Luján. Ned. uitg. Prestige, 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten