dinsdag 12 september 2017

Geen internet en geen pizza: welkom in de oertijd!

Geen internetverbinding? Dan zit je vast in de oertijd! Dat is nu precies wat Frank meemaakt. Letterlijk dan. Scenarist Olivier Bocquet en tekenaar Brice Cossu maken met FRNK een stapelgek avontuur. 
Een spannend en knotsgek avontuur voor alle leeftijden van Olivier Bocquet (Toorn van Fantomas) en Brice Cossu. 
Het verhaal is in se eenvoudig: een gewoon personage in een ongewone situatie droppen. Frank is het 'gewone' personage en belandt in de oertijd. De personages in de oertijd spreken zonder klinkers, die zijn tenslotte nog niet uitgevonden. Dat is leuk, maar bevordert het lezen niet echt. Want onthou wel dat dit een jeugdstrip is.
De tekeningen van Brice passen perfect bij het humoristische verhaal van Bocquet. De dynamische en frisse tekeningen maken het zelfs nog grappiger. En er zat al veel humor in het verhaal op zich.

In het eerste deel, Het prille begin, maken we kennis met Frank. Een weesjongen die niet kan aarden bij de gezinnen die hem adopteerden. Op de vooravond van zijn zoveelste adoptie (wat niet echt mogelijk is, want adoptie is een lang proces), verlaat Frank het weeshuis om zijn echte familie te zoeken. Hij komt uiteindelijk in de oertijd terecht.

In het tweede deel, De vuurdoop, probeert Frank te overleven in een vijandelijke omgeving. En wie zou gedacht hebben dat de gevaarlijkste beesten in de oertijd schattige killer bunny's zijn (we kunnen niet anders dan aan Monty Python's Holy Grail denken). Toch maakt Frank ook vrienden tussen de oermensen en leert hij hen zelfs het vuur te gebruiken.Hoewel het eerst wat wennen is aan het lezen zonder klinkers - vooral voor de jongere lezers gaat het wat tegenslaan - heeft Frank dat probleem grotendeels opgelost in het tweede deel. Hij leert hen namelijk de klinkers. De uitgever (Dupuis), vond het geen goed idee om achteraan een vertaling te publiceren, want ook Frank begrijpt er in het begin niet veel van en zodoende zit de lezer in hetzelfde schuitje als Frank. Je weet wel, inleving en zo verder. Ik vrees dat het een groot deel van de potentiĆ«le lezers gaat afschrikken. 

Toch is het een leuk verhaal en zijn de tekeningen duidelijk en helder. Ook de situaties zijn ontzettend komisch. Scenarist Bocquet weet van een eenvoudig concept een origineel verhaal te maken dat de jeugd wel zal aanspreken, want het begint wel heel herkenbaar: de gsm is alles voor Frank. Maar wat als die ineens nutteloos wordt? 
Nu tijdelijk zijn de twee delen aan een voordelige prijs.

Boekgegevens:
Bocquet & Cossu, FRNK 1: Het prille begin, Dupuis, ISBN 9789031435159
FRNK 2: De Vuurdoop, Dupuis, ISBN 9789031435401
Voor de afbeeldingen: © Brice Cossu & Olivier Bocquet, Ballon Media nv, 2017. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten