zondag 5 november 2017

Batman door de ogen van Marini (avec résumé en français)

De Joker, nooit zuinig met slechte bedoelingen, komt deze keer op het idee om een schijnbaar onschuldig meisje te ontvoeren. Batman vliegt op het spoor van zijn aartsvijand en diens slachtoffer, doorheen de donkere steegjes van zijn stad. En zo staan de twee gezworen vijanden uit Gotham City weer tegenover elkaar.  Batman zit in een race tegen de klok. En dit kleine meisje is misschien toch niet zo onschuldig… Enrico Marini bewijst in dit eerste deel van zijn uitzonderlijk tweeluik dat hij een onbetwiste meester van de strip is. 

Zowel liefhebbers van De Schorpioen en De adelaars van Rome, als van Batman kunnen zich laten verleiden door dit indrukwekkende album. Zal dit verhaal de eerste stap zijn in een grotere samenwerking tussen Dargaud en DC? 

Batman: The Dark Prince Charming is een uitzonderlijk project waarbij invloeden van (US) comics en (Europese) strips worden gecombineerd. Het resultaat is gewoon verbluffend. De visie van Enrico Marini (De Schorpioen, De adelaars van Rome) op Gotham City is indrukwekkend en angstaanjagend. Marini realiseert een kinderdroom met zijn Batman: The Dark Prince Charming, een tweeluik waarvan het eerste deel begin november verschijnt aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.
Enrico Marini levert een fascinerend hybride werk, waarbij hij zijn unieke grafische stijl combineert met het universum van de Dark Knight. Omdat de Italiaanse auteur zijn gebruikelijke manier van werken heeft behouden, biedt Batman: The Dark Prince Charming een nieuwe grafische benadering tot dit iconische personage. De realistische en verfijnde stijl van Marini past perfect bij het superheldengenre, wiens behoeften aan actiescènes onverzadigbaar zijn. 

"So thank you, DC, for giving me the opportunity to spend some time in Gotham City and hang out with your fantastic characters." - Enrico Marini
Het project is blijkbaar aanvankelijk meer als grap tussen Marini en François Pernot, de directeur van Dargaud-Le Lombard, begonnen. Onder het label Urban Comics verdeelt Dargaud-Le Lombard de DC-superhelden op de Franse markt. Het contact was er dus al en Marini stelde voor om een Batman te maken. Pernot nam het serieus en contacteerde uitgever Jim Lee (zelf één van de grootste talenten bij DC). Die was geïnteresseerd en zo kwam het idee tot bloei.
Maar Marini had in het begin geen verhaal te vertellen. Hij weigerde een scenarist aan te spreken. Marini wou het alleen doen! En dus gaf hij zichzelf wat tijd. 

Volgens Jim Lee speelde DC al langer met het idee om bruggen te bouwen met andere uitgevers in landen als Frankrijk, China en Japan (bv. Batman-manga). 
Dit is een goede manier om onze personages bekend te maken, maar ook om hun wereld met een andere toets te benaderen. Ik denk dat dit de beste manier is voor DC om nieuwe markten te betreden. - Jim Lee
We kunnen ons de vraag stellen of het wel nog nodig is om de Europese striplezer te overtuigen, er zijn al heel wat vertalingen en kwalitatieve werken in omloop van de personages uit het DC-universum. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele verfilmingen. Maar wie weet overtuigen de we op deze manier wel de Amerikaanse striplezer wat meer interesse te tonen in de Europese strip.

Kende Jim Lee Enrico Marini dan? Blijkbaar wel, en Lee hield onmiddellijk van diens stijl en van de manier waarop Marini zijn Batman-verhaal aanpakt. De eerste resultaten waren zeer bevredigend. Al bleek ook wel dat Marini geen specialist was op vlak van superhelden. Het is niet de bedoeling van Marini om het superheldengenre te revolutioneren: zijn aanpak is vrij klassiek. Het verhaal is tot nu toe wat simpel. Let wel, het eerste deel is grotendeels een inleiding. Wat het geheel origineel maakt is de tekenstijl van Marini.

Waar traditioneel bij comics de voorkeur wordt gegeven aan close-ups, is Marini heel panoramisch. Marini maakt gebruik van flashbacks, waardoor we erg ver zijn van de gebruikelijke aanpak, en dat is precies wat we nodig hebben. 

De personages die Marini neerzet zijn perfect: zijn Batman is stoer en heeft wel iets weg van Marcus uit De adelaars van Rome. Maar het indrukwekkendste van alles is de Joker: gewelddadig, gestoord en zelfs een beetje melancholisch. Misschien is de manier waarop tekenaars de Joker weergeven wel de echte nalatenschap. Want Batman blijft telkens min of meer hetzelfde. 
In ieder geval heeft Marini zijn uiterste best gedaan om elk personage een eigenheid te geven. Commissaris Gordon is met zijn tijd mee, want hij gebruikt een e-sigaret. We zouden zelfs verliefd worden op Harley Quinn, want ook zij is zeer knap in beeld gebracht. 


Met Batman: The Dark Prince Charming legt nu ook Marini zijn deel van de puzzel die ervoor zorgt dat Batman voor altijd jong blijft. Alles wat Marini heeft gedacht, ook het meisje dat een connectie lijkt te hebben met onze superheld, wordt deel van de canon en kan door toekomstige tekenaars gebruikt worden. 

 Boekgegevens (Engelstalige):
Marini, Batman: The Dark Prince Charming 1 of 2, Dargaud & DC, 761941353227 (€12,99)

















Résumé en français:

Voor de afbeeldingen: ©  Enrico Marini, Dargaud Benelux, DC, 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten