maandag 5 maart 2018

Leestips Ballon Media

In maart staat de agenda bij Ballon Media goed vol. Wij geven even u enkele leestips uit het overdadige aanbod. Van een romantische komedie tot een gruwelijk familiedrama en de uitvinding van het vaccin... Voor ieder wat wils. 
Amorostasia 1.
De naam van een nieuwe epidemie. Eerst een geïsoleerd geval, dan een tweede en een derde... Parijs, dé stad van de liefde, is het theater van een onbekende epidemie. Een ziekte dat geliefden verlamd maakt: de amorostasis. 

Wat als verliefdheid je echt ziek maakt? Wat is dan het lot van vervloekte geliefden? Cyril Bonin onderzoekt dit in deze nieuwe reeks.
Liefde,  filosofen hebben er over geschreven, dichters bezingen het, kunstenaars maken er sublieme meesterwerken over. Ook Cyril Bonin ontsnapt er niet aan, want vroeg of laat vraagt iedereen zich wel eens af wat liefde nu eigenlijk is. Is het chemisch proces? Een alchemie van de zintuigen... Het is uiteindelijk niet echt te definieeren. Niet echt in woorden of beelden vast te leggen en toch heeft Bonin een verdienstelijke poging gedaan. 

Bonin (Schijn bedriegt, The Time Before) bewees al eerder dat met een goed idee, op een intelligente manier wordt bewerkt een sterk verhaal oplevert. Bonin geeft ons een boeiend verhaal met interessante personages die elk op hun eigen manier omgaan met de ongewone epidemie. De tekeningen zijn in grijswaarden met veel nuances. Het geheel voelt poëtisch aan, vooral de scènes van vervloekte geliefden. 

Boekgegevens:
Cyril Bonin, Amorostasia 1, Blloan, ISBN 9789462106130 (€22,50)

The Dream 1: Jude.
Jude werkt als stripper in een chique club op Broadway. Op een dag doet de knappe Megan hem een onweerstaanbaar aanbod: een filmcontract, iets waarmee hij zijn luizige leven voorgoed achter zich kan laten. Maar om de rol te krijgen moet hij de Invisible Art Production nog overtuigen, een duister en gevaarlijk genootschap. 
Guillem March heeft een subtiele en fijne stijl. Hij weet zowel de personages als de achtergronden elegant en gedetailleerd neer te zetten. Hij heeft een finesse in zijn penseel zitten die ons als lezer en kijker weet aan te spreken. 

Het scenario is van Jean Dufaux (Murena) en dat doet toch altijd wel uitkijken. Hoewel het begin van The Dream niet echt aanspreekt, in de zin van dat het lijkt op een recht toe recht aan verhaal over afpersing en wat er zich in de schaduw van Hollywood afspeelt. 
Maar gaandeweg veranderd het verhaal meer en meer in iets mysterieus. We weten niet goed wat, maar onze aandacht werd vastgehouden. Op dit moment kunnen we nog niet helemaal zeggen hoe het verder gaat, maar het uitkijken naar het tweede deel is in ieder geval al begonnen.

Boekgegevens:
Dufaux & March, The Dream 1: Jude, Dupuis, ISBN 9789031436194 (€16,95).

Wie laatst lacht.
Zidrou en tekenaar Benoît Springer werkten al eerder samen aan het succesvolle Een mooie reis en 
Onafscheidelijk. De inkleuring van die laatste nam Séverine Lambour voor zijn rekening. Het team van Onafscheidelijk komt weer samen voor de donkere thriller Wie laatst lacht. 
Wie laatst lacht is een gruwelijke strip. Gruwelijk goed gemaakt ook, een juweel van zwarte humor.
Pep runt een struisvogelkwekerij en op een dag slaat hij zijn vrouw de kop in en dumt het lijk in een oude waterput. Als Pep weer thuiskomt, staat zijn vrouw gewoon in de keuken op hem te wachten. Alsof er niets gebeurd is. Toch heeft Pep haar vermoord, want er de drie van haar tanden zitten nog in zijn zak...

De omslag van het album zegt al genoeg: een struisvogel met in zijn bek een menselijk oog. De toon is gezet. En wat de cover belooft, komt vanaf de eerste pagina van het verhaal uit. Benoît Springer legt een angstaanjagende expressiviteit is zijn tekenwerk dat het geweld weet te versterken. Zowel het tekenwerk als de inkleuring staan ten dienste van het ruwe verhaal. 

Op het tekenwerk na is niets mooi in dit verhaal. Noch de hoofdpersonen noch de gevoelens en motieven. Wie laatst lacht is een perfecte mix van wreedheid, perversiteit en waanzin. Wanneer Pep de moord op zijn vrouw pleegt, vertelt hij gewoon wat feiten over struisvogels. Dat is een sterk begin, want het maakt van de moord bijna iets banaals. 

Boekgegevens:
Zidrou & Springer, Wie laatst lacht, Dupuis, ISBN 978-90-314-3613-2 (€ 15,95)

De Orde 2: Orlandu.
Het tweede deel van de verstripping van de roman, The Religion, van Tim Willocks. In dit tweede deel breekt het bloedige Beleg van Malta (1565) los. Sultan Süleyman I belooft om alle Hospitaalridders van de aarde weg te vegen en geeft bevel om Malta in te nemen. De Hospitaalridders hebben eerder al Rhodos verloren aan Süleyman I (1522) en hebben dus geen thuis meer. Karel V geeft hen Malta en Gozo. Sindsdien staat de orde ook bekend als de Orde van Malta. 

In het eerde deel, Tannhauser, kregen we nogal veel informatie te verwerken. In het tweede deel kunnen we goed doorlezen en zijn we toeschouwer bij deze oorlog. De auteurs weten elk deel af te sluiten met een cliffhanger, waardoor we het vervolg gewoon moeten weten. 
Wat het Beleg van Malta betreft: de overwinning van de Orde op de Turken was één van de bekendste en meest gevierde gebeurtenissen van het 16de-eeuwse Europa. 

Boekgegevens:
Legrand & Jacamon; naar Willocks, De Orde 2: Orlandu, Casterman, ISBN 9789030372622 (SC, €9,95)
ISBN 9789030372455 (HC, €16,95)

Tango 1: Een zee van rotsen.
Tango is de nieuwe misdaadserie van afgeronde verhalen bij uitgeverij Le Lombard. Scenarist Matz  (De Killer, Verdwaalde Kogels) en tekenaar Philippe Xavier (Winter 1709, Conquistador) maakten een avontuur vol actie in de lijn van de klassieke avonturenreeksen.
Het verhaal speelt zich af in Zuid-Amerika, meer bepaald in Bolivia. Ter voorbereiding trokken Matz en Xavier voor drie weken naar de Andes om notities en schetsen te maken. Achteraan het album zit een leuk dossier met enkele foto's.

Het verhaal zit goed ineen en de personages hebben een uitgewerkte achtergrond. Het hoofdpersonage John Cruz, bijgenaamd Tango, is een cynische, vastberaden man die niet bij de pakken blijft zitten.
In dit eerste deel maken we kennis met Tango en het dorp waar hij ondergedoken leeft. Al gauw haalt zijn verleden hem in wanneer hij Anselmo en diens zoon Diego van een bende schurken redt. Alleen is Anselmo niet de echte vader en Tango belooft om de jongen terug naar zijn echte ouders te brengen. Niet voor geld, maar omdat hij het een vriend had beloofd.
Bij de uitgeverij kunnen we lezen dat het bij de reeks Tango telkens om complete verhalen gaat. Ik vermoed dus dat Tango zich telkens weer in nieuwe avonturen zal storten en waarschijnlijk zal, als rode draad, zijn verleden hem blijven achtervolgen. 

Hoe dan ook, Tango 1 is een knappe, realistische avonturenstrip die u zeker niet mag missen.

Boekgegevens:
Matz & Xavier, Tango 1: Een zee van rotsen, Le Lombard, ISBN 9789055819829 (SC, €7,95)
ISBN 9789055819836 (HC, €13,95)

FRNK 3: Het offer.
FRNK is een leuke nieuwe reeks bij uitgeverij Dupuis. In de eerste delen spraken de oermensen zonder klinkers, wat best moeilijk is voor het jeugdige doelpubliek. Gaandeweg leert Frank praten en nu in het derde deel missen we hier en daar nog een klinker. Het zal nu dus al vlotter lezen voor het doelpubliek.

Dat de prehistorie sht is voor Frank was al duidelijk: geen hamburgers, pizza en verbinding... En dan missen ze nu ook nog een apotheek, al is Frank uiteindelijk de uitvinder van de vaccinatie. 

FRNK 3: Het offer is een spannend, ontroerend en knotsgek avontuur voor alle leeftijden van Olivier Bocquet  en Brice Cossu. De tekeningen zijn duidelijk en helder, de situaties zijn komisch. Scenarist Bocquet weet van een eenvoudig concept een origineel verhaal te maken. 

Boekgegevens:
Bocquet & Cossu, FRNK 3: Het offer, Dupuis, ISBN 9789031436187 (€7,95)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten