zaterdag 18 november 2017

Historische verhalen - nieuwe titels bij Ballon

Afgelopen periode zijn er weer heel wat historische verhalen verschenen bij Ballon Media. We zetten de beste voor u op een rij:


Maxentius 3: De zwarte zwanen.
Vorig jaar verschenen de eerste twee delen van deze nieuwe sandalenreeks. De reeks gaat over de titelheld Maxentius, de zoon van koning Kavadh I van het Sassanidische Rijk, die in 531 stierf.
Maxentius, dus een prins, komt uiteindelijk als wees terecht in het Byzantische Rijk en klimt op als dierentemmer, en tot schoonbroer van keizerin Theodora. 
Dierentemmer was echter maar een dekmantel, zijn echte bezigheid is 'spymaster', de leider van het spionnennetwerk van Justinianus I, of eerder, dat van Theodora. 

Recensie deel 1 & 2: hier.

In het derde deel reizen Maxentius en Offelus door het Oost-Romeinse Rijk (Byzantijnse Rijk ) als ogen van de keizer en Theodora. Maxentius ontdekt dat er valse wetten in omloop zijn en komt uiteindelijk in Ravenna terecht. Deze Noord-Italiaanse stad was destijds de hoofdstad van het Ostrogotische Rijk. Daar beraamt een oude tegenstander een complot tegen Justinianus en vooral Theodora te ontketenen en brengt het hoofd van koning Theodahad op hol. 
In Maxentius 3: De zwarte zwanen begint de Gotische oorlog, dat uiteindelijk in een herovering van Italië door de Byzantijnen zal uitlopen. Justinianus I zal hiermee tijdelijk grote delen van het West-Romeinse Rijk terug in handen krijgen. 

Hoewel schrijver Romain Sardou op momenten wat namen door elkaar haalt en op de feiten vooruit loopt, is Maxentius gewoon een steengoede sandalenstrip met historische correctheid, vooral dan het leven van Theodora en de grote lijnen.

Boekgegevens: Sardou & Duarte, Maxentius 3: De zwarte zwanen, Le LombardISBN 9789055819645 (€7,95)

Gloria Victis 4: Ludi Romani.
Aelio zit in Rome, ver weg van zijn geboorteland, en zal de gevaarlijkste koers van zijn leven moeten rijde. Zal hij eindelijk overwinnen en wraak kunnen nemen op Victor? Voor het zo ver is zal Aelio nog wat moeten trainen en ontmoet hij een jonge Commodus (ja, die van Gladiator), één van de slechtste Romeinse keizers. 

Gloria Victis, eer aan de verslagene, is een tragisch verhaal met actie, spanning, liefde, verraad en vriendschap. Het is niet zomaar een zoveelste strip over het Oude Rome. Het zoomt in op een detail in de Romeinse geschiedenis, de wagenrennen. Maar het verhaal heeft ook genoeg aandacht voor de menselijke kant en de relaties tussen de personages.
Juanra Fernandez (scenario), Mateo Guerrero (tekeningen) en Javi Montes (kleur) zijn nog altijd even sterk als in het begin van de reeks. 


Boekgegevens: Fernandez & Guerrero, Gloria Victis 4: Ludi Romani, Le Lombard, ISBN 9789055819553 (€7,95)

Alex Senator 6: De dodenberg.
Alex Senator is een spin-off van de klassieke reeks van Jacques Martin. Alex is de vijftig gepasseerd en een senator onder zijn vriend Augustus. Het mag in deze mature versie allemaal wat gewelddadiger en ruwer. Hoewel geïnspireerd op de klassieke reeks, zijn deze avonturen van een oudere Alex zelfstandige en goed gemaakte albums. En in het oude Rome zijn de samenzweringen er na al die jaren nog steeds niet minder op geworden. Alex zal niet kunnen genieten op zijn oude(re) dagen.

Boekgegevens: J. Martin: V. Mangin: Th. Démarez, Alex senator 6: De dodenberg, Casterman, ISBN 9789030372479 (€9,50)

Ridder Brayard.
Zidrou en Francis Porcel gaven ons al eerder Folies Bergère en het middeleeuwse sprookje De nar. Nu keert het topduo terug naar de middeleeuwen met een ridderverhaal over heer Bohemond Brayard, een edelman op zijn terugweg van een kruistocht. Samen met de jonge monnik Rignomer. Op hun tocht kruisen ze een moors meisje, Hadiyatallah, die beweert een prinses te zijn. Brayard in nog maar pas thuis wanneer het Heilige Land weer roept: hij zal de prinses wel escorteren naar haar vader en het losgeld in ontvangst nemen.

"Hé, ik vraag me trouwens af of zere achterwerken geen beschermheilige hebben? Ach, ja, stom van me! Sint Baviaan!"

De jonge monnik lijkt onderweg wel heiligen bij de vleet te verzinnen. En de humor gaat in dit wondermooie album gewoon lekker door. Dat Zidrou één van de beste scenaristen van het moment is, bewijst hij nog maar eens in dit dolkomische verhaal dat ook wat doet denken aan Monthy Python.

Boekgegevens:
Zidrou & Porcel, Ridder Brayard, Dargaud ISBN 9789085585015 (€18,95)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten